Dania kuchni chińskiej - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dania kuchni chińskiej (/showthread.php?tid=109) |
Dania kuchni chińskiej - Ewa - 09-23-2010 Chiński rosół Składniki: 10 suszonych chińskich grzybów , 3 szklanki wywaru , 1 cebula , 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki soli, Sposób wykonania: Chińskie grzyby wypłukać, zalać 1 szklanką ciepłej wody i odstawić na 20 min. Trzonki ściąć równo z brzegiem kapelusza, odrzucić. Grzyby włożyć do rondla, wlać wodę, w której je moczono , dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godz. Wyjąć cebulę i podawać na gorąco. Sałatka pikantna Składniki: 10 suszonych chińskich grzybów , 3 szklanki wywaru , 1 cebula , 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki soli, Sposób wykonania: Chińskie grzyby wypłukać, zalać 1 szklanką ciepłej wody i odstawić na 20 min. Trzonki ściąć równo z brzegiem kapelusza, odrzucić. Grzyby włożyć do rondla, wlać wodę, w której je moczono , dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godz. Wyjąć cebulę i podawać na gorąco. Wolowina po zajatycku Składniki: 30 dag makaronu rurki, 50 dag wołowiny bez kości, puszka zielonego groszku, 1 strąk zielonej papryki, 1 cebula, kilka chińskich grzybów mun, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Sposób wykonania: Wołowinę opłukać i pokroić na małe kawałki. Grzyby mun namoczyć w wodzie, osączyć, pokroić na kawłeczki. Cebulę obraći drobno posiekać, Paprykę umyć, pokroić w paski. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, zeszklić. Dodać kawałki mięsa, obsmażyć. Podlać 1/2 szklanki gorącej wody.Dodać groszek, grzyby i paprykę. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Mąkę rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do potrawy, zamieszać i zagotować. Makaron ugotować, podawać z mięsem i sosem. Kurczak po pekińsku Składniki: 1 kg udek kurczaka, 25 dag wędzonego boczku, 6 cebulek , Przyprawy: 1 łyżeczka imbiru w proszku, 2 łyżeczki czystej wódki, 1 łyżka oleju sojowego, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżeczki sosu sojowego, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki soli, 2 roztarte ząbki czosnku. Sposób wykonania: Usunąć z udek, skórę i kości.Mięso pokrajać na kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1 cm. Przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać , wstawić do lodówki na 12 godz.. Dwie godziny przed przyrządzeniem wyjąć. Boczek pokrajać na kilkanaście kwadratów o boku 3 cm. Od cebulek odkroić szczypior ok. 3 cm przy cebulce. Każdą przeciąć wzdłuż na pół, rozdzielić. Folię aluminiową pociąć na kwadraty o wymiarach 9 cm. Plasterki boczku położyć pośrodku folii, ułożyć na nich po kawałku kurczaka i cebulki dymki, przykryć drugim plasterkiem. Folię złożyć w trójkąt, wolne brzegi zwinąć w wąski rulon (1/2 cm) przycisnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C. Zwinięte kawałki kurczaka ułożyć jedną warstwą na niskiej blasze. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 min. Podawać na gorąco. |