Dania zimowe - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dania zimowe (/showthread.php?tid=29) |
Dania zimowe - Ewa - 01-03-2009 Szynka cielęca duszona Składniki: 1 kg cielęciny (szynka) 10 dag słoniny 4 łyżki śmietany łyżka przypraw (imbir, gałka muszkatołowa i oregano) skórka otarta z połowy cytryny kucharek sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, wymieszanymi sproszkowanymi przyprawami i skórką z cytryny. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Słoninę pokroić, stopić na patelni i zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron, posypać kucharkiem, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać śmietanę, doprawić sos. Podawać z pyzami i sałatką z buraczków. Cielęcina doskonała Składniki: kotlety cielęce - 4 szt. puszka zielonego groszku 50 g wędzonego boczku oliwa masło mąka tymianek, czosnek, łyżka przecieru pomidorowego mała cebula sól, pieprz, Sposób wykonania: Rozbij młotkiem do mięsa kotlety z cielęciny. Oprósz każdy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzej na dużej patelni oliwę i usmaż na ostrym ogniu. Kiedy cielęcina się przyrumieni na złoty kolor. Pokrojony wędzony boczek, czosnek i cebulę obsmaż na maśle. Dodaj groszek, przecier pomidorowy i przyprawy , kotlety cielęce, podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu przez kilka minut. Podawaj z ziemniakami i marchewką. Cielęcina z oliwkami Składniki: 1 kg cielęciny, ketchup, sos sojowy, oliwa z oliwek, czosnek, sól, ryż. Sposób wykonania: Wsypujemy do miseczki łyżkę stołową soli, do której dodajemy posiekany czosnek . Obtaczamy w tym mięso. W oddzielnej miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy, 4 łyżki sosu sojowego oraz 4 łyżki ketchupu. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Mięso układamy na patelni, polewamy sosem i dusimy pod przykrywką około godziny. Podajemy z ryżem i sałatą zieloną . Gulasz cielęcy Składniki: 1 kg cielęciny , 2 cebule, 30 dag pieczarek, 2 papryki, por, koncentrat pomidorowy, olej, sól, pieprz, papryka , natka pietruszki, bazylia, bulion. Sposób wykonania: Mięso pokroić na kawałki, obsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną cebulę i pieczarki, poddusić, dodać resztę warzyw pokrojonych i zalać bulionem. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać przecier i przyprawy. Cielęcina pieczona Składniki: 1 kg cielęciny, marchewka, 3-4 łyżki majonezu , olej, łyżeczka masła, przyprawa Kucharek. Sposób wykonania: Mięso posypać przyprawą i odstawić na kilka godzin. Następnie obsmażyć na oleju z dodatkiem masła. Obsmażone włożyć do naczynia żaroodpornego. Na mięso zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchewkę, i rozsmarować majonez. Przykryć i wstawić do piekarnika na 60 minut. Podawać z frytkami i surówką z pora. Cielęcina z ananasem Składniki: 1 puszka ananasa, papryka słodka, sól, pieprz, 1 kg cielęciny, cebula, koncentrat, mąka. Sposób wykonania: Mięso posolić, oprószyć pieprzem i papryką, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oleju. Dodać do niej łyżkę koncentratu i 2 łyżeczki papryki. Wrzucić mięso i zalać całość ananasem pokrojonym w kostkę razem z sokiem z ananasa dusić do miękkosci. Cielęcina w sosie Składniki: 1 kg cielęciny, 125 ml oleju, 3 cebule, 3 pomidory, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Sposób wykonania: Mięso pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę posiekać. Olej rozgrzać i zeszklić na nim cebulę. Dodać mięso i smażyc razem do lekkiego zarumienienia. Pomidory obrac ze skóry, pokroić na cwiartki, oczyścić z pestek, rozdrobnić, czosnek i posiekać. Wrzucić do mięsa, dodać sól i pieprz oraz tyle wody,aby pokryła mięso. Gotować na małym ogniu 1 godz. Podawać z makaronem świderki i marchewką. Schab duszony z oliwkami Składniki: 80 dag schabu, 15 dag szynki, 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 20 zielonych oliwek bez pestek, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, pieprz, sól. Sposób wykonania: Mięso pokroić na 7-8 plastrów, lekko rozbić, oprószyć mąką i pieprzem.Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie razem z tłuszczem przełożyć do rondla.Dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę wędlinę, połówki oliwek i koncentrat pomidorowy. Podlać potrawę częścią wina. Postawić na małym ogniu i dusić od czasu do czasu polewając pozostałym winem. Miękkie mięso ułożyć na półmisku. Podawać z ryżem i surówką z selera. Żeberka w sosie wiejskim Składniki : 60 dag żeberek (paski), 3 łyżki tłuszczu, 100 ml słodkiej śmietany, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, oregano, papryka słodka, sól, pieprz. Sposób wykonania: Żeberka pokroić na porcje o długości ok. 6 cm. Włożyć do naczynia, posypać solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Odstawić na ok. 3 godz. do lodówki. Rozgrzać tłuszcz, ułożyć paski żeberek i smażyć na dużym ogniu po 4 min. z każdej strony. Zmniejszyć płomień, dolać pół szklanki wody i dusić ok. 35 min. Obrać cebulę, czosnek i pokroić w drobną kostkę, dołożyć do żeberek. Dusić jeszcze 15 min. Wjąć mięso na talerz. Do garnka dolać śmietanę i gotować przez chwilę. Żeberka podawać polane sosem z ziemniakami surówką z kapusty włoskiej. Pieczeń wieprzowa z owocami Składniki: 70 dag łopatki wieprzowej, 6 dag tłuszczu, 2 dag mąki, 60 dag jabłek, 15 dag cebuli, sól, pieprz, cukier, oregano do smaku. Sposób wykonania: Mięso umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Następnie posypać mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z drobno pokrajaną cebulą . Piec w brytfannie skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Jabłka obrać, pokrajać w cząstki. Miękką pieczeń wyjąć. Pokroić ukośnie na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku.Obłożyć jabłkami, polać przetartym i doprawionym sosem. Zapiekać około 7 minut. Podawać z kopytkami i surówką z czerwonej kapusty. |