Kuchnia oszczędna - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Kuchnia oszczędna (/showthread.php?tid=5532) |
Kuchnia oszczędna - Ewa - 05-12-2014 Pierogi z wołowiną Oceny: / 0 Składniki: 2 szklanki mąki , 1 żółtko, 1 łyżka oleju , duża cebula, 35 dkg gotowanej wołowiny, 4 dkg czerstwej bułki,, 15 dag słoniny, sól, pieprz. Sposób wykonania Wyrób z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody elastyczne ciasto. Następnie nakryj , by nie obeschło. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na pokrojonej w kostkę słoninie. Namoczoną bułkę odciśnij ,połącz z mięsem i zmiel.. Dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj dość cienko ciasto i małą szklanką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 6-8 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu polej stopioną słoniną Pizza wegetariańska Oceny: / 0 Składniki: Ciasto: 300 g mąki, 3 dag drożdży, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, ok.1 szklanki letniej przegotowanej wody. Sos: 4 łyżki majonezu i ketchupu 5 ząbków czosnku ( posiekanego) Dodatki: 30 dkg papryki kolorowej (pokrojonej w kostkę), 3 cebule podsmażone (pokrojone w piórka), 10 szt. oliwek /połówki\, 1/2 puszki kukurydzy, 30 dkg żółty ser . Sposób wykonania: Ciasto: Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z resztą składników. Wyrobić ciasto tak by odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić ok. 30 minut aż wyrośnie. Gdy wyrośnie ciasto rozłożyć na dużą blachę . Ciasto posmarować sosem, posypać przyprawą do pizzy i nałożyć dodatki. Wszystko posypać startym serem. Włożyć do piekarnika o temp. 180 stopni i piec 30-35 minut. Placek drożdżowy z jagodami Oceny: / 0 Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, 2 całe jaja, około 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżka octu, 1 cukier waniliowy, 1/3 kostki margaryny, 3 szklanki jagód, 3 łyżeczki bułki tartej plus 3 łyżki cukru. Sposób wykonania: W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże, dodać margarynę i ocet. Wszystko wlać do miski z przesianą mąką, dodać całe jaja, cukier waniliowy i cukier, starannie wyrobic ręką. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do dużej miski,a potem do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta włożyć na blachę, a z drugiej uformować wałeczki i wykleić nimi boki blachy oraz ułożyć na cieście kratkę. Jagody wymieszane z cukrem i bułka tartą wkładać w kratki. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Placek ze śliwkami Oceny: / 0 Składniki: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag rozpuszczonej i ostudzonej margaryny, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1/2 olejku arakowego. Sposób wykonania: Ubić jaja z cukrem do białości, następnie dodawać powoli 2 rodzaje mąki, wlewać margarynę i ubijać mikserem do wyczerpania składników. Pod koniec dodać 1/2 olejku arakowego. Ciasto wlać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Do ciasta wkładać śliwki obtoczone mąką ziemniaczaną. Piec w temp. 170 stopni przez 40 minut. Placki kartoflane Oceny: / 1 Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, 1 łyżkę mąki, 1 cebula, sól, pieprz. Sposób wykonania: Do utartych ziemniaków dodać jaja, mąkę, startą cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Placki smażyć na złoty kolor.Podawać z cukrem lub na ostro z sosem pomidorowym. Placuszki grzybowe Oceny: / 0 Składniki: 15dag grzybów mieszanych, 1/2 l mleka, 2dag drożdży, 1 jajko, 20dag mąki, 10dag tłuszczu do smażenia, majeranek, pieprz, ziele angielskie, goździki, 1 ząbek czosnku, cukier i sól. Sposób wykonania: Do małej ilości mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, trochę cukru i odstawiamy. Następnie, kolejno dodajemy jajko, sól, mleko, mąkę i umyte oraz poszatkowane grzyby. Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy jasnobrązowe placki. Podajemy z sosem pomidorowym i surówką z kapusty włoskiej. Pleśniak Oceny: / 0 Składniki: 3 szklanki mąki, 25 dkg margaryny, 11/2 szklanki cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 15 dkg jabłek. Sposób wykonania: Wyrobić ciasto z mąki, proszku, 1/2 szklanki cukru ,margaryny i żółtek. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę. Pozostałe 1/3 podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i włożyć obie części do zamrażalnika na 1/2 godziny. Na ułożone na blasze ciasto układać utarte jabłka. Schłodzone białe ciasto zetrzeć na tarce na jabłka. Następnie z białek i 1 szklanki cukru ubić pianę, którą nałożyć na ciasto. Ciemne ciasto zetrzeć na tarce na pianę. Piec od 45 do 50 min. Pomidorowa z makaronem Oceny: / 0 Składniki: Rosół z dnia poprzedniego, kilka świeżych pomidorów, masło, mąka, śmietana 18%. Sposób wykonania: Pomidory kroimy w kostkę, smażymy na maśle, aż puszczą całkiem sok. Przecieramy je na sitku. Koncentrat dodajemy do rosołu, resztę wyrzucamy. Do garnuszka odlewamy troszkę gorącej zupy, dodajemy pół łyżki mąki i śmietanę. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Wlewamy do zupy, chwilkę gotujemy. Doptawiamy do smaku. Podajemy z makaronem .Na drugie danie możemy podać pierogi z mięsem i surówką z kapusty kiszonej. Pomidory faszerowane Oceny: / 0 Składniki : 8 pomidorów , 1 puszka tuńczyka , 3/4 szkl. ryżu ugotowanego na sypko, kilka listków sałaty , 1/2 szkl. majonezu , 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól. Sposób przygotowania: Tuńczyka wraz z oliwą rozetrzeć. Dodać ryż, natkę pietruszki i majonez. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Umyte i osączone listki sałaty ułożyć na półmisku. Pomidory umyć, osuszyć, skrajać piętki. Wydrążyć miąższ ,a wnętrze pomidorów oprószyć lekko solą i pieprzem. Napełnić nadzieniem z tuńczyka. Przykryć ściętymi piętkami. Ułożyć na półmisku. Podawać jako przystawkę lub danie kolacyjne Prawie flaczki Oceny: / 0 Składniki: 2 udka z kurczaka, 60-80 dag żołądków drobiowych, włoszczyzna bez kapusty, majeranek, przyprawa do flaków, sól i pieprz do smaku. Sposób wykonania: Z podanych składników gotujemy rosół do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy włoszczyznę i mięso i kroimy w drobne paski mięso i warzywa, bez cebuli i pora. Następnie wrzucamy wszystko do rosołu, zagotowujemy i przyprawiamy. Podajemy z bułką . Dania dla oszczędnych Krupnik polski Oceny: / 0 Składniki: 1 udo z indyka, 5 marchewek, 1 cebula, 1 korzeń pietruszki, natka pietruszki, kasza średnia jęczmienna (ok.1 szklankę), kilka kartofli, pieprz, sól, odrobina cukru. Sposób wykonania: Gotujemy wywar na mięsie z warzywami. Po godzinie wyjmujemy warzywa,mięso,zieleninę i cebulę. Wrzucamy surowe,pokrojone w kostkę ziemniaki,oraz szklankę kaszy.Podgotowujemy. Mieso obieramy,kroimy w kostkę, wrzucamy z powrotem, warzywa w kosteczkę, też wrzucamy do garnka. Zagotowujemy, doprawiamy solą, szczyptą cukru.Dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem. Kurczak duszony Oceny: / 0 Składniki: 1 puszka selera, papryka słodka, sól, pieprz, 4 pałki z kurczaka, cebula, 10 dkg rodzynek, mąka. Sposób wykonania: Pałki posolić, oprószyć pieprzem i papryką, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oleju. Dodać do niej rodzynkii ,2 łyżeczki papryki. Wrzucić kurczaka i zalać całość selerem konserwowym i dusić do miękkosci. Podawać z ryżem i surówką z marchewki. Kurczak na szybko Oceny: / 0 Składniki: 1 pierś z kurczaka, przyprawy(sól .pieprz.papryka i inne) 1/3 kapusty pekińskiej, 2 ogórki kiszone, 1 ogórek świeży, szczypiorek, koperek, kefir. Sposób wykonania: Kurczaka przyprawić i położyć do naczynia parującego na 30 min. Jak będzie dochodził, pokroić kapustę pekińską (1/3 średniej kapusty) i wrzucić do miseczki. Pokroić świeży ogórek w kostkę, szczypiorek i koperek również pokroić i wrzucić do reszty. Ogórki kiszone (2 średnie sztuki) zetrzeć na tarce i też dodać. Wszystko zalać kefirem. Wymieszać i przyprawić do smaku.Do tego podać ryż. Leszcz po grecku Oceny: / 0 Składniki: leszcz 1 kg -filety marchew -1 słoiczek, koncentrat pomidorowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Sposób wykonania: Kawałki dorsza smażymy. Zalewę ze słoika z marchwi wlewamy na patelnię. Marchew wykładamy na talerz i widelcem rozgniatamy, wrzucamy do zalewy. Wstawiamy na mały ogień razem z przyprawami. Pokrojoną cebulę 4 szt, smażymy na patelni, łączymy z marchewką, dodajemy koncentrat, jeszcze trochę dusimy, następnie nakładamy na rybę. Dekorujemy plastrkami cytryny . Lody tanie i zdrowe Oceny: / 2 Składniki: 150 ml jogurtu owocowego, 200 ml tłustego mleka, owoce. Sposób wykonania: Zmiksować mleko z jogurtem. Wlać masę do pojemniczków; do każdego wrzucić parę kawałków owoców. Wstawić do zamrażalnika. Gdy lody zaczną zastygać, włożyć patyczki.Udekorować owocami. Makaron po włosku Oceny: / 0 Składniki: makaron z mąki durum, 2 ząbki czosnku, pomidory w puszce, zioła prowansalskie, sól, papryka, pieprz i parmezan. Sposób wykonania: Podsmażamy czosnek na niewielkiej ilosci oliwy, dodajemy pokrojone pomidory, następnie przelewamy do czosnku i gotujemy chwilę razem. Przyprawiamy ziołami, solą , pieprzem i papryką wg. uznania. Ugotowany makaron polewamy sosem. Posypujemy parmezanem. Makaron z boczkiem Oceny: / 2 Składniki: 50 dag makaronu (rurki), 3 dag tłuszczu, 20 dag białego sera, 2 filiżanki kwaśnej śmietany, 1 pęczek koperku, sól, 10 dag wędzonego boczku. Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Biały ser przetrzeć przez sito i wymieszać z drobno posiekanym koperkiem. Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę i stopić. Do wytopionego tłuszczu dodać jeszcze 3 dag innego tłuszczu, kwaśną śmietanę, zagotować i dodać makaron. Wszystko wymieszać i przełożyć do salaterki. Makaron podawać na gorąco z surówką z selera . Makaron z masłem Oceny: / 1 Składniki: makaron z mąki durum, masło, bułka tarta, czosnek. Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle rumienimy bułkę tartą. Wrzucamy do tego ugotowny makaron oraz rozgnieciony czosnek . Mieszamy i podajemy z ketchupem i surówką z marchewki. Makaron z mięsem Oceny: / 0 Składniki: 10 dkg boczku surowego, 2 cebule, pierś z kurczaka, serek topiony z ziołami, makaron muszelki, bazylia, czosnek, oregano, pieprz, sól. Sposób wykonania: Makaron gotujemy . Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. W tym czasie kroimy kurczaka na kawałki i zasypujemy solą i pieprzem. Siekamy cebulę na piórka. Do podsmażonego boczku dodajemy kurczaka i cebulę. Po podsmażeniu dodajemy pokrojony w kawałki serek topiony i mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy pryprawy. Polewamy ugotowany makaron. Makaron z szynką Oceny: / 0 Składniki: 25 dag drobnego makaronu, 15 dag mrożonego groszku, 15 dag gotowanej szynki, 3 marchwie, 20 dag twarożku ziołowego, 5 łyżek mleka, 5 łyżek oleju, 5 łyżek soku z cytryny, sól i pieprz. Sposób wykonania: Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą . Odsączyć i wymieszać z łyżką oleju. Groszek rozmrozić, szynkę pokroić w kostkę. Groszek i pokrojoną w kostkę marchew poddusić na łyżce oleju.Doprawić łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem. Dwie łyżki soku z cytryny wymieszać z pozostałym olejem, doprawić solą i pieprzem. Twarożek ziołowy wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny i mlekiem. Doprawić do smaku. Makaron wymieszać z szynką. Dodać przygotowany sos i wymieszać. Na sałatkę nałożyć twarożek.Podawać z zieloną sałatą. |