Witaj!

Ocena wątku:
  • 75 Głosów - 3.01 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dania tanie i dobre
#1
Pierogi z wołowiną

Oceny: / 0

Składniki:
2 szklanki mąki ,
1 żółtko,
1 łyżka oleju ,
duża cebula,
35 dkg gotowanej wołowiny,
4 dkg czerstwej bułki,,
15 dag słoniny,
sól,
pieprz.

Sposób wykonania

Wyrób z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody elastyczne ciasto. Następnie nakryj , by nie obeschło. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na pokrojonej w kostkę słoninie. Namoczoną bułkę odciśnij ,połącz z mięsem i zmiel.. Dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj dość cienko ciasto i małą szklanką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 6-8 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu polej stopioną słoniną


Pizza wegetariańska

Oceny: / 0

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki,
3 dag drożdży,
3 łyżki oleju,
1/2 łyżeczki soli,
ok.1 szklanki letniej przegotowanej wody.

Sos:

4 łyżki majonezu i ketchupu
5 ząbków czosnku ( posiekanego)

Dodatki:

30 dkg papryki kolorowej (pokrojonej w kostkę),
3 cebule podsmażone (pokrojone w piórka),
10 szt. oliwek /połówki\,
1/2 puszki kukurydzy,
30 dkg żółty ser .

Sposób wykonania:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z resztą składników. Wyrobić ciasto tak by odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić ok. 30 minut aż wyrośnie. Gdy wyrośnie ciasto rozłożyć na dużą blachę . Ciasto posmarować sosem, posypać przyprawą do pizzy i nałożyć dodatki. Wszystko posypać startym serem. Włożyć do piekarnika o temp. 180 stopni i piec 30-35 minut.


Placek drożdżowy z jagodami

Oceny: / 0

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej,
2 całe jaja,
około 3/4 szklanki ciepłego mleka,
1 łyżka octu,
1 cukier waniliowy,
1/3 kostki margaryny,
3 szklanki jagód,
3 łyżeczki bułki tartej plus 3 łyżki cukru.

Sposób wykonania:

W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże, dodać margarynę i ocet. Wszystko wlać do miski z przesianą mąką, dodać całe jaja, cukier waniliowy i cukier, starannie wyrobic ręką. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do dużej miski,a potem do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta włożyć na blachę, a z drugiej uformować wałeczki i wykleić nimi boki blachy oraz ułożyć na cieście kratkę.

Jagody wymieszane z cukrem i bułka tartą wkładać w kratki. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Placek ze śliwkami

Oceny: / 0

Składniki:

1 szklanka mąki,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
10 dag rozpuszczonej i ostudzonej margaryny,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
1/2 olejku arakowego.

Sposób wykonania:

Ubić jaja z cukrem do białości, następnie dodawać powoli 2 rodzaje mąki, wlewać margarynę i ubijać mikserem do wyczerpania składników. Pod koniec dodać 1/2 olejku arakowego. Ciasto wlać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Do ciasta wkładać śliwki obtoczone mąką ziemniaczaną. Piec w temp. 170 stopni przez 40 minut.

Placki kartoflane

Oceny: / 1

Składniki:

2 kg ziemniaków,
2 jajka,
1 łyżkę mąki,
1 cebula,
sól,
pieprz.

Sposób wykonania:

Do utartych ziemniaków dodać jaja, mąkę, startą cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Placki smażyć na złoty kolor.Podawać z cukrem lub na ostro z sosem pomidorowym.




Placuszki grzybowe

Oceny: / 0

Składniki:

15dag grzybów mieszanych,
1/2 l mleka,
2dag drożdży,
1 jajko,
20dag mąki,
10dag tłuszczu do smażenia,
majeranek,
pieprz,
ziele angielskie,
goździki,
1 ząbek czosnku,
cukier i sól.

Sposób wykonania:

Do małej ilości mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, trochę cukru i odstawiamy. Następnie, kolejno dodajemy jajko, sól, mleko, mąkę i umyte oraz poszatkowane grzyby. Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy jasnobrązowe placki. Podajemy z sosem pomidorowym i surówką z kapusty włoskiej.

Pleśniak

Oceny: / 0

Składniki:

3 szklanki mąki,
25 dkg margaryny,
11/2 szklanki cukru,
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
15 dkg jabłek.


Sposób wykonania:

Wyrobić ciasto z mąki, proszku, 1/2 szklanki cukru ,margaryny i żółtek.
2/3 ciasta wyłożyć na blachę. Pozostałe 1/3 podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i włożyć obie części do zamrażalnika na 1/2 godziny. Na ułożone na blasze ciasto układać utarte jabłka. Schłodzone białe ciasto zetrzeć na tarce na jabłka. Następnie z białek i 1 szklanki cukru ubić pianę, którą nałożyć na ciasto. Ciemne ciasto zetrzeć na tarce na pianę. Piec od 45 do 50 min.




Pomidorowa z makaronem

Oceny: / 0

Składniki:

Rosół z dnia poprzedniego,
kilka świeżych pomidorów,
masło,
mąka,
śmietana 18%.

Sposób wykonania:

Pomidory kroimy w kostkę, smażymy na maśle, aż puszczą całkiem sok. Przecieramy je na sitku. Koncentrat dodajemy do rosołu, resztę wyrzucamy. Do garnuszka odlewamy troszkę gorącej zupy, dodajemy pół łyżki mąki i śmietanę. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Wlewamy do zupy, chwilkę gotujemy. Doptawiamy do smaku. Podajemy z makaronem .Na drugie danie możemy podać pierogi z mięsem i surówką z kapusty kiszonej.




Pomidory faszerowane

Oceny: / 0

Składniki :

8 pomidorów ,
1 puszka tuńczyka ,
3/4 szkl. ryżu ugotowanego na sypko,
kilka listków sałaty ,
1/2 szkl. majonezu ,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól.

Sposób przygotowania:

Tuńczyka wraz z oliwą rozetrzeć. Dodać ryż, natkę pietruszki i majonez. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Umyte i osączone listki sałaty ułożyć na półmisku. Pomidory umyć, osuszyć, skrajać piętki. Wydrążyć miąższ ,a wnętrze pomidorów oprószyć lekko solą i pieprzem. Napełnić nadzieniem z tuńczyka. Przykryć ściętymi piętkami. Ułożyć na półmisku. Podawać jako przystawkę lub danie kolacyjne


Prawie flaczki

Oceny: / 0

Składniki:

2 udka z kurczaka,
60-80 dag żołądków drobiowych,
włoszczyzna bez kapusty,
majeranek,
przyprawa do flaków,
sól i pieprz do smaku.


Sposób wykonania:

Z podanych składników gotujemy rosół do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy włoszczyznę i mięso i kroimy w drobne paski mięso i warzywa, bez cebuli i pora. Następnie wrzucamy wszystko do rosołu, zagotowujemy i przyprawiamy. Podajemy z bułką .





Menu główne
Home
Ciasta
Dania dla oszczędnych
Desery
Kasze i ryż
Kuchnia kawalerska
Kuchnia regionalna
Kuchnia staropolska
Kuchnie narodów
Makarony
Napoje
Okolicznościowe
Potrawy mączne
Potrawy mięsne
Potrawy wegetariańskie
Potrawy z grilla
Potrawy z grzybów
Potrawy z jaj
Potrawy z ryb
Przetwory
Sałatki
Sosy
Surówki

Forum





Dania dla oszczędnych
Krupnik polski

Oceny: / 0

Składniki:

1 udo z indyka,
5 marchewek,
1 cebula,
1 korzeń pietruszki,
natka pietruszki,
kasza średnia jęczmienna (ok.1 szklankę),
kilka kartofli,
pieprz,
sól,
odrobina cukru.

Sposób wykonania:

Gotujemy wywar na mięsie z warzywami. Po godzinie wyjmujemy warzywa,mięso,zieleninę i cebulę. Wrzucamy surowe,pokrojone w kostkę ziemniaki,oraz szklankę kaszy.Podgotowujemy. Mieso obieramy,kroimy w kostkę, wrzucamy z powrotem, warzywa w kosteczkę, też wrzucamy do garnka. Zagotowujemy, doprawiamy solą, szczyptą cukru.Dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem.




Kurczak duszony

Oceny: / 0

Składniki:

1 puszka selera,
papryka słodka,
sól,
pieprz,
4 pałki z kurczaka,
cebula,
10 dkg rodzynek,
mąka.

Sposób wykonania:

Pałki posolić, oprószyć pieprzem i papryką, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oleju.
Dodać do niej rodzynkii ,2 łyżeczki papryki.
Wrzucić kurczaka i zalać całość selerem konserwowym i dusić do miękkosci. Podawać z ryżem i surówką z marchewki.




Kurczak na szybko

Oceny: / 0

Składniki:

1 pierś z kurczaka,
przyprawy(sól .pieprz.papryka i inne)
1/3 kapusty pekińskiej,
2 ogórki kiszone,
1 ogórek świeży,
szczypiorek,
koperek,
kefir.

Sposób wykonania:

Kurczaka przyprawić i położyć do naczynia parującego na 30 min. Jak będzie dochodził, pokroić kapustę pekińską (1/3 średniej kapusty) i wrzucić do miseczki. Pokroić świeży ogórek w kostkę, szczypiorek i koperek również pokroić i wrzucić do reszty. Ogórki kiszone (2 średnie sztuki) zetrzeć na tarce i też dodać. Wszystko zalać kefirem. Wymieszać i przyprawić do smaku.Do tego podać ryż.




Leszcz po grecku

Oceny: / 0

Składniki:

leszcz 1 kg -filety
marchew -1 słoiczek,
koncentrat pomidorowy,
cebula,
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Sposób wykonania:

Kawałki dorsza smażymy. Zalewę ze słoika z marchwi wlewamy na patelnię. Marchew wykładamy na talerz i widelcem rozgniatamy, wrzucamy do zalewy. Wstawiamy na mały ogień razem z przyprawami. Pokrojoną cebulę 4 szt, smażymy na patelni, łączymy z marchewką, dodajemy koncentrat, jeszcze trochę dusimy, następnie nakładamy na rybę. Dekorujemy plastrkami cytryny


.


Lody tanie i zdrowe

Oceny: / 2

Składniki:

150 ml jogurtu owocowego,
200 ml tłustego mleka,
owoce.

Sposób wykonania:

Zmiksować mleko z jogurtem. Wlać masę do pojemniczków; do każdego wrzucić parę kawałków owoców. Wstawić do zamrażalnika. Gdy lody zaczną zastygać, włożyć patyczki.Udekorować owocami.




Makaron po włosku

Oceny: / 0

Składniki:

makaron z mąki durum,
2 ząbki czosnku,
pomidory w puszce,
zioła prowansalskie,
sól,
papryka,
pieprz i parmezan.

Sposób wykonania:

Podsmażamy czosnek na niewielkiej ilosci oliwy, dodajemy pokrojone pomidory, następnie przelewamy do czosnku i gotujemy chwilę razem. Przyprawiamy ziołami, solą , pieprzem i papryką wg. uznania. Ugotowany makaron polewamy sosem. Posypujemy parmezanem.


Makaron z boczkiem

Oceny: / 2

Składniki:

50 dag makaronu (rurki),
3 dag tłuszczu,
20 dag białego sera,
2 filiżanki kwaśnej śmietany,
1 pęczek koperku,
sól,
10 dag wędzonego boczku.


Sposób wykonania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Biały ser przetrzeć przez sito i wymieszać z drobno posiekanym koperkiem. Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę i stopić. Do wytopionego tłuszczu dodać jeszcze 3 dag innego tłuszczu, kwaśną śmietanę, zagotować i dodać makaron. Wszystko wymieszać i przełożyć do salaterki. Makaron podawać na gorąco z surówką z selera .


Makaron z masłem

Oceny: / 1

Składniki:

makaron z mąki durum,
masło,
bułka tarta,
czosnek.

Sposób wykonania:

Na rozgrzanym maśle rumienimy bułkę tartą. Wrzucamy do tego ugotowny makaron oraz rozgnieciony czosnek . Mieszamy i podajemy z ketchupem i surówką z marchewki.


Makaron z mięsem

Oceny: / 0

Składniki:

10 dkg boczku surowego,
2 cebule,
pierś z kurczaka,
serek topiony z ziołami,
makaron muszelki,
bazylia, czosnek, oregano, pieprz, sól.

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy . Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. W tym czasie kroimy kurczaka na kawałki i zasypujemy solą i pieprzem. Siekamy cebulę na piórka. Do podsmażonego boczku dodajemy kurczaka i cebulę. Po podsmażeniu dodajemy pokrojony w kawałki serek topiony i mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy pryprawy. Polewamy ugotowany makaron.




Makaron z szynką

Oceny: / 0

Składniki:

25 dag drobnego makaronu,
15 dag mrożonego groszku,
15 dag gotowanej szynki,
3 marchwie,
20 dag twarożku ziołowego,
5 łyżek mleka,
5 łyżek oleju,
5 łyżek soku z cytryny,
sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą . Odsączyć i wymieszać z łyżką oleju.
Groszek rozmrozić, szynkę pokroić w kostkę. Groszek i pokrojoną w kostkę marchew poddusić na łyżce oleju.Doprawić łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem.
Dwie łyżki soku z cytryny wymieszać z pozostałym olejem, doprawić solą i pieprzem. Twarożek ziołowy wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny i mlekiem. Doprawić do smaku.
Makaron wymieszać z szynką. Dodać przygotowany sos i wymieszać. Na sałatkę nałożyć twarożek.Podawać z zieloną sałatą.
 
 


Skocz do: