Dania na święta - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dania na święta (/showthread.php?tid=54) |
Dania na święta - Ewa - 03-20-2009 Schab po chińsku Oceny: / 0 Składniki: 50 dag schabu, 2 ząbki czosnku, 1/2 paczki mieszanki chińskich warzyw, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka imbiru, szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, ryż, 1 łyżeczka curry. Sposób wykonania: Schab kroimy w cieńkie paseczki. Pokrojone mięso wkładamy do miseczki, dodajemy rozgnieciony czosnek, imbir, ocet , sos sojowy i sól. Mieszmy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. W garnku gotujemy wodę na ryż, do której dodajemy sól i curry.Następnie ryż gotujemy wg. przepisu na poakowaniu. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso.Po ok. 2 minutach dodajemy 1/2 paczki mieszanki chińskich warzyw. Dusimy na ogniu do odparowania wody. Dosmaczyć i podawać z surówką z pora. Schab po mazursku Oceny: / 0 Składniki: 1 kg schabu, 1 kg kapusty kiszonej, 6 dag tłuszczu, 3 cebule, 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 1 łyżka mąki, 1 szklanka śmietany, 1/2 szklanki wody, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku, sól i pieprz. Sposób wykonania: Schab pokroić na kotlety, rozbić je, posolić i natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną , dosmaczyć i zagotować. Schab w sosie grzybowym Oceny: / 0 Składniki: 4 kotlety schabowe, łyżka oliwy z oliwek , łyżka masła , po pół łyżeczki cukru, imbiru i soli , szczypta pieprzu. sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego, pół łyżeczki przyprawy chili, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki sosu grzybowego, 2 duże ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane) , 2 liście laurowe , Sposób wykonania: Kotlety rozbij tłuczkiem i obtocz w wymieszanych razem przyprawach: soli, cukrze, imbirze oraz pieprzu, a potem zrumień z obu stron na rozgrzanym w rondlu tłuszczu. W kubeczku wymieszaj składniki sosu . Wlej sos i zagotuj. Rondel przykryj i duś mięso z sosem (około 35 minut) do miękkości.Podawaj z ryżem i surówką z włoskiej kapusty. Schab z owocami Oceny: / 0 Składniki: 1 kg schab bez kości, 10 dkg śliwki suszone, 10 dkg morele suszone, 1 jabłko, sól, pieprz,papryka , olej do smażenia. Sposób wykonania: Suszone śliwki, morele i jabłko pokroić w kostkę. Schab naciąć w kieszeń. Włożyć pokrojone owoce. Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką. Opiec na oleju na złoty kolor.Następnie dodać trochę wody i piec do miękkości ok. godziny. Gdy mięso będzie miękkie pokroić na plastry. Podawać z dowolnym sosem ,ryżem i surówką z pora. Sernik wielkanocny Oceny: / 1 Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 2 jaja, 1 żółtko. MASA BUDYNIOWA: 1 l mleka, 3 budynie czekoladowe. MASA SEROWA: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 4 serki waniliowe, 3 żółtka, 3 brzoskwinie, 4 białka, 1 budyń śmietankowy, 1 polewa czekoladowa, wiórki kokosowe. Sposób wykonania: CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę. MASA BUDYNIOWA: Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia. MASA SEROWA: Masło utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie dodać budyń śmietankowy i wymieszać.Dodać obrane i drobno pokrojone brzoskwinie. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Sos chrzanowy Oceny: / 0 Składniki: 2 łyżki chrzanu, 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypta imbiru, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz, Sposób wykonania: Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać pozostałe składniki sosu i starannie wymieszać. Sos majonezowy Oceny: / 0 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry 1 ząbek czosnku 1 żółtko ugotowane na twardo sól Sposób wykonania: Czosnek obrać i zmiażdżyć. Żółtko przetrzeć przez sitko, dodać pozostałe składniki sosu i starannie wymieszać. Sos wielkanocny Oceny: / 0 Składniki: 20 dkg jabłek, 5 dkg korzenia chrzanu, 1 płaska łyżka mąki pszennej, 2 łyżki bulionu z drobiu ( z kostki), sok z 1 cytryny, cukier i sól. Sposób wykonania: Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito. Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Przecier wymieszać z mąką i zagotować. Dodać bulion, chrzan i sok z cytryny. Doprawić cukrem i solą. Sos można podawać na ciepło i na zimno. Stefanka Oceny: / 0 Składniki: Masa jabłkowa: 1 kg jabłek , 20 dag margaryny , 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cynamonu , 8 paczek herbatników. Lukier: 1 białko , 1 i1/2 szklanki cukru pudru. Sposób wykonania: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników. Dużą tortownicę (o średnicy 28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 7 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki. Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta i chłodzić w lodówce ok. 3 godzin. Surówka wiosenna Oceny: / 0 Składniki: 2 pęczki rzodkiewek, pęczek kopru, sól, cukier, kwas cytrynowy, pół szklanki śmietany. Sposób przyrządzenia: Młode jędrne rzodkiewki , pokroić w talarki. Posypać koprem . Polać śmietaną wymieszaną z przyprawami. Surówkę z rzodkiewek można łączyć z młodą cebulą, rzeżuchą ogrodową, zielonymi sałatami lub jajkami. |