Dania świąteczne - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dania świąteczne (/showthread.php?tid=4) |
Dania świąteczne - Ewa - 12-22-2008 Boże Narodzenie to w wielu polskich domach święta wyjątkowe. Zarówno dzieciom, jak i dorosłym udziela się atmosfera radości, wszyscy oczekują na pierwszą gwiazdkę, prezenty i życzenia. Boże Narodzenie to także tradycja przygotowywania świątecznych potraw, których nie spożywa się na co dzień. Oto ciekawe dania świąteczne : Kapusta wigilijna Składniki: 1 1/2 kg kiszonej kapusty, 12 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 3 łyżki oleju, sól, wegeta, pieprz. Sposób wykonania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wodzie. W tej samej wodzie ugotować je do miękkości, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki . Kapustę odcisnąć z soku i posiekać. Włożyć do wywaru z grzybów, dodać łyżkę oleju. Gotować aż stanie się miękka. Wymieszać z grzybami. Cebulę obrać, pokroić na cienkie piórka, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Wymieszać z kapustą i grzybami. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać do niej także odrobinę miodu i kilka śliwek suszonych. Kapustę potrzymać jeszcze kilka minut na ogniu. Podawać z pieczywem. Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, 5 dag śliwek suszonych, 100 ml wina czerwonego wytrawnego, 20 dag wędzonego boczku, 60 dag wieprzowiny, 25 dag kiełbasy toruńskiej, 5 dag smalcu, 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki przecieru pomidorowego, majeranek, sól, pieprz. Sposób wykonania: Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Umyte mięso i grzyby obsmażyć na smalcu, pokroić i dusić. Pokrojony w kostkę boczek wędzony po obsmażeniu połączyć z pokrojoną w kostkę kiełbasą, smażyć jeszcze przez chwilę. Gdy mięso będzie miękkie, połączyć je z boczkiem i kiełbasą. Dodać wszystko do ugotowanej kapusty. Wymieszać, dodać śliwki wcześniej namoczone i wino czerwone.Do smaku dodać musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz i majeranek. Dusić na małym ogniu, nie przykrywając garnka, aby bigos nieco odparował. Przygotować 2-3 dni przed podaniem . Dorsz pod kołderką Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 3 marchewki, 3 cebule, 1 duża pietruszka, pół selera, 1 por, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek mąki, 1 jajko, sok z cytryny, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, olej do smażenia. Sposób wykonania: Warzywa oczyść, drobno pokrój, smaż około 7 minut na 4 łyżkach oleju. Podlej małą ilością wody. Wrzuć przyprawy i obrany czosnek. Całość duś około 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Filety skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odłóż na około 20 minut. Rybę osusz, panieruj w jajku i mące. Usmaż na oleju. Przełóż na talerz, przykryj warzywami.Gotowe Podaj ciekawy przepis. |