Oszczędne dania - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Oszczędne dania (/showthread.php?tid=31) |
Oszczędne dania - Ewa - 01-03-2009 Sałatka wiejska Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 2 duże cebule, 4 jajka na twardo, 1 łyżka majeranku, 1 słoik majonezu, sok z 1 cytryny, sól i pieprz. Sposób wykonania: Ziemniaki, jajka , cebulę obrać i pokroić w kostkę .Połączyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Wymieszać z majonezem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę. Pieczarki po irlandzku Składniki: 50 dag pieczarek, 3 łyżki oleju, 3 cebule, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, natka pietruszki, 4 jaja, sól. Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i udusić na tłuszczu. Gdy będzie jasnozłota, wsypać drobno pokrojone pieczarki. Posolić, doprawić pieprzem i smażyć 15-20 min. Po odparowaniu oprószyć pieczarki mąką. Wlać śmietanę, zamieszać i wbić ostrożnie po jednym jajku. Trzymać danie na ogniu, aż jajka się zetną. Posypać natką pietruszki, podawać z kopytkami i surówką z pora. Nadziewane ziemniaki Składniki: 1 kg ziemniaków, 50 dag mielonego mięsa wieprzowego, 3 ząbki czosnku, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, Wegeta, olej, sól i pieprz Sposób wykonania: Obrać ziemniaki, wydrążyć łyżeczką, posolić od wewnątrz . Mięso wymieszać z jajem, namoczoną i odciśniętą bułką, pestkami słonecznika i zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić do smaku Wegetą i pieprzem. Wgłębienia w ziemniakach napełnić nadzieniem. Ułożyć ziemniaki na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec w gorącym piekarniku około godziny w temp. 200 stopni C. Podawać z surówką z buraczków. Makaron z szynką Składniki: 25 dag drobnego makaronu, 15 dag mrożonego groszku, 15 dag gotowanej szynki, 3 marchwie, 20 dag twarożku ziołowego, 5 łyżek mleka, 5 łyżek oleju, 5 łyżek soku z cytryny, sól i pieprz. Sposób wykonania: Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą . Odsączyć i wymieszać z łyżką oleju. Groszek rozmrozić, szynkę pokroić w kostkę. Groszek i pokrojoną w kostkę marchew poddusić na łyżce oleju.Doprawić łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem. Dwie łyżki soku z cytryny wymieszać z pozostałym olejem, doprawić solą i pieprzem. Twarożek ziołowy wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny i mlekiem. Doprawić do smaku. Makaron wymieszać z szynką. Dodać przygotowany sos i wymieszać. Na sałatkę nałożyć twarożek.Podawać z zieloną sałatą. Kawalerskie Leczo Składniki: 3 duże cebule, 1/2 kg pieczarek, 30 dag szynki gotowanej, 3 papryki czerwone, 1 mały koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Sposób wykonania: Wszystkie składniki pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, ale osobno. Potem przełożyc do dużego garnka i chwilkę razem dusić. Dodać troszkę musztardy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Wszystko razem gotować przez ok 15 minut.Podawać z ziemniakami. Kartoflanka z boczkiem Składniki: 30 dag boczku, 2 cebule, 1 marchew, 5 dag selera, 60 dag ziemniaków, 1/2 rosołu z kostki, 1 łyżeczka majeranku, sól, gałka muszkatołowa, 2 łyżki siekanej natki pietruszki. Sposób wykonania: Boczek pokroić w drobną kostkę.Dodać 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem. Cebulę, marchew, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do boczku. Całość zeszklić, stale mieszając. Dodać rosół, zagotować i doprawić do smaku. Zupę dogotować pod przykryciem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Knedle po warszawsku Składniki: 1 kg węgierek (połówki), 1 kg ziemniaków, 30 dag mąki, 1 jajko, sól, śmietana do polania. Sposób wykonania: Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Szybko zagnieć z jajkiem i solą, podsypując przesianą mąką. Gotowe ciasto krój na kawałki, wciskaj w nie śliwki i formuj knedle Muszą one mieć kształt kulisty. Porcjami wkładaj knedle do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 3 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Podawaj polane śmietaną i posypane cukrem. Ziemniaczane kluski Składniki: 70 dag ziemniaków, 3 dag tartej bułki, 3 jaja ugotowane na twardo, 10 dag cebuli, tłuszcz do cebuli, 2 jajka, 20 dag mąki, natka pietruszki, 2 dag tłuszczu do gotowania, 4 dag masła do polania, sól i pieprz do smaku. Sposób wykonania: Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Wystudzić i zemleć z ugotowanymi ziemniakami i jajkami. Wymieszać z przesianą mąką, tartą bułką, jajkami i posiekaną natką pietruszki.Doprawić do smaku. Łyżką formować podłużne kluski.Wkładać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem tłuszczu.Ugotować i odcedzić, podawać polane masłem. Kluski z serem Składniki: 50 dag mąki, jogurt naturalny, 1 jajo, 20 dag sera białego, sól. Sposób wykonania: Wyrobić dokładnie ciasto z jajem i wodą. Wywałkować na grubość (1 - 2 mm), pozostawić do przeschnięcia. Ciasto posypać mąką, pokrajać ostrym nożem. Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Wyłożyć na talerze, polać jogurtem, posypać serem kruszonym i cukrem. Sznycle wieprzowe Składniki: 70 dag karkówki wieprzowej bez kości, olej do smażenia, 3 dag mąki, 3 dag masła, 10 dag bułki tartej, 3 jajka, bazylia, sól i pieprz do smaku. Sposób wykonania: Karkówkę umyć, pokroić na porcje. Rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na grubość 1 cm. Posypać przyprawami i mąką, panierować w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju, zmniejszając ogień pod koniec smażenia. Po usmażeniu zlać tłuszcz. Dodać masło, roztopić i przewrócić sznycle na drugą stronę. Trzymać pod przykryciem 10 minut Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z buraczków. |