Desery - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Desery (/showthread.php?tid=30) |
Desery - Ewa - 01-03-2009 Galaretka tęczowa Składniki: 4 galaretki różnokolorowe, brzoskwinie, jasne winogrona, śmietana, cukier, serek homogenizowany waniliowy, serduszka czekoladowe, waflowe rurki, Sposób wykonania: Galaretki przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem. Umyć owoce, winogrona pokroić w ćwiartki i wyjąć pestki. Galaretki nakładać do pucharków na przemian z bitą śmietaną. Na wierzch położyć brzoskwinie i naokoło ćwiartki winogron. Do tłoczka do ozdabiania nałożyć serek homogenizowany i udekorować deser.Położyć po 2 serduszka i włożyć rurki waflowe. Śmietanowiec z czekoladą Składniki: 1 gotowy spód biszkoptowy Składniki na masę: 1/2 l śmietany , 2 galaretki ananasowe, 2 szklanki wody , 1 czekolada, rodzynki , Sposób wykonania: Rozpuść galaretkę w 2 szklankach wody. Ubić śmietanę na sztywną pianę i połączyć ze stężałą galaretką. Masą posmarować biszkopt. Przybrać rodzynkami i zalać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 3 godziny. Owoce z bitą śmietaną Składniki : 2 szklanki śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru , 1 jabłko , 1 kiwi , 1 brzoskwinia , 4 kostki czekolady mlecznej , 2 mandarynki. Sposób wykonania: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Owoce opłukać. Z kiwi, jabłka i brzoskwini ściągnąć skórkę.Następnie pokroić w paseczki i przełożyć do pucharków, zalać śmietaną .Posypać pokruszonymi kawałkami czekolady i udekorować mandarynkami. Kolorowy sorbet Składniki: 150 ml świeżo wyciśniętego: soku z mandarynek, 150 ml soku z malin 150 ml soku z czarnej porzeczki Sposób wykonania: Do małych pojemniczków wlewać kolejno soki. Każda warstwa musi solidnie zamarznąć, zanim wleje się następną. Ambrozja lodowa Składniki: 1 litr lodów śmietankowych, 1/2 szklanki mleka, parę kropel aromatu waniliowego, Dodatki typu, nutella, wiórki kokosowe, czekolada starta na tarce, mielone migdały, 3 owoce kiwi, mielona lub rozpuszczalna kawa. Sposób wykonania: Do miksera wlać kolejno wszystkie składniki i zmiksować. Dodatki można dodawać do smaku w zależności od upodobań. Rozłożyć do pucharków i przybrać owocami kiwi. Szybkie lody Składniki: 150 ml jogurtu owocowego, 200 ml tłustego mleka, owoce. Sposób wykonania: Zmiksować mleko z jogurtem. Wlać masę do pojemniczków; do każdego wrzucić parę kawałków owoców. Wstawić do zamrażalnika. Gdy lody zaczną zastygać, włożyć patyczki.Udekorować owocami. Tort owocowy Składniki: Spód biszkoptowy, 500 g winogron białych i cemnych, 3 galaretki o jednym smaku, budyń waniliowy, 1/2 litra mleka, cytryna plus woda do nasączenia biszkoptu. Sposób wykonania: Rozpuścić galaretki w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu,Spód biszkoptu nasączyć sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką, 1/3 galaretki zostawić. Budyń rozpuścić w 1/4 szklanki mleka, zagotować resztę mleka i zrobić budyń. Wystudzić. Posmarować powierzchnię galaretki budyniem, ułożyć na nim resztę winogron i zalać pozostałą galaretką. Udekorować rozetkami z bitej śmietany.(Gotowej z torebki) Doskonały z kakao dla dzieci i dorosłych. Tiramisu extra Składniki: 70 g biszkoptów drobno pokruszonych, 2 opak.serka homogenizowanego naturalnego(po 180 g), 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 jajka (białka i żółtka osobno), 4 łyżki cukru pudru, 50 g startej gorzkiej czekolady, rodzynki, rum do nasączenia biszkoptów i rodzynek. Sposób wykonania: Utrzeć żółtka z połową cukru pudru na puszystą masę. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru pudru. Serki utrzeć z kawą Do utartych żółtek dodać kawowy serek, utrzeć, połączyć delikatnie z pianą z białek. Na dno salaterek wyłożyć połowę biszkoptów, nasączyć alkoholem, włożyć połowę serka, posypać czekoladą. Znowu biszkopty,reszta serka, starta czekolada, rodzynki. Na 20 minut włożyć do lodówki. Lodowiec z bakaliami Składniki: 500 ml słodkiej śmietanki 30%, 2 spore pomarańcze, cukier puder. Sposób wykonania: Pomarańcze umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i wydłubać resztki miąższu do miski. Śmietankę ubić z cukrem (ilość cukru według uznania), połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do dowolnego pojemnika i zamrozić.Rozłożyć do pucharków. Udekorować bakaliami. Deser brzoskwiniowy Składniki: 3 jaja, 3 łyżki cukru, 1 galaretka brzoskwiniowa. Sposób wykonania: Rozpuścić galaretkę i zostawić do zgęstnienia (ale nie do całkowitego). Osobno ubić jaja z cukrem. Do ubitych jaj dodajemy galaretkę ,ciągle mieszając. Całość podzielić na porcje i wyłożyć do filiżanek. Udekorować bitą śmietaną i brzoskwiniami lub morelami z puszki. |