Dania wielkanocne - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dania wielkanocne (/showthread.php?tid=42) |
Dania wielkanocne - Ewa - 03-16-2009 Jaja wielkanocne Składniki: 12 jajek, 50 dag mielonego mięsa wołowego, 2 łyżeczki świeżego tymianku, pieprz, sól, olej, do panierowania: jajo , mąka , tarta bułka, do dekoracji: liście sałaty, Sposób wykonania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Mięso wymieszaj z tymiankiem, solą i pieprzem, podziel na 12 porcji i uformuj z nich placuszki. Każde jajko obtocz w mące, zawiń w porcję mięsa tak, by powstała kula, po czym panieruj w jaju i tartej bułce. Smaż na gorącym oleju około 10 minut. Podawaj na liściach sałaty udekorowane świeżym ogórkiem. Jajka faszerowane Składniki : szynka 20 dkg, jajka ugotowane na twardo - 4 szt., majonez - 2 łyżki tarty chrzan - 1 łyżeczka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka rzodkiewki - 3 szt. Sposób wykonania : Szynkę drobno pokroić. Jajka obrać, przekroić, wyjąć żółtka i utrzeć z majonezem, szynką, natką i chrzanem. Połówki białek wypełnić masą, nadając kształt całych jajek. Udekorować rzodkiewką. Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki, trochę soli, pół kostki margaryny, 3/4 szkl. cukru, 5 żółtek (białka zostawiamy na później), szklanka mleka, 8 dag drożdży. Masa:2 szkl maku gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Dodajemy 4 łyżki miodu, łyżkę masła, 2 ubite białka, 2 utarte żółtka, olejek migdałowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę podsmażoną z pomarańczy . Sposób wykonania: Z drożdży robimy rozczyn. Jak podrosną łączymy wszystkie składniki, roztopiony tłuszcz dodając na końcu, wyrabiamy ciasto i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wszystkie składniki muszą być ciepłe. Masę łączymy. Z ciasta uformować dwa prostokąty , posmarować je białkiem, nałożyć grubo maku i odstawić jeszcze na 30 min. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. Po wyjęciu i przestudzeniu polać polewą czekoladową. Mazurek cyganski Składniki : Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka cukru 25 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag rodzynek skórka otarta z cytryny. Do dekoracji: 6 dag migdałów , 1 żółtko . Sposób wykonania: Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami. Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Mazurek Dziad Oceny: / 0 Skladniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 40 dag masła, ¾ szkl cukru pudru, 3 jajka, 1 żółtko, 5 dag miodu. Masa bakaliowa: 40 dag rodzynek, 40 dag orzechów włoskich, 15 dag masła, 15 dag miodu. Polewa nugatowa: ½ szkl. mleka, 15 dag cukru, 15 dag masła. Sposób wykonania: Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wysmarowaną tłuszczem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie, miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut stale mieszając. Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać.Mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć. Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową. Polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić do wystygnięcia. Wielkanoc Schab po chińsku Oceny: / 0 Składniki: 50 dag schabu, 2 ząbki czosnku, 1/2 paczki mieszanki chińskich warzyw, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka imbiru, szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, ryż, 1 łyżeczka curry. Sposób wykonania: Schab kroimy w cieńkie paseczki. Pokrojone mięso wkładamy do miseczki, dodajemy rozgnieciony czosnek, imbir, ocet , sos sojowy i sól. Mieszmy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. W garnku gotujemy wodę na ryż, do której dodajemy sól i curry.Następnie ryż gotujemy wg. przepisu na poakowaniu. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso.Po ok. 2 minutach dodajemy 1/2 paczki mieszanki chińskich warzyw. Dusimy na ogniu do odparowania wody. Dosmaczyć i podawać z surówką z pora. Schab po mazursku Oceny: / 0 Składniki: 1 kg schabu, 1 kg kapusty kiszonej, 6 dag tłuszczu, 3 cebule, 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 1 łyżka mąki, 1 szklanka śmietany, 1/2 szklanki wody, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku, sól i pieprz. Sposób wykonania: Schab pokroić na kotlety, rozbić je, posolić i natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną , dosmaczyć i zagotować. Schab w sosie grzybowym Oceny: / 0 Składniki: 4 kotlety schabowe, łyżka oliwy z oliwek , łyżka masła , po pół łyżeczki cukru, imbiru i soli , szczypta pieprzu. sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego, pół łyżeczki przyprawy chili, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki sosu grzybowego, 2 duże ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane) , 2 liście laurowe , Sposób wykonania: Kotlety rozbij tłuczkiem i obtocz w wymieszanych razem przyprawach: soli, cukrze, imbirze oraz pieprzu, a potem zrumień z obu stron na rozgrzanym w rondlu tłuszczu. W kubeczku wymieszaj składniki sosu . Wlej sos i zagotuj. Rondel przykryj i duś mięso z sosem (około 35 minut) do miękkości.Podawaj z ryżem i surówką z włoskiej kapusty. Schab z owocami Oceny: / 0 Składniki: 1 kg schab bez kości, 10 dkg śliwki suszone, 10 dkg morele suszone, 1 jabłko, sól, pieprz,papryka , olej do smażenia. Sposób wykonania: Suszone śliwki, morele i jabłko pokroić w kostkę. Schab naciąć w kieszeń. Włożyć pokrojone owoce. Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką. Opiec na oleju na złoty kolor.Następnie dodać trochę wody i piec do miękkości ok. godziny. Gdy mięso będzie miękkie pokroić na plastry. Podawać z dowolnym sosem ,ryżem i surówką z pora. |