Witaj!

Ocena wątku:
  • 47 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dania na święta
#1
Schab po chińsku

Oceny: / 0

Składniki:

50 dag schabu,
2 ząbki czosnku,
1/2 paczki mieszanki chińskich warzyw,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka imbiru,
szczypta soli,
2 łyżki oliwy z oliwek,
ryż,
1 łyżeczka curry.

Sposób wykonania:

Schab kroimy w cieńkie paseczki.
Pokrojone mięso wkładamy do miseczki, dodajemy rozgnieciony czosnek, imbir, ocet , sos sojowy i sól. Mieszmy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. W garnku gotujemy wodę na ryż, do której dodajemy sól i curry.Następnie ryż gotujemy wg. przepisu na poakowaniu.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso.Po ok. 2 minutach dodajemy 1/2 paczki mieszanki chińskich warzyw. Dusimy na ogniu do odparowania wody. Dosmaczyć i podawać z surówką z pora.






Schab po mazursku

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg schabu,
1 kg kapusty kiszonej,
6 dag tłuszczu,
3 cebule,
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
1 łyżka mąki,
1 szklanka śmietany,
1/2 szklanki wody,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka kminku,
sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Schab pokroić na kotlety, rozbić je, posolić i natrzeć roztartym czosnkiem. Obtoczyć w mące i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Posypać kminkiem i papryką, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, włożyć opłukaną w wodzie kiszoną kapustę i szybkowar zamknąć ponownie. Ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru podprawić całość wymieszaną z mąką śmietaną , dosmaczyć i zagotować.



Schab w sosie grzybowym

Oceny: / 0

Składniki:

4 kotlety schabowe,
łyżka oliwy z oliwek ,
łyżka masła ,
po pół łyżeczki cukru,
imbiru i soli ,
szczypta pieprzu.

sos:

3 łyżki przecieru pomidorowego,
pół łyżeczki przyprawy chili,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżki sosu grzybowego,
2 duże ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane) ,
2 liście laurowe ,

Sposób wykonania:

Kotlety rozbij tłuczkiem i obtocz w wymieszanych razem przyprawach: soli, cukrze, imbirze oraz pieprzu, a potem zrumień z obu stron na rozgrzanym w rondlu tłuszczu. W kubeczku wymieszaj składniki sosu . Wlej sos i zagotuj. Rondel przykryj i duś mięso z sosem (około 35 minut) do miękkości.Podawaj z ryżem i surówką z włoskiej kapusty.


Schab z owocami

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg schab bez kości,
10 dkg śliwki suszone,
10 dkg morele suszone,
1 jabłko,
sól, pieprz,papryka ,
olej do smażenia.


Sposób wykonania:

Suszone śliwki, morele i jabłko pokroić w kostkę. Schab naciąć w kieszeń. Włożyć pokrojone owoce. Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką. Opiec na oleju na złoty kolor.Następnie dodać trochę wody i piec do miękkości ok. godziny. Gdy mięso będzie miękkie pokroić na plastry. Podawać z dowolnym sosem ,ryżem i surówką z pora.



Sernik wielkanocny

Oceny: / 1

Składniki:

CIASTO:

2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 kostki masła,
1/2 szklanki cukru,
2 jaja,
1 żółtko.

MASA BUDYNIOWA:

1 l mleka,
3 budynie czekoladowe.

MASA SEROWA:

1/2 kostki masła,
1/2 szklanki cukru,
4 serki waniliowe,
3 żółtka,
3 brzoskwinie,
4 białka,
1 budyń śmietankowy,
1 polewa czekoladowa,
wiórki kokosowe.

Sposób wykonania:

CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę.
MASA BUDYNIOWA: Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.
MASA SEROWA:
Masło utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie dodać budyń śmietankowy i wymieszać.Dodać obrane i drobno pokrojone brzoskwinie. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.




Sos chrzanowy

Oceny: / 0

Składniki:

2 łyżki chrzanu,
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta imbiru,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz,

Sposób wykonania:

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać pozostałe składniki sosu i starannie wymieszać.



Sos majonezowy

Oceny: / 0

3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
1 ząbek czosnku
1 żółtko ugotowane na twardo
sól

Sposób wykonania:

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Żółtko przetrzeć przez sitko, dodać pozostałe składniki sosu i starannie wymieszać.



Sos wielkanocny

Oceny: / 0

Składniki:

20 dkg jabłek,
5 dkg korzenia chrzanu,
1 płaska łyżka mąki pszennej,
2 łyżki bulionu z drobiu ( z kostki),
sok z 1 cytryny,
cukier i sól.

Sposób wykonania:

Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito. Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Przecier wymieszać z mąką i zagotować. Dodać bulion, chrzan i sok z cytryny. Doprawić cukrem i solą. Sos można podawać na ciepło i na zimno.


Stefanka

Oceny: / 0

Składniki:

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek ,
20 dag margaryny ,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki cynamonu ,
8 paczek herbatników.

Lukier:
1 białko ,
1 i1/2 szklanki cukru pudru.

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.
Dużą tortownicę (o średnicy 28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 7 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.
Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta i chłodzić w lodówce ok. 3 godzin.


Surówka wiosenna

Oceny: / 0

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek,
pęczek kopru,
sól,
cukier,
kwas cytrynowy,
pół szklanki śmietany.

Sposób przyrządzenia:

Młode jędrne rzodkiewki , pokroić w talarki. Posypać koprem . Polać śmietaną wymieszaną z przyprawami. Surówkę z rzodkiewek można łączyć z młodą cebulą, rzeżuchą ogrodową, zielonymi sałatami lub jajkami.
 
 


Skocz do: