Witaj!

Ocena wątku:
  • 64 Głosów - 2.81 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dania wegetariańskie
#1
Menu główne
Home
Ciasta
Dania dla oszczędnych
Desery
Kasze i ryż
Kuchnia kawalerska
Kuchnia regionalna
Kuchnia staropolska
Kuchnie narodów
Makarony

Menu główne
Home
Ciasta
Dania dla oszczędnych
Desery
Kasze i ryż
Kuchnia kawalerska
Kuchnia regionalna
Kuchnia staropolska
Kuchnie narodów
Makarony
Napoje
Okolicznościowe
Potrawy mączne
Potrawy mięsne
Potrawy wegetariańskie
Potrawy z grilla
Potrawy z grzybów
Potrawy z jaj
Potrawy z ryb
Przetwory
Sałatki
Sosy
Surówki

Forum





Potrawy wegetariańskie
Gulasz sojowy

Oceny: / 0

Składniki:

4 kotlety sojowe z paczki,
szklanka czerwonej fasoli,
pół puszki kukurydzy,
cebula czerwona,
1 marchew,
1 papryka czerwona,
przecier pomidorowy,
sól, pieprz,
papryka ostra, wegeta .

Sposób wykonania:

Kotlety gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, po ich ugotowaniu kroimy je w kostkę ok. 1 cm. Fasolę gotujemy na małym ogniu. Po 15 min. dodajemy do fasoli kolejno: marchew pokrojoną w ćwiartki, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz zeszkloną cebulkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną papryką ostrą oraz wegetą. Gotujemy, do miękkości warzyw,a na końcu dodajemy przecier pomidorowy.






Kabaczki faszerowane

Oceny: / 0

Składniki:

1,5 kg kabaczków,
200 g ryżu,
300 g grzybów świeżych,
2 cebule,
100 g tłuszczu,
2 jajka,
30 g mąki,
1 szklanka śmietany,
sól,
pieprz,
zielenina .

Sposób wykonania:

Kabaczki obrać, pokroić w poprzek w krążki grubości ok. 3,5 cm. Wydrążyć nasiona, pozostawiając warstwę miękiszu. Oprószyć solą i pieprzem. Umyty ryż włożyć do 1 l wrzątku, gotować ok. 15 minut, odcedzić z wody. Grzyby oczyścić, pokroić drobno, włożyć na patelnię z podsmażoną na 70 g tłuszczu cebulą, smażyć mieszając ok. 15 minut. Ugotowany ryż wymieszać z usmażonymi grzybami i cebulą oraz z jajkiem, przyprawić. Do każdego krążka kabaczka włożyć nadzienie. Ułożyć je w rondlu lub w brytfannie, podlać małą ilością wody i dusić, aż kabaczki będą miękkie. Z 30 g tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę i rozprowadzić śmietaną. Pod koniec duszenia zalać kabaczki sosem . Podawać z pieczywem.




Kalafior po grecku

Oceny: / 0

Składniki :

1 mały kalafior ,
3 łyżki oliwy z oliwek ,
1 cebula,
6 łyżek wody ,
2 łyżeczki soku z cytryny ,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
sól i pieprz ,
5 dag czarnych oliwek ,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób wykonania:

Kalafiora podzielonego na różyczki, smażyć na oleju przez 3 minuty. Przełożyć na talerz. Cebulę pokrojoną w krążki usmażyć na tym samym oleju. Dodać wodę i sok z cytryny, zagotować i włożyć kalafior.Wyjąć gdy zmięknie i ułożyć na półmisku. Do sosu dodać przecier pomidorowy i zagotować. Wrzucić pokrojone oliwki. Doprawić do smaku. Sosem polać kalafior, posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.


Kalafior zapiekany

Oceny: / 0

Składniki:

1 kalafior,
sól,
cukier,
5 dag masła,
1 łyżka mąki,
1 szklanka mleka,
1/2szklanki śmietany,
1 jajko,
1 łyżka startego sera,
1 plasterek cytryny.



Sposób wykonania:

Kalafior ugotować w wodzie z solą i cukrem, odcedzić. Półmisek do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ułożyć starannie kalafior. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, zagotować.Sos przyprawić do smaku, a następnie mieszając szybko połączyć z surowym jajkiem. Gęstym sosem obłożyć kalafior, posypać serem i zapiec. Można podawać z pieczywem jako danie na kolację.


Kapusta z grochem

Oceny: / 0

Składniki:

60 dag kiszonej kapusty,
10 dag łuskanego grochu,
2 cebule,
sól,
3 łyżki oleju,
łyżka mąki,
cukier,
pieprz.

Sposób wykonania:

Zalać groch letnią przegotowaną wodą i zostawić na noc. Drugiego dnia ugotować i miękki odcedzić. Kapustę posiekać, zalać 2 szkl. wody i ugotować.Następnie lekko odparować i dodać groch. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mąkę, wymieszać i przełożyć do kapusty.Doprawić wszystko cukrem, solą i pieprzem. Kilka minut dusić, mieszając. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.


Kluseczki ekspresowe

Oceny: / 0

Składniki:

2 łyżki masła roślinnego,
1 jajko,
1 żółtko,
1 płaska łyżeczka cukru,
sól,
tarta bułka,
1 łyżka oliwy do wody.

Sposób wykonania:

Masło ucieramy na puch , łączymy z jajkiem, żółtkiem i solą. Mieszamy, dodajemy cukier i tyle bułki tartej, by ciasto było gęste. Całość lekko wyrabiamy, by składniki dokładnie się połączyły. Wrzucamy, nabierając małe porcje metalową łyżkę, na wrzącą wodę z dodatkiem soli i oliwy. Kluseczki są gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Są znakomite z dodatkiem jogurtu i cukru pudru.


Kopytka inaczej

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg ziemniaków,
1 szkl. mąki,
1 śmietana kremówka,
1/2 kostki masła,
bułka tarta,
cukier,
cynamon.


Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Z mąki i ziemniaków zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek. Następnie kroimy lekko z ukosa w 3 cm kawałki tzw. kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jakieś 3 min. Kopytka podawać polane słodką gęstą śmietaną i posypane cukrem .Dobre też są z masłem przesmażonym z bułką tartą.


Krokiety

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg ziemniaków,
1 cebula,
4 łyżki tłuszczu,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżki mąki,
5 dag grzybów suszonych,
sól,
majeranek,
pieprz,
3 jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać pokrajaną i zarumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, mąkę oraz ugotowane i posiekane grzyby. Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Formować podłużne wałeczki, maczać je w roztrzepanym jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na tłuszczu. Podawać z sosem bolońskim i surówką z marchewki.

Leczo z tostami

Oceny: / 0

Składniki:

3 pomidory,
30 dag pieczarek,
1 por, 3 cebule,
3 papryki (czerwona, żółta i zielona),
sól, pieprz ziołowy, bazylia,
czosnek,oregano, pieczywo tostowe i czosnek świeży (2 główki)

Sposób wykonania:

Warzywa pokroić i przygotować na parze, dodać przyprawy. Z pieczywa przygotować tosty na ruszcie. Upiec w piekarniku czosnek .Do przygotowanego leczo podawać tosty czosnkowe.




Makaron nadziewany

Oceny: / 0

Składniki:

Makaron canelloni,
2 opakowania mrożonego szpinaku,
2 jajka,
kilka ząbków czosnku,
przyprawy do smaku,( bazylia, oregano ew. inne)
10 dag żółtego sera,
2 opakowania sosu do spaghetti neapoli.

Sposób wykonania:

Zagotować szpinak, doprawić czosnkiem i jajkiem. Zostawić do wystygnięcia .

Forum





Potrawy wegetariańskie
Bigos jarski

Oceny: / 0

Składniki:

1 1/2 kg kiszonej kapusty,
12 dag suszonych grzybów,
2 cebule,
3 łyżki oleju,
sól, wegeta,
pieprz.

Sposób wykonania:

Grzyby namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wodzie. W tej samej wodzie ugotować je do miękkości, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki . Kapustę odcisnąć z soku i posiekać. Włożyć do wywaru z grzybów, dodać łyżkę oleju. Gotować aż stanie się miękka. Wymieszać z grzybami. Cebulę obrać, pokroić na cienkie piórka, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Wymieszać z kapustą i grzybami. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać do niej także odrobinę miodu i kilka śliwek suszonych. Kapustę potrzymać jeszcze kilka minut na ogniu. Podawać z pieczywem.




Bób w sosie pomidorowym

Oceny: / 0

Składniki :

1 kg bobu obranego ,
1 cebula ,
1 ząbek czosnku ,
½ filiżanki oliwy z oliwek ,
1 puszka obranych pomidorów ,
1 łyżka przecieru pomidorowego ,
1 filiżanka jogurtu naturalnego,
sól ,
pieprz.

Sposób wykonania:

Posiekaną cebulę usmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek. Dodać bób i pomidory .Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wody. Kiedy bób jest już gotowy zdjąć z ognia i dodawać stopniowo jogurt, a na końcu przecier pomidorowy. Podgrzać na małym ogniu i doprawić do smaku.Podawać z pieczywem jako danie kolacyjne lub obiadowe np. z klopsikami duszonymi.




Brokuły w sosie jogurtowym

Oceny: / 0

Składniki:

brokuły ok. 0,5 kg,
pęczek koperku,
jogurt naturalny,
1 łyżka majonezu ,
sól,
pieprz,
czosnek 2 ząbki.

Sposób wykonania:

Brokuły gotować ok. 10 min. Zrobić sos z jogurtu, majonezu, posiekanego koperku, dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Polać wystudzone brokuły.




Cebulowy placek

Oceny: / 1

Składniki :

Ciasto:

30 dag mąki ,
2 dag drożdży ,
1 jajko ,
3 dag oleju ,
sól ,
szczypta gałki muszkatołowej ,
3/4 szklanka mleka,

Warstwa cebulowa:

25 dag cebuli,
2 dag margaryny ,
10 dag sera tłustego ,
sól ,
pieprz ,
1/2 szklanki śmietany .

Sposób wykonania:

Wysmarować blachę margaryną. Z mąki, jaja, drożdży, oleju i mleka przygotować ciasto drożdżowe . Rozciągnąć na całej blasze i odstawić. Cebulę obrać i pokrajać, następnie trochę podsmażyć, nie rumieniąc. Zalać śmietaną i pod przykryciem poddusić, aż odparuje się z nadmiaru sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, zieleniną. Wyłożyć cebulę równą warstwą na przygotowane ciasto, posypać startym serem i zapiekać ok.15 minut.


Cukinia po węgiersku

Oceny: / 0

Składniki:

4 średnie cukinie,
3 ząbki czosnku,
sok z 1 małej cytryny,
jedna ostra papryka,
4 łyżki oliwy,
sól i pieprz,
natka pietruszki.

Sposób wykonania:

Cukinię kroimy w kostkę (1,5 cm), czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, uważając, aby nie przypalić (3 minuty). Następnie dodajemy cukinię i dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i znów dusimy 8 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.




Fasolka w ostrym sosie

Oceny: / 0

Składniki:

0,5 kg fasolki szparagowej (może być mrożona),
1 papryka,
2 cebulki,
keczup,
cukier,
pieprz i sól,
1 łyżka masła .

Sposób wykonania:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć ok. 8 min, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażyć do miękkości,a na koniec dodać fasolkę, keczup do smaku (ok. 3 łyżek), sól, pieprz i cukier (ok. 1 łyżeczki), wszystko podgrzewać jeszcze z 5 min. Podawać z pieczywem.




Flaczki wegetariańskie

Oceny: / 0

Składniki:

2 marchewki,
1 pietruszka,
½ selera,
1 por,
½ kg kapusty,
½ szklanki przecieru pomidorowego,
1 łyżka tłuszczu,
1 łyżeczka mąki,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
gałka muszkatołowa,
majeranek,
papryka .

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa, umyte i oczyszczone pokroić w drobne słupki. Kapustę poszatkować. Rozdrobnione warzywa krótko podsmażyć na części tłuszczu, dodać ok. 1 szklankę wody i poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić ok. 30 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Z reszty tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, zagęścić danie i przyprawić.Podawać z pieczywem.




Gołąbki

Oceny: / 1

Składniki:

1 kg kapusty białej,
50 dag borowików,
1 duża cebula,
4 łyżki tłuszczu,
10 dag tartej bułki,
1/2 szklanki śmietany,
przyprawa do zup,
sól,
pieprz,
1 łyżka mąki,
1 jajo,
szklanka wywaru z włoszczyzny.

Sposób wykonania:

Kapustę wydrążyć i wrzucić na kilka minut do wrzątku. Następnie ostudzić, oddzielić liście. Młotkiem od mięsa rozbić nerwy liściowe. Przygotować nadzienie z poszatkowanych grzybów, przesmażonych razem z 1/2 posiekanej cebuli. Do ostudzonego nadzienia dodać tartą bułkę, jajo i przyprawy, a następnie zawijać w liście, robiąc gołąbki. Ułożyć w brytfannie, dodać tłuszczu, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości. Usmażyć na tłuszczu resztę cebuli. Mąkę zarumienić, rozprowadzić wywarem, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.


Grzybowe racuszki

Oceny: / 0

Składniki:

15dag grzybów mieszanych,
1/2 l mleka,
2dag drożdży,
1 jajko,
20dag mąki,
10dag tłuszczu do smażenia,
majeranek,
pieprz,
ziele angielskie,
goździki,
1 ząbek czosnku,
cukier i sól.

Sposób wykonania:

Do małej ilości mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, trochę cukru i odstawiamy. Następnie, kolejno dodajemy jajko, sól, mleko, mąkę i umyte oraz poszatkowane grzyby. Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy jasnobrązowe placki. Podajemy z sosem pomidorowym i surówką z kapusty włoskiej.

Grzyby duszone z bazylią

Oceny: / 0

Składniki:

80 dag kurek,
5 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
2 dag mąki,
sól,
bazylia,
pieprz,
1/8 litra śmietany,
1 łyżka siekanej natki pietruszki i koperku.

Sposób wykonania:

Grzyby oczyścić, starannie opłukać, cienko poszatkować.Tłuszcz rozgrzać, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i zasmażyć.Włożyć grzyby, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem. Gdy są miękkie, oprószyć mąką i zagotować.Dodać sól , pieprz, bazylię i połączyć ze śmietaną.Na końcu dodać zieleninę i wymieszać. Podawać z kluskami śląskimi i surówką z selera.
Potrawy wegetariańskie
Gulasz sojowy

Oceny: / 0

Składniki:

4 kotlety sojowe z paczki,
szklanka czerwonej fasoli,
pół puszki kukurydzy,
cebula czerwona,
1 marchew,
1 papryka czerwona,
przecier pomidorowy,
sól, pieprz,
papryka ostra, wegeta .

Sposób wykonania:

Kotlety gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, po ich ugotowaniu kroimy je w kostkę ok. 1 cm. Fasolę gotujemy na małym ogniu. Po 15 min. dodajemy do fasoli kolejno: marchew pokrojoną w ćwiartki, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz zeszkloną cebulkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną papryką ostrą oraz wegetą. Gotujemy, do miękkości warzyw,a na końcu dodajemy przecier pomidorowy.






Kabaczki faszerowane

Oceny: / 0

Składniki:

1,5 kg kabaczków,
200 g ryżu,
300 g grzybów świeżych,
2 cebule,
100 g tłuszczu,
2 jajka,
30 g mąki,
1 szklanka śmietany,
sól,
pieprz,
zielenina .

Sposób wykonania:

Kabaczki obrać, pokroić w poprzek w krążki grubości ok. 3,5 cm. Wydrążyć nasiona, pozostawiając warstwę miękiszu. Oprószyć solą i pieprzem. Umyty ryż włożyć do 1 l wrzątku, gotować ok. 15 minut, odcedzić z wody. Grzyby oczyścić, pokroić drobno, włożyć na patelnię z podsmażoną na 70 g tłuszczu cebulą, smażyć mieszając ok. 15 minut. Ugotowany ryż wymieszać z usmażonymi grzybami i cebulą oraz z jajkiem, przyprawić. Do każdego krążka kabaczka włożyć nadzienie. Ułożyć je w rondlu lub w brytfannie, podlać małą ilością wody i dusić, aż kabaczki będą miękkie. Z 30 g tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę i rozprowadzić śmietaną. Pod koniec duszenia zalać kabaczki sosem . Podawać z pieczywem.




Kalafior po grecku

Oceny: / 0

Składniki :

1 mały kalafior ,
3 łyżki oliwy z oliwek ,
1 cebula,
6 łyżek wody ,
2 łyżeczki soku z cytryny ,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
sól i pieprz ,
5 dag czarnych oliwek ,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób wykonania:

Kalafiora podzielonego na różyczki, smażyć na oleju przez 3 minuty. Przełożyć na talerz. Cebulę pokrojoną w krążki usmażyć na tym samym oleju. Dodać wodę i sok z cytryny, zagotować i włożyć kalafior.Wyjąć gdy zmięknie i ułożyć na półmisku. Do sosu dodać przecier pomidorowy i zagotować. Wrzucić pokrojone oliwki. Doprawić do smaku. Sosem polać kalafior, posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.


Kalafior zapiekany

Oceny: / 0

Składniki:

1 kalafior,
sól,
cukier,
5 dag masła,
1 łyżka mąki,
1 szklanka mleka,
1/2szklanki śmietany,
1 jajko,
1 łyżka startego sera,
1 plasterek cytryny.



Sposób wykonania:

Kalafior ugotować w wodzie z solą i cukrem, odcedzić. Półmisek do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ułożyć starannie kalafior. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, zagotować.Sos przyprawić do smaku, a następnie mieszając szybko połączyć z surowym jajkiem. Gęstym sosem obłożyć kalafior, posypać serem i zapiec. Można podawać z pieczywem jako danie na kolację.


Kapusta z grochem

Oceny: / 0

Składniki:

60 dag kiszonej kapusty,
10 dag łuskanego grochu,
2 cebule,
sól,
3 łyżki oleju,
łyżka mąki,
cukier,
pieprz.

Sposób wykonania:

Zalać groch letnią przegotowaną wodą i zostawić na noc. Drugiego dnia ugotować i miękki odcedzić. Kapustę posiekać, zalać 2 szkl. wody i ugotować.Następnie lekko odparować i dodać groch. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mąkę, wymieszać i przełożyć do kapusty.Doprawić wszystko cukrem, solą i pieprzem. Kilka minut dusić, mieszając. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.


Kluseczki ekspresowe

Oceny: / 0

Składniki:

2 łyżki masła roślinnego,
1 jajko,
1 żółtko,
1 płaska łyżeczka cukru,
sól,
tarta bułka,
1 łyżka oliwy do wody.

Sposób wykonania:

Masło ucieramy na puch , łączymy z jajkiem, żółtkiem i solą. Mieszamy, dodajemy cukier i tyle bułki tartej, by ciasto było gęste. Całość lekko wyrabiamy, by składniki dokładnie się połączyły. Wrzucamy, nabierając małe porcje metalową łyżkę, na wrzącą wodę z dodatkiem soli i oliwy. Kluseczki są gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Są znakomite z dodatkiem jogurtu i cukru pudru.


Kopytka inaczej

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg ziemniaków,
1 szkl. mąki,
1 śmietana kremówka,
1/2 kostki masła,
bułka tarta,
cukier,
cynamon.


Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Z mąki i ziemniaków zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek. Następnie kroimy lekko z ukosa w 3 cm kawałki tzw. kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jakieś 3 min. Kopytka podawać polane słodką gęstą śmietaną i posypane cukrem .Dobre też są z masłem przesmażonym z bułką tartą.


Krokiety

Oceny: / 0

Składniki:

1 kg ziemniaków,
1 cebula,
4 łyżki tłuszczu,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżki mąki,
5 dag grzybów suszonych,
sól,
majeranek,
pieprz,
3 jaja,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać pokrajaną i zarumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, mąkę oraz ugotowane i posiekane grzyby. Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Formować podłużne wałeczki, maczać je w roztrzepanym jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na tłuszczu. Podawać z sosem bolońskim i surówką z marchewki.

Leczo z tostami

Oceny: / 0

Składniki:

3 pomidory,
30 dag pieczarek,
1 por, 3 cebule,
3 papryki (czerwona, żółta i zielona),
sól, pieprz ziołowy, bazylia,
czosnek,oregano, pieczywo tostowe i czosnek świeży (2 główki)

Sposób wykonania:

Warzywa pokroić i przygotować na parze, dodać przyprawy. Z pieczywa przygotować tosty na ruszcie. Upiec w piekarniku czosnek .Do przygotowanego leczo podawać tosty czosnkowe.




Makaron nadziewany

Oceny: / 0

Składniki:

Makaron canelloni,
2 opakowania mrożonego szpinaku,
2 jajka,
kilka ząbków czosnku,
przyprawy do smaku,( bazylia, oregano ew. inne)
10 dag żółtego sera,
2 opakowania sosu do spaghetti neapoli.

Sposób wykonania:

Zagotować szpinak, doprawić czosnkiem i jajkiem. Zostawić do wystygnięcia .

Forum





Potrawy wegetariańskie
Bigos jarski

Oceny: / 0

Składniki:

1 1/2 kg kiszonej kapusty,
12 dag suszonych grzybów,
2 cebule,
3 łyżki oleju,
sól, wegeta,
pieprz.

Sposób wykonania:

Grzyby namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wodzie. W tej samej wodzie ugotować je do miękkości, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki . Kapustę odcisnąć z soku i posiekać. Włożyć do wywaru z grzybów, dodać łyżkę oleju. Gotować aż stanie się miękka. Wymieszać z grzybami. Cebulę obrać, pokroić na cienkie piórka, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Wymieszać z kapustą i grzybami. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać do niej także odrobinę miodu i kilka śliwek suszonych. Kapustę potrzymać jeszcze kilka minut na ogniu. Podawać z pieczywem.




Bób w sosie pomidorowym

Oceny: / 0

Składniki :

1 kg bobu obranego ,
1 cebula ,
1 ząbek czosnku ,
½ filiżanki oliwy z oliwek ,
1 puszka obranych pomidorów ,
1 łyżka przecieru pomidorowego ,
1 filiżanka jogurtu naturalnego,
sól ,
pieprz.

Sposób wykonania:

Posiekaną cebulę usmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek. Dodać bób i pomidory .Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wody. Kiedy bób jest już gotowy zdjąć z ognia i dodawać stopniowo jogurt, a na końcu przecier pomidorowy. Podgrzać na małym ogniu i doprawić do smaku.Podawać z pieczywem jako danie kolacyjne lub obiadowe np. z klopsikami duszonymi.




Brokuły w sosie jogurtowym

Oceny: / 0

Składniki:

brokuły ok. 0,5 kg,
pęczek koperku,
jogurt naturalny,
1 łyżka majonezu ,
sól,
pieprz,
czosnek 2 ząbki.

Sposób wykonania:

Brokuły gotować ok. 10 min. Zrobić sos z jogurtu, majonezu, posiekanego koperku, dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Polać wystudzone brokuły.




Cebulowy placek

Oceny: / 1

Składniki :

Ciasto:

30 dag mąki ,
2 dag drożdży ,
1 jajko ,
3 dag oleju ,
sól ,
szczypta gałki muszkatołowej ,
3/4 szklanka mleka,

Warstwa cebulowa:

25 dag cebuli,
2 dag margaryny ,
10 dag sera tłustego ,
sól ,
pieprz ,
1/2 szklanki śmietany .

Sposób wykonania:

Wysmarować blachę margaryną. Z mąki, jaja, drożdży, oleju i mleka przygotować ciasto drożdżowe . Rozciągnąć na całej blasze i odstawić. Cebulę obrać i pokrajać, następnie trochę podsmażyć, nie rumieniąc. Zalać śmietaną i pod przykryciem poddusić, aż odparuje się z nadmiaru sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, zieleniną. Wyłożyć cebulę równą warstwą na przygotowane ciasto, posypać startym serem i zapiekać ok.15 minut.


Cukinia po węgiersku

Oceny: / 0

Składniki:

4 średnie cukinie,
3 ząbki czosnku,
sok z 1 małej cytryny,
jedna ostra papryka,
4 łyżki oliwy,
sól i pieprz,
natka pietruszki.

Sposób wykonania:

Cukinię kroimy w kostkę (1,5 cm), czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, uważając, aby nie przypalić (3 minuty). Następnie dodajemy cukinię i dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i znów dusimy 8 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.




Fasolka w ostrym sosie

Oceny: / 0

Składniki:

0,5 kg fasolki szparagowej (może być mrożona),
1 papryka,
2 cebulki,
keczup,
cukier,
pieprz i sól,
1 łyżka masła .

Sposób wykonania:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć ok. 8 min, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażyć do miękkości,a na koniec dodać fasolkę, keczup do smaku (ok. 3 łyżek), sól, pieprz i cukier (ok. 1 łyżeczki), wszystko podgrzewać jeszcze z 5 min. Podawać z pieczywem.




Flaczki wegetariańskie

Oceny: / 0

Składniki:

2 marchewki,
1 pietruszka,
½ selera,
1 por,
½ kg kapusty,
½ szklanki przecieru pomidorowego,
1 łyżka tłuszczu,
1 łyżeczka mąki,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
gałka muszkatołowa,
majeranek,
papryka .

Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa, umyte i oczyszczone pokroić w drobne słupki. Kapustę poszatkować. Rozdrobnione warzywa krótko podsmażyć na części tłuszczu, dodać ok. 1 szklankę wody i poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić ok. 30 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Z reszty tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, zagęścić danie i przyprawić.Podawać z pieczywem.




Gołąbki

Oceny: / 1

Składniki:

1 kg kapusty białej,
50 dag borowików,
1 duża cebula,
4 łyżki tłuszczu,
10 dag tartej bułki,
1/2 szklanki śmietany,
przyprawa do zup,
sól,
pieprz,
1 łyżka mąki,
1 jajo,
szklanka wywaru z włoszczyzny.

Sposób wykonania:

Kapustę wydrążyć i wrzucić na kilka minut do wrzątku. Następnie ostudzić, oddzielić liście. Młotkiem od mięsa rozbić nerwy liściowe. Przygotować nadzienie z poszatkowanych grzybów, przesmażonych razem z 1/2 posiekanej cebuli. Do ostudzonego nadzienia dodać tartą bułkę, jajo i przyprawy, a następnie zawijać w liście, robiąc gołąbki. Ułożyć w brytfannie, dodać tłuszczu, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości. Usmażyć na tłuszczu resztę cebuli. Mąkę zarumienić, rozprowadzić wywarem, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.


Grzybowe racuszki

Oceny: / 0

Składniki:

15dag grzybów mieszanych,
1/2 l mleka,
2dag drożdży,
1 jajko,
20dag mąki,
10dag tłuszczu do smażenia,
majeranek,
pieprz,
ziele angielskie,
goździki,
1 ząbek czosnku,
cukier i sól.

Sposób wykonania:

Do małej ilości mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, trochę cukru i odstawiamy. Następnie, kolejno dodajemy jajko, sól, mleko, mąkę i umyte oraz poszatkowane grzyby. Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy jasnobrązowe placki. Podajemy z sosem pomidorowym i surówką z kapusty włoskiej.

Grzyby duszone z bazylią

Oceny: / 0

Składniki:

80 dag kurek,
5 dag cebuli,
2 dag tłuszczu,
2 dag mąki,
sól,
bazylia,
pieprz,
1/8 litra śmietany,
1 łyżka siekanej natki pietruszki i koperku.

Sposób wykonania:

Grzyby oczyścić, starannie opłukać, cienko poszatkować.Tłuszcz rozgrzać, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i zasmażyć.Włożyć grzyby, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem. Gdy są miękkie, oprószyć mąką i zagotować.Dodać sól , pieprz, bazylię i połączyć ze śmietaną.Na końcu dodać zieleninę i wymieszać. Podawać z kluskami śląskimi i surówką z selera.
[/quote]
 


Skocz do: