Dieta nie tylko dla diabetyków - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dieta nie tylko dla diabetyków (/showthread.php?tid=2267) |
Dieta nie tylko dla diabetyków - Ewa - 09-06-2011 Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek. Produkty bogate w węglowodany: owoce, warzywa pieczywo produkty mleczne ( mleko, masło, ser ) makarony przyprawy takie jak musztarda, keczup, niskotłuszczowy majonez Uwaga: Owoce świeże są znacznie lepsze niż puszkowane lub soki owocowe. Jeżeli jednak kupimy owoce w puszcze, upewnijmy się, że nie maja one dodatku cukru. Produkty bogate w białka: mięso drób ryby fasola produkty mleczne i sojowe niektóre warzywa Uwaga: Należy starać się jeść więcej drobiu (ze skórą) i ryb, niż czerwonego mięsa. Wybieramy produkty mleczne o jak najmniejszej zawartości tłuszczu. Produkty bogate w tłuszcze: masło margaryna oliwa dodana do potraw Uwaga: Zarówno u diabetyków, jak ludzi zdrowych, ilość kalorii pochodzących z tłuszczów nie powinna przekraczać 30 proc.. Wybieramy produkty o mniejszej zawartości tłuszczu, lecz także sprawdzamy zawartość węglowodanów i cukrów. Odmiany cukrzycy: I typ choroby: to przewlekła choroba ciągnąca się całe życie, występuje kiedy trzustka produkuje zbyt mało insuliny, by właściwie regulować poziom cukru we krwi . Cele żywieniowe: Równowaga pomiędzy spożyciem węglowodanów, ilością przyjętej insuliny a intensywnością aktywności fizycznej ma największy wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. II typ choroby: to przewlekła choroba powstająca, kiedy insulina (hormon produkowany przez trzustkę w odpowiedzi na podwyższony poziom glukozy we krwi) w organizmie pracuje nieefektywnie. Cele żywieniowe: Głównym zadaniem jest kontrola wagi, gdyż 80-90 procent osób z tym typem cukrzycy, cierpi na nadwagę. Dla obniżenia poziomu glukozy we krwi najważniejsza jest dieta z obniżoną ilością kalorii i zastąpienie niektórych węglowodanów tłuszczami jednonienasyconymi (występują m.in. w orzeszkach ziemnych, maśle migdałowym, orzechach włoskich). Produkty bogate w te tłuszcze powinny być jednak spożywane w małych ilościach, gdyż są kaloryczne. Dodatkowe uwagi: Australijscy naukowcy odkryli, że plan żywieniowy dostosowany do potrzeb cukrzyków jest skuteczniejszym od tradycyjnych metod sposobem na utratę wagi. Udowodniono że osoby stosujące wyżej opisane reguły odżywiania straciły 4-6 proc. masy ciała więcej niż ci, którzy przestrzegali dietę niskotłuszczową lub o małej zawartości węglowodanów. |