Dania z jaj - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Dania z jaj (/showthread.php?tid=55) |
Dania z jaj - Ewa - 03-20-2009 Potrawy z jaj Jaja po irlandzku Oceny: / 0 Składniki: 4 jaja , 4 piastry bekonu, łyżeczka oliwy, sól, pieprz. Sposób wykonania: Patelnię posmaruj oliwą, rozgrzej i wyłóż bekon. Na lekko zrumieniony wbij jaja, smaż na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kaszą gryczaną i kefirem. Jaja po szwedzku Oceny: / 1 Składniki : 6 jajek ugotowanych na twardo, 1 puszka tuńczyka w sosie naturalnym, 10 dag twarogu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka kaparów, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki śmietany, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Sposób wykonania: Ugotowane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka.Kapary osączyć z zalewy i drobno posiekać. Żółtka połączyć z tuńczykiem , dodać ser, musztardę sok z cytryny, natkę pietruszki i śmietanę. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Masą wypełnić białka jajek. Udekorować natką pietruszki i sałatą zieloną. Jaja świąteczne Oceny: / 1 Składniki: 12 jajek, 50 dag mielonego mięsa wołowego, 2 łyżeczki świeżego tymianku, pieprz, sól, olej, do panierowania: jajo , mąka , tarta bułka, do dekoracji: liście sałaty, Sposób wykonania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Mięso wymieszaj z tymiankiem, solą i pieprzem, podziel na 12 porcji i uformuj z nich placuszki. Każde jajko obtocz w mące, zawiń w porcję mięsa tak, by powstała kula, po czym panieruj w jaju i tartej bułce. Smaż na gorącym oleju około 10 minut. Podawaj na liściach sałaty udekorowane świeżym ogórkiem. Jaja z grzankami i sosem Oceny: / 0 Skladniki: 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1 roztarty ząbek czosnku, 2 łyżki oleju jadalnego, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki soli, 6 grzanek. Sposób wykonania: W garnuszku z rozgrzanym olejem smażyć cebulę i czosnek przez 5 min. Wlać przecier pomidorowy, dodać cukier, oregano, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i gotować dalej na małym ogniu przez 10 min., mieszając kilka razy. Opiec grzanki i usmażyć sadzone jajka. Grzanki z jajami ułożyć na talerzu i polać sosem.Udekorować listlkami sałaty. Jajecznica po bułgarsku Oceny: / 0 Składniki: 6 jaj, 2 pomidory, suszony koperek, sól, pieprz . Sposób wykonania: Jaja rozbić i wymieszać. Pomidory pokroić w cienkie plasterki.Całość posolić i popieprzyć. Wlać na patelnię rozmieszane jaja.Następnie poukładać plastry pomidorów. Smażyć z jednej, a potem z drugiej strony . Przenieść na talerz płaską łopatką. Posypać koperkiem. Jajecznica z boczkiem Oceny: / 2 Składniki: 10 dkg boczku, 1 cebula, olej, sól, pieprz, 4 jajka. Sposób wykonania: Podgrzać patelnię z olejem.Dodać pokrojony boczek i cebulę.Smażyć do zrumienienia,wlać roztrzepane jajka.Chwilę smażyć,posolić i popieprzyć. Podawać z pieczywem i pomidorem. Jajecznica z pieczarkami Oceny: / 0 Składniki: 10 pieczarek, 1 cebula, olej, sól, pieprz, 4 jajka. Sposób wykonania: Podgrzać patelnię z olejem.Dodać pieczarki,i cebulę.Smażyć do zrumienienia,wlać roztrzepane jajka.Chwilę smażyć,posolić i popieprzyć. Podawać z pieczywem i pomidorem. Jajka sadzone inaczej Oceny: / 1 Składniki: 2 kromki chleba, 2 jajka, olej, Vegeta. Sposób wykonania: Kromki chleba kroimy w drobną kostkę.Smażymy na oleju, posypujemy Vegetą i na to wbijamy jajka.Obsmażamy z obydwu stron,przewracając ostrożnie drewnianą łopatką. Jajka w sosie pesto Oceny: / 1 Składniki: 4 jajka , 2 łyżki oliwy , po łyżce sosu pesto i octu winnego , po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku. Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo (6 minut), obrać ze skorupek. Sos pesto wymieszać z oliwą i octem. Jajka ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem. Natkę i szczypiorek opłukać i posiekać Jajka posypać zieleniną. Jajka w sosie śmietanowym Oceny: / 0 Składniki: 6 jaj na twardo, sól, 20 dag gęstej śmietany, cukier, 5 dag chrzanu startego, dodatki sezonowe do przybrania, ocet. Sposób wykonania: Ugotować jaja na twardo. Sporządzić gęsty sos: do śmietany dodać utarty chrzan, sól, ocet i cukier do smaku . Jaja ułożyć na małym, prostokątnym półmisku, kładąc jedno obok drugiego leżąco .Jaja oblać sosem, przybrać barwnymi dodatkami sezonowymi. Posypać drobno krajaną zieleniną, zwłaszcza koperkiem.Półmisek przybrać listkami sałaty i rzodkiewką. |