MoimZdaniem.net - forum

Pełna wersja: Schab po litewsku
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Składniki:

1 kg schabu,
2 pędy selera naciowego,
2 cebulki,
2 łyżeczki oregano,
2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżeczki oliwy,
sól,
pieprz.

Sposób wykonania:

Mięso płuczemy .Cebulki obieramy i siekamy. Pietruszkę i seler myjemy, drobno siekamy. Dodajemy oregano, grubo zmielony pieprz, tymianek, cebulki i mieszamy. Schab nasączamy oliwą. Obtaczamy dokładnie w mieszaninie warzyw, ziół i przypraw.Odstawiamy na 15 minut. Mięso musi przejść dokładnie aromatem ziół.Schab układamy na ruszcie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Pod spód podkładamy tacę żaroodporną. Pieczemy przez 20 min., potem obniżamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze przez 35 min. Po wyjęciu z piekarnika mięso , owijamy w folię aluminiową i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15 min.Kroimy w grube plastry i podajemy z frytkami i surówką z pora.