Witaj!

Ocena wątku:
  • 73 Głosów - 2.99 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oszczędne dania
#1
Sałatka wiejska

Składniki:

1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
2 duże cebule,
4 jajka na twardo,
1 łyżka majeranku,
1 słoik majonezu,
sok z 1 cytryny,
sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Ziemniaki, jajka , cebulę obrać i pokroić w kostkę .Połączyć i skropić sokiem z cytryny.
Doprawić solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Wymieszać z majonezem.
Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.


Pieczarki po irlandzku

Składniki:

50 dag pieczarek,
3 łyżki oleju,
3 cebule,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżka mąki,
natka pietruszki,
4 jaja,
sól.

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i udusić na tłuszczu. Gdy będzie jasnozłota, wsypać drobno pokrojone pieczarki. Posolić, doprawić pieprzem i smażyć 15-20 min.
Po odparowaniu oprószyć pieczarki mąką. Wlać śmietanę, zamieszać i wbić ostrożnie po jednym jajku. Trzymać danie na ogniu, aż jajka się zetną.
Posypać natką pietruszki, podawać z kopytkami i surówką z pora.


Nadziewane ziemniaki

Składniki:

1 kg ziemniaków,
50 dag mielonego mięsa wieprzowego,
3 ząbki czosnku,
1 czerstwa bułka,
1 jajo,
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika,
Wegeta,
olej,
sól i pieprz

Sposób wykonania:

Obrać ziemniaki, wydrążyć łyżeczką, posolić od wewnątrz . Mięso wymieszać z jajem, namoczoną i odciśniętą bułką, pestkami słonecznika i zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić do smaku Wegetą i pieprzem.
Wgłębienia w ziemniakach napełnić nadzieniem. Ułożyć ziemniaki na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec w gorącym piekarniku około godziny w temp. 200 stopni C. Podawać z surówką z buraczków.




Makaron z szynką

Składniki:

25 dag drobnego makaronu,
15 dag mrożonego groszku,
15 dag gotowanej szynki,
3 marchwie,
20 dag twarożku ziołowego,
5 łyżek mleka,
5 łyżek oleju,
5 łyżek soku z cytryny,
sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą . Odsączyć i wymieszać z łyżką oleju.
Groszek rozmrozić, szynkę pokroić w kostkę. Groszek i pokrojoną w kostkę marchew poddusić na łyżce oleju.Doprawić łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem.
Dwie łyżki soku z cytryny wymieszać z pozostałym olejem, doprawić solą i pieprzem. Twarożek ziołowy wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny i mlekiem. Doprawić do smaku.
Makaron wymieszać z szynką. Dodać przygotowany sos i wymieszać. Na sałatkę nałożyć twarożek.Podawać z zieloną sałatą.




Kawalerskie Leczo

Składniki:

3 duże cebule,
1/2 kg pieczarek,
30 dag szynki gotowanej,
3 papryki czerwone,
1 mały koncentrat pomidorowy,
sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, ale osobno. Potem przełożyc do dużego garnka i chwilkę razem dusić. Dodać troszkę musztardy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Wszystko razem gotować przez ok 15 minut.Podawać z ziemniakami.




Kartoflanka z boczkiem

Składniki:

30 dag boczku,
2 cebule,
1 marchew,
5 dag selera,
60 dag ziemniaków,
1/2 rosołu z kostki,
1 łyżeczka majeranku,
sól,
gałka muszkatołowa,
2 łyżki siekanej natki pietruszki.

Sposób wykonania:

Boczek pokroić w drobną kostkę.Dodać 4 łyżki wody i dusić pod przykryciem. Cebulę, marchew, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do boczku. Całość zeszklić, stale mieszając. Dodać rosół, zagotować i doprawić do smaku. Zupę dogotować pod przykryciem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.




Knedle po warszawsku

Składniki:

1 kg węgierek (połówki),
1 kg ziemniaków,
30 dag mąki,
1 jajko,
sól,
śmietana do polania.


Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Szybko zagnieć z jajkiem i solą, podsypując przesianą mąką. Gotowe ciasto krój na kawałki, wciskaj w nie śliwki i formuj knedle Muszą one mieć kształt kulisty.
Porcjami wkładaj knedle do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 3 minuty od chwili wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Podawaj polane śmietaną i posypane cukrem.


Ziemniaczane kluski

Składniki:

70 dag ziemniaków,
3 dag tartej bułki,
3 jaja ugotowane na twardo,
10 dag cebuli,
tłuszcz do cebuli,
2 jajka,
20 dag mąki,
natka pietruszki,
2 dag tłuszczu do gotowania,
4 dag masła do polania,
sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Wystudzić i zemleć z ugotowanymi ziemniakami i jajkami. Wymieszać z przesianą mąką, tartą bułką, jajkami i posiekaną natką pietruszki.Doprawić do smaku. Łyżką formować podłużne kluski.Wkładać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem tłuszczu.Ugotować i odcedzić, podawać polane masłem.



Kluski z serem


Składniki:

50 dag mąki,
jogurt naturalny,
1 jajo,
20 dag sera białego,
sól.

Sposób wykonania:

Wyrobić dokładnie ciasto z jajem i wodą. Wywałkować na grubość (1 - 2 mm), pozostawić do przeschnięcia. Ciasto posypać mąką, pokrajać ostrym nożem. Ugotować wkładając do wrzącej wody, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Wyłożyć na talerze, polać jogurtem, posypać serem kruszonym i cukrem.



Sznycle wieprzowe

Składniki:

70 dag karkówki wieprzowej bez kości,
olej do smażenia,
3 dag mąki,
3 dag masła,
10 dag bułki tartej,
3 jajka,
bazylia,
sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Karkówkę umyć, pokroić na porcje. Rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na grubość 1 cm. Posypać przyprawami i mąką, panierować w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju, zmniejszając ogień pod koniec smażenia. Po usmażeniu zlać tłuszcz. Dodać masło, roztopić i przewrócić sznycle na drugą stronę. Trzymać pod przykryciem 10 minut Podawać z ziemniakami z wody i sałatką z buraczków.
 
 


Skocz do: