Witaj!

Ocena wątku:
  • 66 Głosów - 3.09 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sałatki
#1
Sałatka peruwiańska

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka kukurydzy,
1 duża czerwona cebula,
1 czerwona papryka,
3 korniszony,
3 pomidory,
kilka kropel sosu tabasco,
łyżka oliwy z oliwek,
1/2 łyżki octu winnego,
bazylia, oregano,
1 łyżka ketchupu,
sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Odsączyć fasolę i kukurydzę. Cebulę, paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Połączyć składniki ze sobą. Przygotować sos z tabasco, oliwy, octu, ketchupu i ziół. Wymieszać z sałatką. Wstawić do lodówki. W tym czasie pomidory pokroić na ósemki. Ułożyć w wieniec na obrzeżu półmiska. Lekko posolić. Na środek półmiska nałożyć sałatkę.


Sałatka rzymska

Składniki:

25 dag rukoli,
12 pomidorków koktajlowych,
1 sztuka sera mozarella,
3 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżki octu balsamicznego,
sól,
pieprz.

Sposób wykonania:

Rukolę i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.




Sałatka imprezowa

Składniki:

1 seler,
1 banan,
1 zielony ogórek,
5 dag rodzynek,
natka pietruszki
4 łyżki sosu pomidorowego,
3 łyżki jogurtu,
1 łyżeczka keczupu,
sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Seler po umyciu pokroić na kawałki do 1,5 cm. Zalać wrzącą, lekko osoloną wodą i gotować przez 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić. Obrać banana ze skórki i pokroić w talarki. Ogórek obrać i pokroić w kostke. Wszystkie składniki wsypać do salaterki. Dodać jogurt z łyżeczką keczupu i sosem pomidorowym.Posypać pieprzem i solą do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Sałatkę posypać natką pietruszki.




Sałatka z cykorii

Składniki:

3 cykorie,
15 dag białej części pora,
1 marchewka,
6 łyżek majonezu,
1/2 cytryny,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżeczka cukru,
sól,
pieprz.

Sposób wykonania:

Cykorie i por opłukać , bardzo drobno pokroić. Włożyć do salaterki i skropić sokiem z cytryny. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, dołożyć do cykorii i wymieszać. Dodać cukier, majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Posypać natką pietruszki.




Sałatka z żółtym serem

Składniki:

1 puszka kukurydzy,
25 dag żółtego sera,
1 słoik papryki,
1 słoik pieczarek marynowanych,
3 jaja,
2 cebule,
4 plastry ananasa,
majonez,
pieprz i sól do smaku.

Sposób wykonania:

Kukurydzę odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i pieczarki również pokroić. Jaja ugotować i posiekać. Ananasy i cebulę pokroić w kostkę. Wszystko połączyć z majonezem i doprawić do smaku.


Sałatka śródziemnomorska

Składniki:

1 kg pomarańczy,
20 dag czarnych oliwek,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz,
mielona słodka papryka,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
2 limonki,
4 łyżki oleju.


Sposób wykonania:

Pomarańcze sparzyć i wyszorować. Obrać ,pokroić w cząstki i włożyć do salaterki. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, mieloną paprykę i kolendrę. Delikatnie wymieszać. Wycisnąć sok z limonek i skropić nim pomarańcze.Dodać oliwki i wymieszać całość. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.




Sałatka z czerwonej fasoli

Składniki:

2 puszki tuńczyka w oleju,
1 puszka czerwonej fasoli,
5 jajek,
2 cebule,
1/2 szklanki kaszki kuskus,
5 ogórków kiszonych,
majonez,
sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Tuńczyka i fasolę odsączyć z zalewy. Jajka,ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Kaszkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Razem połączyć wszystkie składniki .Dodać majonez i i dosmaczyć solą i pieprzem.




Sałatka z brokułów

Składniki:

1 brokuły,
1 szklanka ziarna słonecznika,
2 łyżki masła,
4 łyżki majonezu,
sól.

Sposób wykonania:

Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, podzielić na cząstki. Na patelni uprażyć słonecznik na maśle. Zawartość patelni wylać na brokuły. Doprawić solą do smaku i wymieszać. Ostudzone wymieszać z majonezem. Sałatkę podawać schłodzoną z ciemnym pieczywem.




Sałatka szopska



Składniki:

3 pomidory,
3 ogórki zielone,
2 papryki (zielone),
1 cebula,
1 ser Feta,
oliwa z oliwek,
ocet winny,
sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Pomidory, obrane ze skórki ,ogórki i paprykę kroimy w dużą kostkę.Cebulę w półkrążki, następnie mieszamy i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarce, posypujemy. Doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem ,całość mieszamy.

Sałatka brokułowa


Składniki:

1 brokuł,
1 ser Feta ,
10 dag orzechów włoskich łuskanych,
sok z cytryny,
sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Brokuły ugotować i podzielić na mniejsze części. Ser feta pokroić w kostkę.Dodać posiekane orzechy. Wrzucić wszystko do miski, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i delikatnie wymieszać.
 
 


Skocz do: