Witaj!

Ocena wątku:
  • 69 Głosów - 3.1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serniki
#1
Sernik doskonały

Oceny: / 0

Składniki:

6 łyżek mąki
3 jaja
3 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
torebka czerwonego kisielu.
80 dag niekwaśnego półtłustego białego sera
10 dag masła
2 szklanki cukru pudru
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek rumowy.

Sposób wykonania:

Jaja ubić z cukrem, następnie dodać 3 łyżki mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao i 2 łyżki mąki, a do drugiej kisiel i łyżkę mąki. Z obu części uformować 2 nieduże placki jednakowej wielkości i upiec je (osobno) na jasnozłoty kolor w tortownicy lub na blasze (180°C). Ser dwukrotnie zemleć. Z białek ubić sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć na puch i wciąż ucierając, dodawać po łyżce sera, następnie żółtka utarte z cukrem, mąkę ziemniaczaną i aromat. Jednolitą gładką masę delikatnie wymieszać z pianą z białek. Spód tortownicy wyłożyć na przemian placek i masa serowa. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.


Sernik gotowany

Oceny: / 0

Składniki:

Ciasto:

2 szklanka mąki,
15 dag masła,
2 jajka,
3/4 szklanki cukru,
4 łyżki miodu,
1 i1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Masa serowa:

1 kg białego sera mielonego,
10 dag masła,
1 szklanka cukru,
2 cukry waniliowe,
4 jajka,
2 budynie śmietankowe,
1 szklanka mleka.

Do dekoracji:

Ciemna polewa czekoladowa.

Wykonanie:

Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie piec ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Ser przełożyć do garnka. Następnie dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile gotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki.
Udekorować polewą czekoladową.










Sernik kokosowy

Oceny: / 0

Składniki:

Ciasto:
30 dkg mąki,
10 dkg margaryny,
pół szkl. cukru,
1 czubata łyżka śmietany,
2 żółtka
1 całe jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ser:
80 dkg sera,
półtorej szkl. cukru,
pół szkl. oleju,
szklanka mleka,
cukier waniliowy,
budyń śmietankowy,
2 całe jajka,
4 żółtka,
bakalie.

Piana kokosowa na wierzch sernika:
6 białek,
szklanka cukru,
1 paczka wiórek kokosowych.

Sposób wykonania:

Ciasto wyrobić z podanych składników, rozwałkować i położyć na blaszkę. Ser zmielić, jajka, żółtka utrzeć z cukrem, dodając powoli ser, dalej ucierając, dodajemy pozostałe składniki, dalej ucierając, cukier waniliowy, olej, budyń śmietankowy, mleko, bakalie. Dobrze wszystko utrzeć i położyć ser na ciasto. Włożyć do piekarnika. Piec w temp. 180 stopni. Po 25 minutach wyciągnąć i położyć na wierzch ubitą pianę z białek i znów włożyć sernik do piekarnika na 30 minut.

Sernik miłosny

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg sera białego tłustego, 2x zmielonego,
1 margaryna – roztopiona,
1 szklanka cukru,
2 jajka,
cukier wanilinowy,
rodzynki, orzechy itd.,
2 budynie śmietankowe,
biszkopty.

Sposób wykonania:

W garnku zagotować (cały czas mieszając) wszystkie składniki oprócz budyniu i bakali. 2 budynie rozpuścić w kubku słodkiej śmietanki lub mleka i dodać po zagotowaniu reszty składników. Wsypać bakalie, nałożyć warstwami do foremki: biszkopty, masę serową, biszkopty, polać polewą.

Odstawić do zastygnięcia. Polać rozpuszczoną czekoladą.


Sernik puszysty

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg sera białego,
3 szklanki mleka,
15 dag margaryny,
2 szklanki cukru,
budyń waniliowy,
2 łyżki manny,
aromat arakowy
rodzynki,
6 jaj,
15 dag wiórków kokosowych.

Na spód:
kruche ciasto z 2 szklanek mąki.

Sposób wykonania:

Utrzeć margarynę z cukrem i 6 żółtkami i 3 białkami i zmielonym serem, dodać 3 szklanki mleka i dalej ubijać mikserem 15 minut, dodać budyń, mannę i rodzynki, ciastem wykleić całą blachę również brzegi i wylać ciasto.Po 40 minutach pieczenia wylać ubite 4 białka ze szklanką cukru i białkami i piec jeszcze 12 minut.


Sernik teściowej

Oceny: / 1

Składniki:

Ciasto:
3 szkl.mąki,
3 żóltka,
1 szkl.cukru,
1 kostka margaryny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
80dkg. twarogu zmielonego
1 szkl. cukru,
4 cale jajka,
1 budyń śmietankowy
0,5 szkl. oleju.

Sposób wykonania:

Żółtka i cukier połączyć razem dodawać po trochu mąke z proszkiem do pieczenia i margarynę. Wszystko razem połączyć i wyrobić. Wykleić blaszkę. Zmielony twaróg połączyć z jajkami i cukrem, wymieszać i na koniec dodać olej i budyń . Wylać masę na ciasto i piec 50 minut .Po upieczeniu polać gotową polewą orzechową posypać rodzynkami.




Sernik wiedeński

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg sera tłustego mielonego,
8 jaj,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
mała torebka cukru waniliowego lub zapach waniliowy,
3 łyżki roztopionego masła,
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
otarta skórka z 1 cytryny,
1/2 szklanki rodzynek.

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z połową cukru i połączyć z serem, otartą skórką z cytryny i roztopionym masłem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, na koniec dodając resztę cukru. Delikatnie połączyć z masą serową, dodać przesianą mąkę i bakalie , delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec 60 min w 160 st. C. Po upieczeniu i ostygnięciu wyłożyć sernik i posypaś cukrem pudrem.




Sernik wielkanocny

Oceny: / 0

Składniki:

Ciasto:
1,5 szkl. mąki,
0,5 szkl. cukru,
1 żółtko,
12,5 dag masła,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:
1 kg tłustego niekwaśnego sera,
25 dag masła,
1 i 1/3 szkl. cukru,
4 jajka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
10 dag rodzynek,
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej.

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Przygotować masę serową: ser zemleć w maszynce do mięsa, masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać po łyżce ser i budynie w proszku. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno formy. Rozprowadzić równomiernie masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu polać gotową polewą czekoladową.


Sernik z truskawkami

Oceny: / 2

Skladniki:

25 dag mąki,
15 dag masła,
25 dag cukru,
30 dag twarogu tłustego,
2 łyżki słodkiej śmietany,
2 jajka,
1 łyżka budyniu waniliowego,
40 dag truskawek.

Sposób wykonania:

Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać 10 dag cukru i szybko wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię aluminiową i trzymać w lodówce przez około 1 godzinę.Z ciasta zrobić placek i wyłożyć nim okrągłą formę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną mąką.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, a następnie podpiec w nim ciasto przez około 15 minut.
Twaróg zmiksować na jednolitą masę i wymieszać ze śmietaną, żółtkami, budyniem oraz resztą cukru. Z białek ubić pianę i wymieszać z otrzymaną masą. Całość wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć truskawki. Piec przez około 50 minut.




Sernik łatwy

Oceny: / 2

Składniki:

Ciasto:
35 dag mąki (3 szklanki),
1/2 paczki margaryny,
1 jajko,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki kwaśnej śmietany,

Ser:
80 dag sera (zmielić),
10 dag masła,
1/2 paczki budyniu,
2 jajka,
3/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
odrobina mleka.

Sposób wykonania:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na dwie jednakowe blaszki. Ser: Masło roztopić, dodać zmielony ser, cukier, cukier waniliowy, 2 żółtka - wymieszać i zagotować. Dodać wymieszany z odrobiną mleka budyń wymieszać i jeszcze gotować ok. 2 min. Do gorącego dodać ubitą na sztywno pianę z białek i tylko jeszcze zagotować. Gorący ser wylać na pierwszy placek i przykryć drugim. Polać polewą czekoladową.
 
 


Skocz do: