Witaj!

Ocena wątku:
  • 56 Głosów - 2.84 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dania zimowe
#1
Szynka cielęca duszona



Składniki:

1 kg cielęciny (szynka)
10 dag słoniny
4 łyżki śmietany
łyżka przypraw (imbir, gałka muszkatołowa i oregano)
skórka otarta z połowy cytryny
kucharek
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, wymieszanymi sproszkowanymi przyprawami i skórką z cytryny.
Odstawić na 3 godziny do lodówki.
Słoninę pokroić, stopić na patelni i zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron, posypać kucharkiem, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem.
Pod koniec duszenia wlać śmietanę, doprawić sos.
Podawać z pyzami i sałatką z buraczków.




Cielęcina doskonała


Składniki:

kotlety cielęce - 4 szt.
puszka zielonego groszku
50 g wędzonego boczku
oliwa
masło
mąka
tymianek, czosnek,
łyżka przecieru pomidorowego
mała cebula
sól, pieprz,

Sposób wykonania:

Rozbij młotkiem do mięsa kotlety z cielęciny. Oprósz każdy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzej na dużej patelni oliwę i usmaż na ostrym ogniu. Kiedy cielęcina się przyrumieni na złoty kolor. Pokrojony wędzony boczek, czosnek i cebulę obsmaż na maśle. Dodaj groszek, przecier pomidorowy i przyprawy , kotlety cielęce, podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu przez kilka minut. Podawaj z ziemniakami i marchewką.




Cielęcina z oliwkami



Składniki:

1 kg cielęciny,
ketchup,
sos sojowy,
oliwa z oliwek,
czosnek,
sól,
ryż.

Sposób wykonania:

Wsypujemy do miseczki łyżkę stołową soli, do której dodajemy posiekany czosnek . Obtaczamy w tym mięso. W oddzielnej miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy, 4 łyżki sosu sojowego oraz 4 łyżki ketchupu. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Mięso układamy na patelni, polewamy sosem i dusimy pod przykrywką około godziny. Podajemy z ryżem i sałatą zieloną .




Gulasz cielęcy

Składniki:

1 kg cielęciny ,
2 cebule,
30 dag pieczarek,
2 papryki,
por,
koncentrat pomidorowy,
olej, sól, pieprz,
papryka , natka pietruszki, bazylia, bulion.

Sposób wykonania:

Mięso pokroić na kawałki, obsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną cebulę i pieczarki, poddusić, dodać resztę warzyw pokrojonych i zalać bulionem. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać przecier i przyprawy.




Cielęcina pieczona


Składniki:

1 kg cielęciny,
marchewka,
3-4 łyżki majonezu ,
olej,
łyżeczka masła,
przyprawa Kucharek.

Sposób wykonania:

Mięso posypać przyprawą i odstawić na kilka godzin. Następnie obsmażyć na oleju z dodatkiem masła. Obsmażone włożyć do naczynia żaroodpornego. Na mięso zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchewkę, i rozsmarować majonez. Przykryć i wstawić do piekarnika na 60 minut. Podawać z frytkami i surówką z pora.

Cielęcina z ananasem


Składniki:

1 puszka ananasa,
papryka słodka,
sól,
pieprz,
1 kg cielęciny,
cebula,
koncentrat,
mąka.

Sposób wykonania:

Mięso posolić, oprószyć pieprzem i papryką, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oleju.
Dodać do niej łyżkę koncentratu i 2 łyżeczki papryki.
Wrzucić mięso i zalać całość ananasem pokrojonym w kostkę razem z sokiem z ananasa dusić do miękkosci.






Cielęcina w sosie

Składniki:

1 kg cielęciny,
125 ml oleju,
3 cebule,
3 pomidory,
4 ząbki czosnku,
sól,
pieprz.

Sposób wykonania:

Mięso pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę posiekać. Olej rozgrzać i zeszklić na nim cebulę. Dodać mięso i smażyc razem do lekkiego zarumienienia. Pomidory obrac ze skóry, pokroić na cwiartki, oczyścić z pestek, rozdrobnić, czosnek i posiekać. Wrzucić do mięsa, dodać sól i pieprz oraz tyle wody,aby pokryła mięso. Gotować na małym ogniu 1 godz. Podawać z makaronem świderki i marchewką.

Schab duszony z oliwkami

Składniki:

80 dag schabu,
15 dag szynki,
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
20 zielonych oliwek bez pestek,
5 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki,
pieprz,
sól.

Sposób wykonania:

Mięso pokroić na 7-8 plastrów, lekko rozbić, oprószyć mąką i pieprzem.Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie razem z tłuszczem przełożyć do rondla.Dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę wędlinę, połówki oliwek i koncentrat pomidorowy. Podlać potrawę częścią wina. Postawić na małym ogniu i dusić od czasu do czasu polewając pozostałym winem. Miękkie mięso ułożyć na półmisku. Podawać z ryżem i surówką z selera.


Żeberka w sosie wiejskim



Składniki :

60 dag żeberek (paski),
3 łyżki tłuszczu,
100 ml słodkiej śmietany,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
zioła prowansalskie,
oregano,
papryka słodka,
sól,
pieprz.

Sposób wykonania:

Żeberka pokroić na porcje o długości ok. 6 cm. Włożyć do naczynia, posypać solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Odstawić na ok. 3 godz. do lodówki. Rozgrzać tłuszcz, ułożyć paski żeberek i smażyć na dużym ogniu po 4 min. z każdej strony. Zmniejszyć płomień, dolać pół szklanki wody i dusić ok. 35 min. Obrać cebulę, czosnek i pokroić w drobną kostkę, dołożyć do żeberek. Dusić jeszcze 15 min. Wjąć mięso na talerz. Do garnka dolać śmietanę i gotować przez chwilę. Żeberka podawać polane sosem z ziemniakami surówką z kapusty włoskiej.




Pieczeń wieprzowa z owocami

Składniki:

70 dag łopatki wieprzowej,
6 dag tłuszczu,
2 dag mąki,
60 dag jabłek,
15 dag cebuli,
sól,
pieprz,
cukier,
oregano do smaku.

Sposób wykonania:

Mięso umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Następnie posypać mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z drobno pokrajaną cebulą . Piec w brytfannie skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Jabłka obrać, pokrajać w cząstki. Miękką pieczeń wyjąć. Pokroić ukośnie na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku.Obłożyć jabłkami, polać przetartym i doprawionym sosem. Zapiekać około 7 minut. Podawać z kopytkami i surówką z czerwonej kapusty.
 
 


Skocz do: