Jedzmy ryby - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Zdrowie (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=2) +--- Wątek: Jedzmy ryby (/showthread.php?tid=5551) |
Jedzmy ryby - Ewa - 11-18-2014 Ryby to skarbnica najlepszych witamin i minerałów, a więc jedzmy dla zdrowia i urody. Dorsz po grecku Składniki: Dorsz 1 kg -filety marchew -1 słoiczek, koncentrat pomidorowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Sposób wykonania: Kawałki dorsza smażymy. Zalewę ze słoika z marchwi wlewamy na patelnię. Marchew wykładamy na talerz i widelcem rozgniatamy, wrzucamy do zalewy. Wstawiamy na mały ogień razem z przyprawami. Pokrojoną cebulę 4 szt, smażymy na patelni, łączymy z marchewką, dodajemy koncentrat, jeszcze trochę dusimy, następnie nakładamy na rybę. Dorsz po norwesku Składniki: 40 dag dorsza, suszony estragon, szczypta soli, olej, 1 łyżka musztardy miodowej, pieprz, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rzeżuchy, 1/4 l wywaru warzywnego z kostki. Sposób wykonania: Dorsza posypujemy solą i estragonem, smażymy na małej ilości oleju. Odstwiamy w ciepłe miejsce. Musztardę mieszamy na tej samej patelni ze śmietaną.Wlewamy wywar, gotujemy i doprawiamy. Rybę polewamy sosem, posypujemy posiekaną rzeżuchą.Podajemy z pieczywem i surówką z czerwonej kapusty. Dorsz pod pierzynką Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 3 marchewki, 3 cebule, 1 duża pietruszka, pół selera, 1 por, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek mąki, 1 jajko, sok z cytryny, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, olej do smażenia. Sposób wykonania: Warzywa oczyść, drobno pokrój, smaż około 7 minut na 4 łyżkach oleju. Podlej małą ilością wody. Wrzuć przyprawy i obrany czosnek. Całość duś około 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Filety skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odłóż na około 20 minut. Rybę osusz, panieruj w jajku i mące. Usmaż na oleju. Przełóż na talerz, przykryj warzywami.Gotowe Dorsz w sosie pomidorowym Składniki: 60 dag filetów z dorsza, 4 łyżki oleju, 6 pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, szczypta imbiru, kawałek ostrej papryki, płaska łyżka przyprawy Kucharek, sól do smaku. Sposób wykonania: Filety obtoczyć w mące. Cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wyrzucić ziarnka. Rozgrzać w rondlu tłuszcz, obrumienić na nim filety. Wrzucić pokrojoną cebulę, jeszcze chwilę smażyć.Następnie wrzucić pomidory, czosnek, ostrą paprykę, imbir i przyprawę, posolić. Dusić 20 minut. Podawać z pieczywem. Faszerowany karp w galarecie Składniki: Farsz: 2 kg karpia, 35 dag cebuli, 2 jaja, 20 dag bułki, sól, pieprz, cukier do smaku. Wywar: głowy i szkielety ryb, 20 dag cebuli, sól, pieprz do smaku. Sposób wykonania: Karpie oczyścić z łusek, odciąć głowy, a następnie usunąć wnętrzności przez otwór, jaki powstał po jej odcięciu, umyć i wypłukać. Podzielić na dzwonka, po czym ostrożnie, oddzielić mięso od skóry i odfiletować je od szkieletu i dużych ości. Z głowy usunąć oczy i skrzela. Następnie wraz z odfiletowanym szkieletem gotować głowy na słabym ogniu. Sklarować wywar, by po przecedzeniu był przezroczysty. Sól i pieprz do smaku. Mięso ryby oczyścić z drobnych ości. Następnie wraz z namoczoną w wodzie bulka przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać żółtka, ubitą pianę.Doprawić ją do smaku solą, pieprzem i cukrem.Następnie po dokładnym wymieszaniu napełnić nią dzwonka karpia. W ten sposób przygotowane dzwonka ułożyć w garnku i zalać ciepłym jeszcze wywarem. Gotować na słabym ogniu ok. 10 min. Dodać posiekaną w drobno cebulę. Gotować jeszcze 15 min. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku. Zalać wywarem, który po zastygnięciu utworzy galaretę. Filety w galarecie Składniki: 1 kg filetów rybnych, 1 marchewka, cebula 3 łyżki octu, 5 łyżek cukru, 2,5 litra wody, żelatyna na 2,5 litra wody, liść laurowy, ziele angielskie. Sposób wykonania: Rozmrożone filety przyprawić jarzynką i panierować w mące, jajku, bułce tartej i usmażyć. Usmażone ryby ułożyć w salaterkach, zrobić galaretę. Wodę zagotować dodając marchew pokrojoną w plastry, liść laurowy, ziele, dodać trochę warzywka. Gdy marchew będzie miękka dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce. Dodać , ocet, cukier, żelatynę. Potem tylko zalać rybę. Udekorować. Leszcz w warzywach Składniki: leszcz 1 kg -filety marchew -1 słoiczek, koncentrat pomidorowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Sposób wykonania: Kawałki dorsza smażymy. Zalewę ze słoika z marchwi wlewamy na patelnię. Marchew wykładamy na talerz i widelcem rozgniatamy, wrzucamy do zalewy. Wstawiamy na mały ogień razem z przyprawami. Pokrojoną cebulę 4 szt, smażymy na patelni, łączymy z marchewką, dodajemy koncentrat, jeszcze trochę dusimy, następnie nakładamy na rybę. Dekorujemy plastrkami cytryny . Morszczuk w sosie pomidorowym Składniki: morszczuk 1 kg -filety marchew -1 słoiczek, koncentrat pomidorowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Sposób wykonania: Kawałki dorsza smażymy. Zalewę ze słoika z marchwi wlewamy na patelnię. Marchew wykładamy na talerz i widelcem rozgniatamy, wrzucamy do zalewy. Wstawiamy na mały ogień razem z przyprawami. Pokrojoną cebulę 4 szt, smażymy na patelni, łączymy z marchewką, dodajemy koncentrat, jeszcze trochę dusimy, następnie nakładamy na rybę. Dekorujemy zieleniną i ogórkiem. . Morszczuk zapiekany z serem Składniki : 1/2 kg ryby morszczuk (filety), 1 por, 1 pęczek koperku, 1 śmietana 18%, 1 jogurt naturalny, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 20 dag sera żółtego. Sposób przygotowania: Por pokroić w plasterki, ułożyć w posmarowanym naczyniu żaroodpornym, na to pokrojony koperek. Na końcu ryba pokrojona w kawałki przyprawiona solą i pieprzem. Zalać sosem; śmietana połączona z musztardą,mąką ziemniaczaną i jogurtem naturalnym.Posypać startym serem żółtym i koperkiem. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 °C. Panga w galarecie Oceny: / 0 Składniki: 80 dag filetów z ryby morskiej np,panga łyżka żelatyny łyżka soku z cytryny wywar: marchewka pietruszka kawałek selera por liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego /5szt./ sól pieprz do dekoracji: jajo na twardo groszek konserwowy listki natki pietruszki Sposób wykonania: Umyte i obrane warzywa pokrój, zalej wrzącą wodą i gotuj z dodatkiem podanych przypraw. Gdy warzywa będą prawie miękkie, włóż rybę i ugotuj ją na małym ogniu 20 minut. Następnie wystudź w wywarze, wyjmij, ułóż na półmisku i udekoruj według uznania. Żelatynę wymieszaj z 3 łyżkami zimnego wywaru i odstaw. Do pozostałego wywaru dodaj spęczniałą żelatynę i sok z cytryny. Całość roztrzep, wymieszaj, po czym przecedź. Tężejącą galaretą zalej rybę i wstaw do lodówki, by całkowicie zastygła. Udekoruj dowolnie. |