11-05-2012, 10:47:43
Składniki
200 ml letniego mleka
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1/4 szkl. cukru
2 dag drożdży
30 dag maku
po 5 dag: rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów
5 dag masła
2 białka
Etapy przygotowania
1
Ciasto: mąkę przesiać, dodać płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajko. Zagnieść ciasto,
2
Nadzienie: orzechy posiekać. Mak sparzyć i zemleć. Mak wymieszać z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami, cukrem. Dodać ubite białka.
3
Ciasto rozwałkować na cienkie, prostokątne placki. Wycinać trójkąty. Na środek kłaść porcje nadzienia i zwinąć rogaliki. Piec 30-40 minut w temp. 150 stopni.
4
Po ostudzeniu ozdobić lukrem z cukru pudru lub samym cukrem pudrem.
200 ml letniego mleka
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
1/4 szkl. cukru
2 dag drożdży
30 dag maku
po 5 dag: rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów
5 dag masła
2 białka
Etapy przygotowania
1
Ciasto: mąkę przesiać, dodać płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajko. Zagnieść ciasto,
2
Nadzienie: orzechy posiekać. Mak sparzyć i zemleć. Mak wymieszać z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami, cukrem. Dodać ubite białka.
3
Ciasto rozwałkować na cienkie, prostokątne placki. Wycinać trójkąty. Na środek kłaść porcje nadzienia i zwinąć rogaliki. Piec 30-40 minut w temp. 150 stopni.
4
Po ostudzeniu ozdobić lukrem z cukru pudru lub samym cukrem pudrem.