Sałatki - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Sałatki (/showthread.php?tid=32) |
Sałatki - Ewa - 01-03-2009 Sałatka peruwiańska Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 duża czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 3 korniszony, 3 pomidory, kilka kropel sosu tabasco, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżki octu winnego, bazylia, oregano, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz do smaku. Sposób wykonania: Odsączyć fasolę i kukurydzę. Cebulę, paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Połączyć składniki ze sobą. Przygotować sos z tabasco, oliwy, octu, ketchupu i ziół. Wymieszać z sałatką. Wstawić do lodówki. W tym czasie pomidory pokroić na ósemki. Ułożyć w wieniec na obrzeżu półmiska. Lekko posolić. Na środek półmiska nałożyć sałatkę. Sałatka rzymska Składniki: 25 dag rukoli, 12 pomidorków koktajlowych, 1 sztuka sera mozarella, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz. Sposób wykonania: Rukolę i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki. Sałatka imprezowa Składniki: 1 seler, 1 banan, 1 zielony ogórek, 5 dag rodzynek, natka pietruszki 4 łyżki sosu pomidorowego, 3 łyżki jogurtu, 1 łyżeczka keczupu, sól i pieprz. Sposób wykonania: Seler po umyciu pokroić na kawałki do 1,5 cm. Zalać wrzącą, lekko osoloną wodą i gotować przez 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Obrać banana ze skórki i pokroić w talarki. Ogórek obrać i pokroić w kostke. Wszystkie składniki wsypać do salaterki. Dodać jogurt z łyżeczką keczupu i sosem pomidorowym.Posypać pieprzem i solą do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Sałatkę posypać natką pietruszki. Sałatka z cykorii Składniki: 3 cykorie, 15 dag białej części pora, 1 marchewka, 6 łyżek majonezu, 1/2 cytryny, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. Sposób wykonania: Cykorie i por opłukać , bardzo drobno pokroić. Włożyć do salaterki i skropić sokiem z cytryny. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, dołożyć do cykorii i wymieszać. Dodać cukier, majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Sałatka z żółtym serem Składniki: 1 puszka kukurydzy, 25 dag żółtego sera, 1 słoik papryki, 1 słoik pieczarek marynowanych, 3 jaja, 2 cebule, 4 plastry ananasa, majonez, pieprz i sól do smaku. Sposób wykonania: Kukurydzę odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i pieczarki również pokroić. Jaja ugotować i posiekać. Ananasy i cebulę pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Sałatka śródziemnomorska Składniki: 1 kg pomarańczy, 20 dag czarnych oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz, mielona słodka papryka, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 2 limonki, 4 łyżki oleju. Sposób wykonania: Pomarańcze sparzyć i wyszorować. Obrać ,pokroić w cząstki i włożyć do salaterki. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, mieloną paprykę i kolendrę. Delikatnie wymieszać. Wycisnąć sok z limonek i skropić nim pomarańcze.Dodać oliwki i wymieszać całość. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Sałatka z czerwonej fasoli Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju, 1 puszka czerwonej fasoli, 5 jajek, 2 cebule, 1/2 szklanki kaszki kuskus, 5 ogórków kiszonych, majonez, sól i pieprz. Sposób wykonania: Tuńczyka i fasolę odsączyć z zalewy. Jajka,ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Kaszkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Razem połączyć wszystkie składniki .Dodać majonez i i dosmaczyć solą i pieprzem. Sałatka z brokułów Składniki: 1 brokuły, 1 szklanka ziarna słonecznika, 2 łyżki masła, 4 łyżki majonezu, sól. Sposób wykonania: Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, podzielić na cząstki. Na patelni uprażyć słonecznik na maśle. Zawartość patelni wylać na brokuły. Doprawić solą do smaku i wymieszać. Ostudzone wymieszać z majonezem. Sałatkę podawać schłodzoną z ciemnym pieczywem. Sałatka szopska Składniki: 3 pomidory, 3 ogórki zielone, 2 papryki (zielone), 1 cebula, 1 ser Feta, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i pieprz. Sposób wykonania: Pomidory, obrane ze skórki ,ogórki i paprykę kroimy w dużą kostkę.Cebulę w półkrążki, następnie mieszamy i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarce, posypujemy. Doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem ,całość mieszamy. Sałatka brokułowa Składniki: 1 brokuł, 1 ser Feta , 10 dag orzechów włoskich łuskanych, sok z cytryny, sól i pieprz. Sposób wykonania: Brokuły ugotować i podzielić na mniejsze części. Ser feta pokroić w kostkę.Dodać posiekane orzechy. Wrzucić wszystko do miski, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i delikatnie wymieszać. |