Mazurki - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Mazurki (/showthread.php?tid=57) |
Mazurki - Ewa - 03-20-2009 Mazurek staropolski Oceny: / 1 Skladniki: 40 dag mąki, mleko, 25 dag tłuszczu, 2/3 proszku do pieczenia, 30 dag marmolady, 3 żółtka, 2 dag cukru z wanilią do posypania, 12 dag cukru pudru. Sposób wykonania: Masło z mąką posiekać, dodać proszek i cukier. Wymieszać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować na placek 1/2 palca grubości. Wyłożyć na blachę, posmarować marmoladą. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Przesuwając nad plackiem tak, aby kruszonka , równomiernie pokryła całą powierzchnię. Ciasto upiec na złoty kolor, oprószyć lekko cukrem.Gdy przestygnie, krajać prostokątne kawałki. Mazurek z bakaliami Oceny: / 1 Skladniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 40 dag masła, ¾ szkl cukru pudru, 3 jajka, 1 żółtko, 5 dag miodu. Masa bakaliowa: 40 dag rodzynek, 40 dag orzechów włoskich, 15 dag masła, 15 dag miodu. Polewa nugatowa: ½ szkl. mleka, 15 dag cukru, 15 dag masła. Sposób wykonania: Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wysmarowaną tłuszczem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie, miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut stale mieszając. Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać.Mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć. Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową. Polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić do wystygnięcia. Mazurk migdałowy Oceny: / 1 Składniki : Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka cukru 25 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag rodzynek skórka otarta z cytryny. Do dekoracji: 6 dag migdałów , 1 żółtko . Sposób wykonania: Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami. Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Migdałowiec Oceny: / 1 Składniki: 8 białek, 4 szklanki migdałów, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy. Sposób wykonania: Cztery szklanki migdałów zalać wrzątkiem i odstawić na pięć minut. Obrać ze skórki. Obrane migdały zmielić i utrzeć z jednym białkiem, 1 szklanką cukru i wanilią.Pozostałe trzy białka ubić na pianę i ucierać z już powstałą masą. Ubić następne białka i wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć ma blachę i piec 45 - 50 min. w piekarniku o temp. 180 stopni C. |