Babki - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Babki (/showthread.php?tid=58) |
Babki - Ewa - 03-20-2009 Babki Babka dla kawoszy Oceny: / 0 Składniki: 10 dag orzechów włoskich, 20 dag czekolady, 5 jaj, 25 dag cukru pudru, 10 dag mąki ziemniaczanej, 15 dag mąki pszennej, 15 dag polewy czekoladowej, proszek do pieczenia-2 łyżeczki, 2 łyżki kawy naturalnej 1 szklanka oleju słonecznikowego, 50 ml likieru cytrynowego, 100 ml ajerkoniaku. Sposób wykonania: Z dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, mielonych orzechów, oleju, obu likierów i rozpuszczonej w 100 ml wrzątku kawy utrzyj ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto włóż do formy na babkę. Piecz ok. 50 min. w temp. 170 stopni C. Rozpuść polewę i polej wystudzone ciasto. Babka dobra Oceny: / 0 Składniki: 4 jajka, 2 szklanki cukru, 2,5 szkl. mąki, 1 szkl. oleju, 1 szkl. wody mineralnej gazowanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao. Sposób wykonania: Ubić białka, potem dodać do tego żółtka i cukier, ubijać mikserem. Do tego dodawać wodę, mąkę, olej i proszek do pieczenia ubijać mikserem. Podzielić ciasto na 2 części, do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej dodać 3 łyżki mąki, ubić mikserem i piec 40 minut w wysmarowanej tłuszczem blaszce. Babka doskonała Oceny: / 0 Składniki: 6 jajek, 7 łyżek oleju, 4 łyżki wrzącej wody, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 1/4 szklanki mąki krupczatki, 2 łyżki kakao. Sposób wykonania: Białka ubić, dodać cukier. Dodać olej wymieszany z wodą, żółtka i ubijać delikatnie. Następnie dodać mąkę i proszek i wszystko delikatnie wymieszać łyżką . Część ciasta zostawić i dodać do niego kakao. Białe ciasto wylać do formy babki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą . Na ciasto białe wylać ciasto ciemne i piec 40 minut w temp. 180 stopni. Babka na wielkanoc Oceny: / 0 Składniki: 3 szklanki mąki, 15 dag masła, 8 łyżek cukru, 5 żółtek, 10 dag drożdży, 1i1/2 szklanki mleka, zapach arakowy, tłuszcz do formy, 3 łyki rodzynek, 2 łyżki migdałów, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 2 cytryn, 4 łyżki cukru. Sposób wykonania: Przygotować rozczyn: pokruszyć drożdże i rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Po wystygnięciu dodawać masę po łyżce do rozczynu, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem i mąkę z rozczynem wymieszać. Powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką. Włożyć do formy do 1/2 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Sporządzić lukier: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.Całość musi być gęsta i biała. Polać wystudzoną babkę. Babka niemiecka Oceny: / 1 Składniki: 30 dag mąki, 10 dag cukru, 5 łyżek masła, 5 łyżek smalcu, 4 jaja, 2 dag drożdży, 2 łyżki mleka, sól, 5 dag rodzynków, 1 aromat waniliowy. Sposób wykonania: Żółtka, cukier i pozostałe składniki utrzeć. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, rodzynki, szczyptę soli i wmieszać pianę z 2 białek. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 35 minut. Do wysmarowanej tłuszczem formy włożyć ciasto .Pozostawić w cieple na 1/2 godziny. Po wyrośnięciu posmarować wierzch białkiem i piec w gorącym piekarniku ok. 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Babka prosta Oceny: / 0 Składniki: 3 jajka szklanka cukru, szklanka kwaśnej śmietany, 2 szklanki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka masła, bakalie. Sposób wykonania: Cale jaja utrzeć z cukrem i masłem, wlać śmietanę, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać bakalie. Piec 35 minut w mocno nagrzanym piekarniku. /180 stopni C/ Babka pyszna Oceny: / 0 Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 3/4 kostki margaryny, 5 jajek, 1 cytrynę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do posmarowania formy, lukier: 1 szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny. Sposób wykonania: Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać. Cytrynę sparzyć i utrzec na drobnych oczkach , wycisnąć sok,dodac do ciasta. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki. Piec 40 min. W 170 stopniach C. Ostudzone ciasto polać lukrem. Babka łatwa Oceny: / 0 Składniki: 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 5 łyżek wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ewentualnie bakalie . Sposób wykonania: Jajka i cukier zmiksować na jednolitą masę. Dodać resztę składników i porządnie zmiksować. Można pod koniec miksowania dodać bakalie . Piec około 40 min w temp. 170 st. C. w formie wielkości około 25 x 11 cm . |