Witaj!

Ocena wątku:
  • 74 Głosów - 2.89 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dania wielkanocne
#1
Jaja wielkanocne

Składniki:

12 jajek,
50 dag mielonego mięsa wołowego,
2 łyżeczki świeżego tymianku,
pieprz,
sól,
olej,

do panierowania:

jajo ,
mąka ,
tarta bułka,

do dekoracji:
liście sałaty,

Sposób wykonania:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Mięso wymieszaj z tymiankiem, solą i pieprzem, podziel na 12 porcji i uformuj z nich placuszki. Każde jajko obtocz w mące, zawiń w porcję mięsa tak, by powstała kula, po czym panieruj w jaju i tartej bułce. Smaż na gorącym oleju około 10 minut.
Podawaj na liściach sałaty udekorowane świeżym ogórkiem.


Jajka faszerowane

Składniki :

szynka 20 dkg,
jajka ugotowane na twardo - 4 szt.,
majonez - 2 łyżki
tarty chrzan - 1 łyżeczka
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
rzodkiewki - 3 szt.

Sposób wykonania :

Szynkę drobno pokroić. Jajka obrać, przekroić, wyjąć żółtka i utrzeć z majonezem, szynką, natką i chrzanem. Połówki białek wypełnić masą, nadając kształt całych jajek. Udekorować rzodkiewką.

Składniki:

Ciasto: 4 szkl. mąki, trochę soli, pół kostki margaryny, 3/4 szkl. cukru, 5 żółtek (białka zostawiamy na później), szklanka mleka, 8 dag drożdży. Masa:2 szkl maku gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę dwa razy. Dodajemy 4 łyżki miodu, łyżkę masła, 2 ubite białka, 2 utarte żółtka, olejek migdałowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę podsmażoną z pomarańczy .

Sposób wykonania:

Z drożdży robimy rozczyn. Jak podrosną łączymy wszystkie składniki, roztopiony tłuszcz dodając na końcu, wyrabiamy ciasto i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wszystkie składniki muszą być ciepłe. Masę łączymy. Z ciasta uformować dwa prostokąty , posmarować je białkiem, nałożyć grubo maku i odstawić jeszcze na 30 min. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. Po wyjęciu i przestudzeniu polać polewą czekoladową.




Mazurek cyganski

Składniki :

Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 szklanka cukru
25 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag rodzynek
skórka otarta z cytryny.

Do dekoracji:
6 dag migdałów ,
1 żółtko .

Sposób wykonania:

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami.
Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.




Mazurek Dziad

Oceny: / 0

Skladniki:

Ciasto:

1/2 kg mąki,
40 dag masła,
¾ szkl cukru pudru,
3 jajka,
1 żółtko,
5 dag miodu.

Masa bakaliowa:

40 dag rodzynek,
40 dag orzechów włoskich,
15 dag masła,
15 dag miodu.

Polewa nugatowa:

½ szkl. mleka,
15 dag cukru,
15 dag masła.


Sposób wykonania:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wysmarowaną tłuszczem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie, miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut stale mieszając.
Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać.Mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć.
Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową. Polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić do wystygnięcia.





Wielkanoc
Schab po chińsku

Oceny: / 0

Składniki:

50 dag schabu,
2 ząbki czosnku,
1/2 paczki mieszanki chińskich warzyw,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka imbiru,
szczypta soli,
2 łyżki oliwy z oliwek,
ryż,
1 łyżeczka curry.

Sposób wykonania:

Schab kroimy w cieńkie paseczki.
Pokrojone mięso wkładamy do miseczki, dodajemy rozgnieciony czosnek, imbir, ocet , sos sojowy i sól. Mieszmy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. W garnku gotujemy wodę na ryż, do której dodajemy sól i curry.Następnie ryż gotujemy wg. przepisu na poakowaniu.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso.Po ok. 2 minutach dodajemy 1/2 paczki mieszanki chińskich warzyw. Dusimy na ogniu do odparowania wody. Dosmaczyć i podawać z surówką z pora.






Schab po mazursku

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg schabu,
1 kg kapusty kiszonej,
6 dag tłuszczu,
3 cebule,
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
1 łyżka mąki,
1 szklanka śmietany,
1/2 szklanki wody,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka kminku,
sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Schab pokroić na kotlety, rozbić je, posolić i natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną , dosmaczyć i zagotować.



Schab w sosie grzybowym

Oceny: / 0

Składniki:

4 kotlety schabowe,
łyżka oliwy z oliwek ,
łyżka masła ,
po pół łyżeczki cukru,
imbiru i soli ,
szczypta pieprzu.

sos:

3 łyżki przecieru pomidorowego,
pół łyżeczki przyprawy chili,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżki sosu grzybowego,
2 duże ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane) ,
2 liście laurowe ,

Sposób wykonania:

Kotlety rozbij tłuczkiem i obtocz w wymieszanych razem przyprawach: soli, cukrze, imbirze oraz pieprzu, a potem zrumień z obu stron na rozgrzanym w rondlu tłuszczu. W kubeczku wymieszaj składniki sosu . Wlej sos i zagotuj. Rondel przykryj i duś mięso z sosem (około 35 minut) do miękkości.Podawaj z ryżem i surówką z włoskiej kapusty.


Schab z owocami

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg schab bez kości,
10 dkg śliwki suszone,
10 dkg morele suszone,
1 jabłko,
sól, pieprz,papryka ,
olej do smażenia.


Sposób wykonania:

Suszone śliwki, morele i jabłko pokroić w kostkę. Schab naciąć w kieszeń. Włożyć pokrojone owoce. Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką. Opiec na oleju na złoty kolor.Następnie dodać trochę wody i piec do miękkości ok. godziny. Gdy mięso będzie miękkie pokroić na plastry. Podawać z dowolnym sosem ,ryżem i surówką z pora.
 
 


Skocz do: