03-20-2009, 15:33:09
Babki
Babka dla kawoszy
Oceny: / 0
Składniki:
10 dag orzechów włoskich,
20 dag czekolady,
5 jaj,
25 dag cukru pudru,
10 dag mąki ziemniaczanej,
15 dag mąki pszennej,
15 dag polewy czekoladowej,
proszek do pieczenia-2 łyżeczki,
2 łyżki kawy naturalnej
1 szklanka oleju słonecznikowego,
50 ml likieru cytrynowego,
100 ml ajerkoniaku.
Sposób wykonania:
Z dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, mielonych orzechów, oleju, obu likierów i rozpuszczonej w 100 ml wrzątku kawy utrzyj ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto włóż do formy na babkę. Piecz ok. 50 min. w temp. 170 stopni C. Rozpuść polewę i polej wystudzone ciasto.
Babka dobra
Oceny: / 0
Składniki:
4 jajka,
2 szklanki cukru,
2,5 szkl. mąki,
1 szkl. oleju,
1 szkl. wody mineralnej gazowanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao.
Sposób wykonania:
Ubić białka, potem dodać do tego żółtka i cukier, ubijać mikserem. Do tego dodawać wodę, mąkę, olej i proszek do pieczenia ubijać mikserem. Podzielić ciasto na 2 części, do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej dodać 3 łyżki mąki, ubić mikserem i piec 40 minut w wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Babka doskonała
Oceny: / 0
Składniki:
6 jajek,
7 łyżek oleju,
4 łyżki wrzącej wody,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 1/4 szklanki mąki krupczatki,
2 łyżki kakao.
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier. Dodać olej wymieszany z wodą, żółtka i ubijać delikatnie. Następnie dodać mąkę i proszek i wszystko delikatnie wymieszać łyżką . Część ciasta zostawić i dodać do niego kakao. Białe ciasto wylać do formy babki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą . Na ciasto białe wylać ciasto ciemne i piec 40 minut w temp. 180 stopni.
Babka na wielkanoc
Oceny: / 0
Składniki:
3 szklanki mąki,
15 dag masła,
8 łyżek cukru,
5 żółtek,
10 dag drożdży,
1i1/2 szklanki mleka,
zapach arakowy,
tłuszcz do formy,
3 łyki rodzynek,
2 łyżki migdałów,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sok z 2 cytryn,
4 łyżki cukru.
Sposób wykonania:
Przygotować rozczyn: pokruszyć drożdże i rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Po wystygnięciu dodawać masę po łyżce do rozczynu, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem i mąkę z rozczynem wymieszać. Powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką. Włożyć do formy do 1/2 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Sporządzić lukier: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.Całość musi być gęsta i biała. Polać wystudzoną babkę.
Babka niemiecka
Oceny: / 1
Składniki:
30 dag mąki,
10 dag cukru,
5 łyżek masła,
5 łyżek smalcu,
4 jaja,
2 dag drożdży,
2 łyżki mleka,
sól,
5 dag rodzynków,
1 aromat waniliowy.
Sposób wykonania:
Żółtka, cukier i pozostałe składniki utrzeć. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, rodzynki, szczyptę soli i wmieszać pianę z 2 białek. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 35 minut. Do wysmarowanej tłuszczem formy włożyć ciasto .Pozostawić w cieple na 1/2 godziny. Po wyrośnięciu posmarować wierzch białkiem i piec w gorącym piekarniku ok. 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Babka prosta
Oceny: / 0
Składniki:
3 jajka
szklanka cukru,
szklanka kwaśnej śmietany,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka masła,
bakalie.
Sposób wykonania:
Cale jaja utrzeć z cukrem i masłem, wlać śmietanę, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać bakalie. Piec 35 minut w mocno nagrzanym piekarniku. /180 stopni C/
Babka pyszna
Oceny: / 0
Składniki:
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru pudru,
3/4 kostki margaryny,
5 jajek,
1 cytrynę,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do posmarowania formy,
lukier:
1 szklanka cukru pudru,
sok z połowy cytryny.
Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać. Cytrynę sparzyć i utrzec na drobnych oczkach , wycisnąć sok,dodac do ciasta. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki. Piec 40 min. W 170 stopniach C. Ostudzone ciasto polać lukrem.
Babka łatwa
Oceny: / 0
Składniki:
3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 5 łyżek wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ewentualnie bakalie .
Sposób wykonania:
Jajka i cukier zmiksować na jednolitą masę. Dodać resztę składników i porządnie zmiksować. Można pod koniec miksowania dodać bakalie . Piec około 40 min w temp. 170 st. C. w formie wielkości około 25 x 11 cm .
Babka dla kawoszy
Oceny: / 0
Składniki:
10 dag orzechów włoskich,
20 dag czekolady,
5 jaj,
25 dag cukru pudru,
10 dag mąki ziemniaczanej,
15 dag mąki pszennej,
15 dag polewy czekoladowej,
proszek do pieczenia-2 łyżeczki,
2 łyżki kawy naturalnej
1 szklanka oleju słonecznikowego,
50 ml likieru cytrynowego,
100 ml ajerkoniaku.
Sposób wykonania:
Z dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, mielonych orzechów, oleju, obu likierów i rozpuszczonej w 100 ml wrzątku kawy utrzyj ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto włóż do formy na babkę. Piecz ok. 50 min. w temp. 170 stopni C. Rozpuść polewę i polej wystudzone ciasto.
Babka dobra
Oceny: / 0
Składniki:
4 jajka,
2 szklanki cukru,
2,5 szkl. mąki,
1 szkl. oleju,
1 szkl. wody mineralnej gazowanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao.
Sposób wykonania:
Ubić białka, potem dodać do tego żółtka i cukier, ubijać mikserem. Do tego dodawać wodę, mąkę, olej i proszek do pieczenia ubijać mikserem. Podzielić ciasto na 2 części, do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej dodać 3 łyżki mąki, ubić mikserem i piec 40 minut w wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Babka doskonała
Oceny: / 0
Składniki:
6 jajek,
7 łyżek oleju,
4 łyżki wrzącej wody,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 1/4 szklanki mąki krupczatki,
2 łyżki kakao.
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier. Dodać olej wymieszany z wodą, żółtka i ubijać delikatnie. Następnie dodać mąkę i proszek i wszystko delikatnie wymieszać łyżką . Część ciasta zostawić i dodać do niego kakao. Białe ciasto wylać do formy babki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą . Na ciasto białe wylać ciasto ciemne i piec 40 minut w temp. 180 stopni.
Babka na wielkanoc
Oceny: / 0
Składniki:
3 szklanki mąki,
15 dag masła,
8 łyżek cukru,
5 żółtek,
10 dag drożdży,
1i1/2 szklanki mleka,
zapach arakowy,
tłuszcz do formy,
3 łyki rodzynek,
2 łyżki migdałów,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sok z 2 cytryn,
4 łyżki cukru.
Sposób wykonania:
Przygotować rozczyn: pokruszyć drożdże i rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Po wystygnięciu dodawać masę po łyżce do rozczynu, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem i mąkę z rozczynem wymieszać. Powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodać aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką. Włożyć do formy do 1/2 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec około 50 minut w średnio gorącym piekarniku ( ok.180 stopni C). Sporządzić lukier: cukier i sok z cyrtyny wlać do rondelka, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.Całość musi być gęsta i biała. Polać wystudzoną babkę.
Babka niemiecka
Oceny: / 1
Składniki:
30 dag mąki,
10 dag cukru,
5 łyżek masła,
5 łyżek smalcu,
4 jaja,
2 dag drożdży,
2 łyżki mleka,
sól,
5 dag rodzynków,
1 aromat waniliowy.
Sposób wykonania:
Żółtka, cukier i pozostałe składniki utrzeć. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, rodzynki, szczyptę soli i wmieszać pianę z 2 białek. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 35 minut. Do wysmarowanej tłuszczem formy włożyć ciasto .Pozostawić w cieple na 1/2 godziny. Po wyrośnięciu posmarować wierzch białkiem i piec w gorącym piekarniku ok. 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Babka prosta
Oceny: / 0
Składniki:
3 jajka
szklanka cukru,
szklanka kwaśnej śmietany,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka masła,
bakalie.
Sposób wykonania:
Cale jaja utrzeć z cukrem i masłem, wlać śmietanę, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać bakalie. Piec 35 minut w mocno nagrzanym piekarniku. /180 stopni C/
Babka pyszna
Oceny: / 0
Składniki:
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru pudru,
3/4 kostki margaryny,
5 jajek,
1 cytrynę,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do posmarowania formy,
lukier:
1 szklanka cukru pudru,
sok z połowy cytryny.
Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać. Cytrynę sparzyć i utrzec na drobnych oczkach , wycisnąć sok,dodac do ciasta. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki. Piec 40 min. W 170 stopniach C. Ostudzone ciasto polać lukrem.
Babka łatwa
Oceny: / 0
Składniki:
3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 5 łyżek wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ewentualnie bakalie .
Sposób wykonania:
Jajka i cukier zmiksować na jednolitą masę. Dodać resztę składników i porządnie zmiksować. Można pod koniec miksowania dodać bakalie . Piec około 40 min w temp. 170 st. C. w formie wielkości około 25 x 11 cm .