Witaj!

Ocena wątku:
  • 49 Głosów - 2.57 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuchnia francuska
#1
Brzoskwiniowy deser

Oceny: / 1

Składniki:

4 brzoskwinie,
1/2 łyżeczki masła,
2 szklanki mleka,
laska wanilii,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka mąki,
2 żółtka,
2 łyżki miodu,
2 łyżki likieru,
1 łyżka startej gorzkiej o czekolady.

Sposób wykonania:

Wanilię drobno posiekać i zagotować z mlekiem. W rondelku stopić masło, dodać mąkęi mieszając zrobić białą zasmażkę. Rozprowadzić ją

przestudzonym mlekiem i gotować na małym ogniu. Mieszając, aż sos zgęstnieje.
Wymieszać dokładnie żółtka z miodem, połączyć z przestudzonym sosem. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Wyłożyć połówki

owoców na żaroodporny półmisek wysmarowany masłem. Zalać sosem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 8-12 miut.
Skropić likierem i posypać startą czekoladą.


Francuskie kluseczki

Oceny: / 1

Składniki:

2 dag masła,
2 żółtka,
zielona pietruszka,
piana z 1 białka,
2 dag mąki,
sól.


Sposób wykonania:

Utrzeć tłuszcz, dodając żółtka, rozetrzeć, dodać soli i drobno krajanej pietruszki. Ubić pianę, wyłożyć do masy, przesypać mąką, wymieszać. Małą łyżeczkę zanurzyć we wrzącej zupie.Na łyżeczkę nabierać małe kawałki ciasta. Wkładać do wrzącej zupy. Kluski zagotować pod przykryciem na średnim ogniu. Mogą stanowić dodatek do rosołu, wtedy gotować je na wrzącej wodzie. Można je podawać z sosami jako dodatek do drugiego dania. Wtedy zwiększyć ilość produktów kilkakrotnie.


Gruszki w czekoladzie

Oceny: / 0



Składniki:

8 połówek gruszek z syropu,
200 ml lodów waniliowych,
10 dag gorzkiej czekolady,
3 łyżki śmietanki,
1 łyżka cukru,
1 kieliszek rumu.

Sposób wykonania:

Gruszki wyjmij z zalewy i osącz.
Do rondelka wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę. Polewę połącz z alkoholem.
W pucharkach lub na talerzach ułóż po 2 połówki gruszek i 2 gałki lodów. Polej gorącą czekoladą.


Kotlety po parysku

Oceny: / 0

Składniki:

4 kotlety z polędwicy wołowej ,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Mięso umyć i osuszyć.Delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć oliwą. Przygotowane mięso wstawić do lodówki na 40 min.
Następnie rozgrzać mocno tłuszcz na patelni i smażyć po każdej stronie 5 min.
Pod koniec smażenie posypać solą i pieprzem.Podawać z warzywami gotowanymi.
.


Naleśniki cytrynowe

Oceny: / 0

Składniki:

30 dag mąki,
5 jajek,
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki soku owocowego,
½ paczki cukru waniliowego,
5 dag masła,
1 kieliszek koniaku,
smalec do smażenia.

Nadzienie:

starta skórka z cytryny,
12 dag masła,
8 dag cukru pudru,
50 ml likieru cytrynowego,

Sposób wykonania:


Do mleka wsypać cukier i wbić jajka. Miksować stopniowo dosypując przesianą mąkę. Dodać koniak i sok owocowy. Wymieszać dokładnie. Ciasto odstawić na 1/2 godz. Na rozgrzanym smalcu smażyć z obu stron bardzo cienkie naleśniki. Sporządzić nadzienie: z umytej cytryny zetrzeć skórkę i utrzeć ją z masłem oraz cukrem. Dodać likier i delikatnie wymieszać. Masą posmarować naleśniki. Złożyć każdy 2 razy i ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapieczenia.




Omlet z jabłkami

Oceny: / 0

Składniki:

6 jajek,
3 jabłka,
2 łyżki cukru,
1 łyżka oliwy.
2 łyżki masła,
3 łyżki wina białego słodkiego,
10 dag śmietanki kremówki,
cukier puder,
sól.

Sposób wykonania:

Obrane jabłka pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło.Włożyć jabłka i obsmażyć z obu stron tak, aby się nie rozpadły. Zdjąć owoce z patelni, skropić winem. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli, cukier i 3 łyżki zimnej wody. Ubijać trzepaczką przez 40 sekund. Patelnię posmarować oliwą, rozgrzać, wlać równomiernie połowę jajek. Smażąc zawijać do środka brzegi masy. Gdy całość zacznie się ścinać, ułożyć na wierzchu plasterki jabłek.Posypać cukrem pudrem i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Podobnie usmażyć drugiego omleta.






Sałatka paryska

Oceny: / 1

Składniki:

50 dag wiśni,
3 gruszki,
5 łyżeczek soku cytrynowego,
4 łyżki cukru pudru,
2 łyżki likieru pomarańczowego,
3 łyżki likieru jajecznego,
8 wafli orzechowych.

Sposób wykonania:

Gruszki obrać , przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne.Pokroić w paski i skropić sokiem cytrynowym. Wiśnie wydrylować i dodać do gruszek. Dodać cukier, wlać likiery i delikatnie wymieszać. Podawać w miseczkach z waflem.






Suflet z parmezanem

Oceny: / 0

Składniki:

20 dag twarożku,
1 utarty ząbek czosnku,
1 łyżeczka tymianku,
3 dag masła,
3 dag mąki,
1 szklanka mleka,
4 żółtka,
4 białka,
masło i parmezan do wysypania foremek

Sposób wykonania:

Przygotować sos beszamelowy. Dodać przyprawy,serek ,żółtka i dokładnie wymieszać. Foremki do sufletu wysmarować masłem i wysypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową. Napełnić foremki i wstawić do piekarnika na 20 minut.



Surówka z cykorii

Oceny: / 0

Składniki:

30 dag cykorii,
1 pomarańcza,
5 dag suszonych śliwek,
1/2 szklanki kiełków pszenicy,
1 pęczek zielonej pietruszki,
2 łyżki oleju,
1 łyżka soku z cytryny.

Sposób wykonania:

Z cykorii wykroić głąb. Oddzielone liście, pociąć na paski. Namoczone śliwki pokroić, pomarańczę podzielić na cząstki i pokroić na kawałki. Natkę posiekać i polać surówkę , olejem wymieszanym z sokiem z cytryny.






Tarta z boczkiem

Oceny: / 2

Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki,
1/2 kostki masła,
szczypta soli,
1/2 szklanki zimnej wody.

Farsz:
20 dag wędzonego boczku,
15 dag żółtego sera,
2 dag śmietany,
4 jajka,
sól,
pieprz.

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 3 godziny, a potem wyklej nim formę i ponownie włóż do lodówki.
Boczek pokrój drobno i usmaż na rumiano. Jajka roztrzep ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem.
Boczek rozłóż na cieście. Zalej śmietaną z jajkami, posyp startym serem.Włóż do pieczenia w temp. 180°C. na około 20-25 minut
 
 


Skocz do: