Wielkanoc - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Wielkanoc (/showthread.php?tid=53) |
Wielkanoc - Ewa - 03-20-2009 Surówka z buraków Oceny: / 1 Składniki: 20 dkg buraków , 10 dkg jabłek, 1 łyżka utartego chrzanu, 1/4 szkl. jogurtu, sok cytrynowy, zaprawa cytrynowa lub ocet owocowy, sól. Sposób wykonania: Buraki umyć starannie szczotką, obrać, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z chrzanem i jogurtem. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem cytrynowym . Wymieszać z burakami, przyprawić do smaku kwasem i solą. Surówka z orzechami Oceny: / 0 Składniki: 40 dkg kapusty czerwonej, 5 dkg orzechów włoskich, 25 ml oliwy, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku. Sposób wykonania: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować usuwając głąb i grube "nerwy". Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać. Połączyć kapustę z oliwą i orzechami, doprawić. Surówka z pora Oceny: / 0 Składniki: 2 pory, 3 średniej wielkości jabłka, 4 łodygi selera, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, jogurt 150 ml, łyżeczka musztardy, cukier, sól. Sposób wykonania: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Białe części pora pokroić w cienkie plastry, starannie wypłukać i osączyć na sicie. Łodygi selera obrać z włókien i pokroić na cienkie plasterki. Wszystko wymieszać z jogurtem i musztardą. Posłodzić i posolić do smaku. Świąteczny kurczak Oceny: / 0 Składniki: Kurczak (ok.1,2 kg), 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, kieliszek koniaku, kieliszek białego wina, szklanka mleka, filiżanka kwaśnej śmietany, 12 małych pieczarek, 5 małych pomidorów, sól i pieprz. Sposób wykonania: Oczyszczonego kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje.Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1 godz. Obsmażyć na rozgrzanym maśle (1 łyżka), po czym oblać koniakiem i zapalić. Po wygaśnięciu płomienia polać kurczaka mlekiem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć na półmisek i wstawić do ciepłego piekarnika. Do sosu wlać śmietanę i wino, postawić na malutkim ogniu na kilka minut. Na pozostałym maśle usmażyć oczyszczone kapelusiki pieczarek. Krótko przesmażyć obrane ze skórki połówki pomidorów. Mięso obłożyć pieczarkami i pomidorami, polać sosem.Podawać z kopytkami i marchewką duszoną. Szynka wielkanocna Oceny: / 0 Składniki: 3 kg szynki wieprzowej, 2 l wody, 20 dag soli, 1 dag salarety, 1 dag cukru, 1 dag kolendry, 1 dag jałowca, 2 ząbki czosnku, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, 1/2 kg włoszczyzny bez kapusty. Sposób wykonania: Szynkę natrzeć częścią roztartych przypraw , ułożyć w naczyniu kamionkowym , przykryć drewnianym krążkiem, obciążyć i pozostawić w tempereturze pokojowej na 24 godz.. Wodę zagotować, wystudzić, wymieszać z pozostałymi przyprawami, zalać mięso i pozostawić w chłodnym miejscu przez trzy tygodnie, obracając co 24 godz.. Potem wyjąć z zalewy, włożyć do naczynia z wodą i pozostawić na 1 godz.. Wyjętą z wody szynkę mocno obwiązać sznurkiem , zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Wyparowaną wodę uzupełniać. Warzywa obrać, opłukać, rozdrobnić, dodać do mięsa pod koniec gotowania. Ugotowaną szynkę wyjąć, usunąć sznurek, ułożyć na półmisku pokrajaną w plastry. Podawać z ziemniakami i sałatką buraczaną oraz sosem chrzanowym. Szynka wieprzowa z jabłkami Oceny: / 0 Składniki: 70 dag szynki wieprzowej, 6 dag tłuszczu, 2 dag mąki, 60 dag jabłek, 15 dag cebuli, sól, pieprz, cukier, oregano do smaku. Sposób wykonania: Mięso umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Następnie posypać mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z drobno pokrajaną cebulą . Piec w brytfannie skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Jabłka obrać, pokrajać w cząstki. Miękką pieczeń wyjąć. Pokroić ukośnie na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku.Obłożyć jabłkami, polać przetartym i doprawionym sosem. Zapiekać około 7 minut. Podawać z kopytkami i surówką z czerwonej kapusty. Tradycyjna baba Oceny: / 0 Składniki: 3 szklanki mąki, 15 dag masła, 8 łyżek cukru, 5 żółtek, 10 dag drożdży, 1i1/2 szklanki mleka, zapach arakowy, tłuszcz do formy, 3 łyki rodzynek, 2 łyżki migdałów, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 2 cytryn, 4 łyżki cukru. Sposób wykonania: Przygotować rozczyn: pokruszyć drożdże i rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Po wystygnięciu dodawać masę po łyżce do rozczynu, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem i mąkę z rozczynem wymieszać. Powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką. Włożyć do formy do 1/2 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Sporządzić lukier: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.Całość musi być gęsta i biała. Polać wystudzoną babkę. Tradycyjny biały barszcz Oceny: / 0 Składniki: 2 l wywaru z wędzonki, zakwas do smaku, sól, 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy, szczypta majeranku, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki świeżo startego chrzanu, 15 dag śmietany, 30 dag białej kiełbasy, 3 jajka, Sposób wykonania: Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę gotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas , przyprawy i zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj. Barszcz podawaj z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy. Wołowe roladki Oceny: / 1 Składniki: 4 kawałki mięsa wieprzowego ( na rolady), 2 cebule, 20 dag boczku, 2 ogórki kiszone, musztarda, sól, pieprz, papryka mielona. Sposób wykonania: Mięso delikatnie rozbić zwiliżonym tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Każdy płat posmarować musztardą. Cebulę posiekać drobno. Boczek pokroić na paseczki, a ogórki w cienkie słupki. Kawałeczki cebuli, boczku i ogórka układać na płatach mięsa. Każdy płat ściśle zawijać w roladę i spiąć wykałaczkami lub związać białą bawełnianą nicią , przyprawić. Kłaść rolady na rozgrzany tłuszcz i mocno zarumienić.Podlać ciepłym bulionem i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Gdy rolady będą już miękkie wyciągnać wykałaczki lub usunąć nici .Sos zagęścić odrobiną śmietany i mąki.Podawać z pyzami i czerwoną kapustą. Żeberka w kapuście Oceny: / 0 Składniki: 6 wieprzowych żeberek, 1 mała główka włoskiej kapusty, 2 cebule, 1 szkl. rosołu, 6 łyżek masła, 3 łyżki oleju, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz. Sposób wykonania: Żeberka opłukać i osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem . Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju, podsmażyć, żeberka na złoty kolor. Po 10 min. posmarować miodem. Cebulę, pokroić na cząstki Drobno poszatkować kapustę. Rozgrzać w dużym garnku lub w brytfance 5 łyżek tłuszczu, zeszklić cebulę. Włożyć poszatkowaną kapustę, wlać 0.5 szkl. wody. Posypać kapustę solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu 10 min., mieszać w trakcie gotowania. Wlać do żeberek szklankę rosołu, zagotować. Zagęścić sos ze smażenia mąką. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami musztardy. Wyjąć żeberka na kapustę. Podawać z ziemniakami. |