MoimZdaniem.net - forum

Pełna wersja: Dania kuchni chińskiej
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Chiński rosół
Składniki:



10 suszonych chińskich grzybów ,
3 szklanki wywaru ,
1 cebula ,
1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
1 łyżka sosu sojowego,
1/2 łyżeczki cukru,
1/3 łyżeczki soli,

Sposób wykonania:

Chińskie grzyby wypłukać, zalać 1 szklanką ciepłej wody i odstawić na 20 min. Trzonki ściąć równo z brzegiem kapelusza, odrzucić. Grzyby włożyć do rondla, wlać wodę, w której je moczono , dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godz. Wyjąć cebulę i podawać na gorąco.

Sałatka pikantna


Składniki:

10 suszonych chińskich grzybów ,
3 szklanki wywaru ,
1 cebula ,
1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
1 łyżka sosu sojowego,
1/2 łyżeczki cukru,
1/3 łyżeczki soli,

Sposób wykonania:

Chińskie grzyby wypłukać, zalać 1 szklanką ciepłej wody i odstawić na 20 min. Trzonki ściąć równo z brzegiem kapelusza, odrzucić. Grzyby włożyć do rondla, wlać wodę, w której je moczono , dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godz. Wyjąć cebulę i podawać na gorąco.



Wolowina po zajatycku



Składniki:

30 dag makaronu rurki,
50 dag wołowiny bez kości,
puszka zielonego groszku,
1 strąk zielonej papryki,
1 cebula,
kilka chińskich grzybów mun,
2 łyżki oleju,
2 łyżki sosu sojowego,
pieprz,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Sposób wykonania:

Wołowinę opłukać i pokroić na małe kawałki. Grzyby mun namoczyć w wodzie, osączyć, pokroić na kawłeczki. Cebulę obraći drobno posiekać, Paprykę umyć, pokroić w paski. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, zeszklić. Dodać kawałki mięsa, obsmażyć. Podlać 1/2 szklanki gorącej wody.Dodać groszek, grzyby i paprykę. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Mąkę rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do potrawy, zamieszać i zagotować. Makaron ugotować, podawać z mięsem i sosem.


Kurczak po pekińsku



Składniki:

1 kg udek kurczaka,
25 dag wędzonego boczku,
6 cebulek ,

Przyprawy:

1 łyżeczka imbiru w proszku,
2 łyżeczki czystej wódki,
1 łyżka oleju sojowego,
1 łyżeczka cukru,
3 łyżeczki sosu sojowego,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki soli,
2 roztarte ząbki czosnku.

Sposób wykonania:

Usunąć z udek, skórę i kości.Mięso pokrajać na kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1 cm. Przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać , wstawić do lodówki na 12 godz.. Dwie godziny przed przyrządzeniem wyjąć. Boczek pokrajać na kilkanaście kwadratów o boku 3 cm. Od cebulek odkroić szczypior ok. 3 cm przy cebulce. Każdą przeciąć wzdłuż na pół, rozdzielić. Folię aluminiową pociąć na kwadraty o wymiarach 9 cm. Plasterki boczku położyć pośrodku folii, ułożyć na nich po kawałku kurczaka i cebulki dymki, przykryć drugim plasterkiem. Folię złożyć w trójkąt, wolne brzegi zwinąć w wąski rulon (1/2 cm) przycisnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C. Zwinięte kawałki kurczaka ułożyć jedną warstwą na niskiej blasze. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 min. Podawać na gorąco.