Witaj!

Ocena wątku:
  • 22 Głosów - 2.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jedzmy ryby
#1
Ryby to skarbnica najlepszych witamin i minerałów, a więc jedzmy dla zdrowia i urody.



Dorsz po grecku




Składniki:

Dorsz 1 kg -filety
marchew -1 słoiczek,
koncentrat pomidorowy,
cebula,
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Sposób wykonania:

Kawałki dorsza smażymy. Zalewę ze słoika z marchwi wlewamy na patelnię. Marchew wykładamy na talerz i widelcem rozgniatamy, wrzucamy do zalewy. Wstawiamy na mały ogień razem z przyprawami. Pokrojoną cebulę 4 szt, smażymy na patelni, łączymy z marchewką, dodajemy koncentrat, jeszcze trochę dusimy, następnie nakładamy na rybę.




Dorsz po norwesku

Składniki:

40 dag dorsza,
suszony estragon,
szczypta soli,
olej,
1 łyżka musztardy miodowej,
pieprz,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka rzeżuchy,
1/4 l wywaru warzywnego z kostki.

Sposób wykonania:

Dorsza posypujemy solą i estragonem, smażymy na małej ilości oleju. Odstwiamy w ciepłe miejsce. Musztardę mieszamy na tej samej patelni ze śmietaną.Wlewamy wywar, gotujemy i doprawiamy. Rybę polewamy sosem, posypujemy posiekaną rzeżuchą.Podajemy z pieczywem i surówką z czerwonej kapusty.




Dorsz pod pierzynką


Składniki:

1 kg filetów z dorsza,
3 marchewki,
3 cebule, 1 duża pietruszka,
pół selera,
1 por,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
6 łyżek mąki,
1 jajko, sok z cytryny,
sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Warzywa oczyść, drobno pokrój, smaż około 7 minut na 4 łyżkach oleju. Podlej małą ilością wody. Wrzuć przyprawy i obrany czosnek. Całość duś około 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Filety skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odłóż na około 20 minut. Rybę osusz, panieruj w jajku i mące. Usmaż na oleju. Przełóż na talerz, przykryj warzywami.Gotowe








Dorsz w sosie pomidorowym


Składniki:

60 dag filetów z dorsza,
4 łyżki oleju,
6 pomidorów,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
szczypta imbiru,
kawałek ostrej papryki,
płaska łyżka przyprawy Kucharek,
sól do smaku.

Sposób wykonania:

Filety obtoczyć w mące. Cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wyrzucić ziarnka. Rozgrzać w rondlu tłuszcz, obrumienić na nim filety. Wrzucić pokrojoną cebulę, jeszcze chwilę smażyć.Następnie wrzucić pomidory, czosnek, ostrą paprykę, imbir i przyprawę, posolić. Dusić 20 minut. Podawać z pieczywem.


Faszerowany karp w galarecie


Składniki:

Farsz:
2 kg karpia,
35 dag cebuli,
2 jaja,
20 dag bułki,
sól,
pieprz,
cukier do smaku.

Wywar:
głowy i szkielety ryb,
20 dag cebuli,
sól,
pieprz do smaku.


Sposób wykonania:

Karpie oczyścić z łusek, odciąć głowy, a następnie usunąć wnętrzności przez otwór, jaki powstał po jej odcięciu, umyć i wypłukać. Podzielić na dzwonka, po czym ostrożnie, oddzielić mięso od skóry i odfiletować je od szkieletu i dużych ości. Z głowy usunąć oczy i skrzela. Następnie wraz z odfiletowanym szkieletem gotować głowy na słabym ogniu. Sklarować wywar, by po przecedzeniu był przezroczysty. Sól i pieprz do smaku. Mięso ryby oczyścić z drobnych ości. Następnie wraz z namoczoną w wodzie bulka przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać żółtka, ubitą pianę.Doprawić ją do smaku solą, pieprzem i cukrem.Następnie po dokładnym wymieszaniu napełnić nią dzwonka karpia. W ten sposób przygotowane dzwonka ułożyć w garnku i zalać ciepłym jeszcze wywarem. Gotować na słabym ogniu ok. 10 min. Dodać posiekaną w drobno cebulę. Gotować jeszcze 15 min. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku. Zalać wywarem, który po zastygnięciu utworzy galaretę.


Filety w galarecie

Składniki:

1 kg filetów rybnych,
1 marchewka,
cebula
3 łyżki octu,
5 łyżek cukru,
2,5 litra wody,
żelatyna na 2,5 litra wody,
liść laurowy,
ziele angielskie.

Sposób wykonania:

Rozmrożone filety przyprawić jarzynką i panierować w mące, jajku, bułce tartej i usmażyć. Usmażone ryby ułożyć w salaterkach, zrobić galaretę. Wodę zagotować dodając marchew pokrojoną w plastry, liść laurowy, ziele, dodać trochę warzywka. Gdy marchew będzie miękka dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce. Dodać , ocet, cukier, żelatynę. Potem tylko zalać rybę. Udekorować.



Leszcz w warzywach


Składniki:

leszcz 1 kg -filety
marchew -1 słoiczek,
koncentrat pomidorowy,
cebula,
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Sposób wykonania:

Kawałki dorsza smażymy. Zalewę ze słoika z marchwi wlewamy na patelnię. Marchew wykładamy na talerz i widelcem rozgniatamy, wrzucamy do zalewy. Wstawiamy na mały ogień razem z przyprawami. Pokrojoną cebulę 4 szt, smażymy na patelni, łączymy z marchewką, dodajemy koncentrat, jeszcze trochę dusimy, następnie nakładamy na rybę. Dekorujemy plastrkami cytryny


.


Morszczuk w sosie pomidorowym


Składniki:

morszczuk 1 kg -filety
marchew -1 słoiczek,
koncentrat pomidorowy,
cebula,
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Sposób wykonania:

Kawałki dorsza smażymy. Zalewę ze słoika z marchwi wlewamy na patelnię. Marchew wykładamy na talerz i widelcem rozgniatamy, wrzucamy do zalewy. Wstawiamy na mały ogień razem z przyprawami. Pokrojoną cebulę 4 szt, smażymy na patelni, łączymy z marchewką, dodajemy koncentrat, jeszcze trochę dusimy, następnie nakładamy na rybę. Dekorujemy zieleniną i ogórkiem.


.






Morszczuk zapiekany z serem

Składniki :

1/2 kg ryby morszczuk (filety),
1 por,
1 pęczek koperku,
1 śmietana 18%,
1 jogurt naturalny,
1 łyżka musztardy,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
20 dag sera żółtego.

Sposób przygotowania:

Por pokroić w plasterki, ułożyć w posmarowanym naczyniu żaroodpornym, na to pokrojony koperek. Na końcu ryba pokrojona w kawałki przyprawiona solą i pieprzem. Zalać sosem; śmietana połączona z musztardą,mąką ziemniaczaną i jogurtem naturalnym.Posypać startym serem żółtym i koperkiem. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 °C.




Panga w galarecie

Oceny: / 0

Składniki:

80 dag filetów z ryby morskiej np,panga
łyżka żelatyny
łyżka soku z cytryny
wywar:
marchewka
pietruszka
kawałek selera
por
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego /5szt./
sól
pieprz
do dekoracji:

jajo na twardo
groszek konserwowy
listki natki pietruszki

Sposób wykonania:

Umyte i obrane warzywa pokrój, zalej wrzącą wodą i gotuj z dodatkiem podanych przypraw. Gdy warzywa będą prawie miękkie, włóż rybę i ugotuj ją na małym ogniu 20 minut. Następnie wystudź w wywarze, wyjmij, ułóż na półmisku i udekoruj według uznania. Żelatynę wymieszaj z 3 łyżkami zimnego wywaru i odstaw. Do pozostałego wywaru dodaj spęczniałą żelatynę i sok z cytryny. Całość roztrzep, wymieszaj, po czym przecedź. Tężejącą galaretą zalej rybę i wstaw do lodówki, by całkowicie zastygła. Udekoruj dowolnie.
 
 


Wiadomości w tym wątku
Jedzmy ryby - przez Ewa - 11-18-2014, 10:23:13

Skocz do: