dania wegetariańskie - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: dania wegetariańskie (/showthread.php?tid=63) |
dania wegetariańskie - admin - 05-13-2009 Menu główne Home Ciasta Dania dla oszczędnych Desery Kasze i ryż Kuchnia kawalerska Kuchnia regionalna Kuchnia staropolska Kuchnie narodów Makarony Menu główne Home Ciasta Dania dla oszczędnych Desery Kasze i ryż Kuchnia kawalerska Kuchnia regionalna Kuchnia staropolska Kuchnie narodów Makarony Napoje Okolicznościowe Potrawy mączne Potrawy mięsne Potrawy wegetariańskie Potrawy z grilla Potrawy z grzybów Potrawy z jaj Potrawy z ryb Przetwory Sałatki Sosy Surówki Forum Potrawy wegetariańskie Gulasz sojowy Oceny: / 0 Składniki: 4 kotlety sojowe z paczki, szklanka czerwonej fasoli, pół puszki kukurydzy, cebula czerwona, 1 marchew, 1 papryka czerwona, przecier pomidorowy, sól, pieprz, papryka ostra, wegeta . Sposób wykonania: Kotlety gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, po ich ugotowaniu kroimy je w kostkę ok. 1 cm. Fasolę gotujemy na małym ogniu. Po 15 min. dodajemy do fasoli kolejno: marchew pokrojoną w ćwiartki, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz zeszkloną cebulkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną papryką ostrą oraz wegetą. Gotujemy, do miękkości warzyw,a na końcu dodajemy przecier pomidorowy. Kabaczki faszerowane Oceny: / 0 Składniki: 1,5 kg kabaczków, 200 g ryżu, 300 g grzybów świeżych, 2 cebule, 100 g tłuszczu, 2 jajka, 30 g mąki, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, zielenina . Sposób wykonania: Kabaczki obrać, pokroić w poprzek w krążki grubości ok. 3,5 cm. Wydrążyć nasiona, pozostawiając warstwę miękiszu. Oprószyć solą i pieprzem. Umyty ryż włożyć do 1 l wrzątku, gotować ok. 15 minut, odcedzić z wody. Grzyby oczyścić, pokroić drobno, włożyć na patelnię z podsmażoną na 70 g tłuszczu cebulą, smażyć mieszając ok. 15 minut. Ugotowany ryż wymieszać z usmażonymi grzybami i cebulą oraz z jajkiem, przyprawić. Do każdego krążka kabaczka włożyć nadzienie. Ułożyć je w rondlu lub w brytfannie, podlać małą ilością wody i dusić, aż kabaczki będą miękkie. Z 30 g tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę i rozprowadzić śmietaną. Pod koniec duszenia zalać kabaczki sosem . Podawać z pieczywem. Kalafior po grecku Oceny: / 0 Składniki : 1 mały kalafior , 3 łyżki oliwy z oliwek , 1 cebula, 6 łyżek wody , 2 łyżeczki soku z cytryny , 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól i pieprz , 5 dag czarnych oliwek , 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. Sposób wykonania: Kalafiora podzielonego na różyczki, smażyć na oleju przez 3 minuty. Przełożyć na talerz. Cebulę pokrojoną w krążki usmażyć na tym samym oleju. Dodać wodę i sok z cytryny, zagotować i włożyć kalafior.Wyjąć gdy zmięknie i ułożyć na półmisku. Do sosu dodać przecier pomidorowy i zagotować. Wrzucić pokrojone oliwki. Doprawić do smaku. Sosem polać kalafior, posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Kalafior zapiekany Oceny: / 0 Składniki: 1 kalafior, sól, cukier, 5 dag masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 1/2szklanki śmietany, 1 jajko, 1 łyżka startego sera, 1 plasterek cytryny. Sposób wykonania: Kalafior ugotować w wodzie z solą i cukrem, odcedzić. Półmisek do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ułożyć starannie kalafior. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, zagotować.Sos przyprawić do smaku, a następnie mieszając szybko połączyć z surowym jajkiem. Gęstym sosem obłożyć kalafior, posypać serem i zapiec. Można podawać z pieczywem jako danie na kolację. Kapusta z grochem Oceny: / 0 Składniki: 60 dag kiszonej kapusty, 10 dag łuskanego grochu, 2 cebule, sól, 3 łyżki oleju, łyżka mąki, cukier, pieprz. Sposób wykonania: Zalać groch letnią przegotowaną wodą i zostawić na noc. Drugiego dnia ugotować i miękki odcedzić. Kapustę posiekać, zalać 2 szkl. wody i ugotować.Następnie lekko odparować i dodać groch. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mąkę, wymieszać i przełożyć do kapusty.Doprawić wszystko cukrem, solą i pieprzem. Kilka minut dusić, mieszając. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Kluseczki ekspresowe Oceny: / 0 Składniki: 2 łyżki masła roślinnego, 1 jajko, 1 żółtko, 1 płaska łyżeczka cukru, sól, tarta bułka, 1 łyżka oliwy do wody. Sposób wykonania: Masło ucieramy na puch , łączymy z jajkiem, żółtkiem i solą. Mieszamy, dodajemy cukier i tyle bułki tartej, by ciasto było gęste. Całość lekko wyrabiamy, by składniki dokładnie się połączyły. Wrzucamy, nabierając małe porcje metalową łyżkę, na wrzącą wodę z dodatkiem soli i oliwy. Kluseczki są gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Są znakomite z dodatkiem jogurtu i cukru pudru. Kopytka inaczej Oceny: / 0 Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 szkl. mąki, 1 śmietana kremówka, 1/2 kostki masła, bułka tarta, cukier, cynamon. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Z mąki i ziemniaków zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek. Następnie kroimy lekko z ukosa w 3 cm kawałki tzw. kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jakieś 3 min. Kopytka podawać polane słodką gęstą śmietaną i posypane cukrem .Dobre też są z masłem przesmażonym z bułką tartą. Krokiety Oceny: / 0 Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 4 łyżki tłuszczu, 4 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mąki, 5 dag grzybów suszonych, sól, majeranek, pieprz, 3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać pokrajaną i zarumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, mąkę oraz ugotowane i posiekane grzyby. Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Formować podłużne wałeczki, maczać je w roztrzepanym jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na tłuszczu. Podawać z sosem bolońskim i surówką z marchewki. Leczo z tostami Oceny: / 0 Składniki: 3 pomidory, 30 dag pieczarek, 1 por, 3 cebule, 3 papryki (czerwona, żółta i zielona), sól, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek,oregano, pieczywo tostowe i czosnek świeży (2 główki) Sposób wykonania: Warzywa pokroić i przygotować na parze, dodać przyprawy. Z pieczywa przygotować tosty na ruszcie. Upiec w piekarniku czosnek .Do przygotowanego leczo podawać tosty czosnkowe. Makaron nadziewany Oceny: / 0 Składniki: Makaron canelloni, 2 opakowania mrożonego szpinaku, 2 jajka, kilka ząbków czosnku, przyprawy do smaku,( bazylia, oregano ew. inne) 10 dag żółtego sera, 2 opakowania sosu do spaghetti neapoli. Sposób wykonania: Zagotować szpinak, doprawić czosnkiem i jajkiem. Zostawić do wystygnięcia . Forum Potrawy wegetariańskie Bigos jarski Oceny: / 0 Składniki: 1 1/2 kg kiszonej kapusty, 12 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 3 łyżki oleju, sól, wegeta, pieprz. Sposób wykonania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wodzie. W tej samej wodzie ugotować je do miękkości, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki . Kapustę odcisnąć z soku i posiekać. Włożyć do wywaru z grzybów, dodać łyżkę oleju. Gotować aż stanie się miękka. Wymieszać z grzybami. Cebulę obrać, pokroić na cienkie piórka, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Wymieszać z kapustą i grzybami. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać do niej także odrobinę miodu i kilka śliwek suszonych. Kapustę potrzymać jeszcze kilka minut na ogniu. Podawać z pieczywem. Bób w sosie pomidorowym Oceny: / 0 Składniki : 1 kg bobu obranego , 1 cebula , 1 ząbek czosnku , ½ filiżanki oliwy z oliwek , 1 puszka obranych pomidorów , 1 łyżka przecieru pomidorowego , 1 filiżanka jogurtu naturalnego, sól , pieprz. Sposób wykonania: Posiekaną cebulę usmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek. Dodać bób i pomidory .Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wody. Kiedy bób jest już gotowy zdjąć z ognia i dodawać stopniowo jogurt, a na końcu przecier pomidorowy. Podgrzać na małym ogniu i doprawić do smaku.Podawać z pieczywem jako danie kolacyjne lub obiadowe np. z klopsikami duszonymi. Brokuły w sosie jogurtowym Oceny: / 0 Składniki: brokuły ok. 0,5 kg, pęczek koperku, jogurt naturalny, 1 łyżka majonezu , sól, pieprz, czosnek 2 ząbki. Sposób wykonania: Brokuły gotować ok. 10 min. Zrobić sos z jogurtu, majonezu, posiekanego koperku, dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Polać wystudzone brokuły. Cebulowy placek Oceny: / 1 Składniki : Ciasto: 30 dag mąki , 2 dag drożdży , 1 jajko , 3 dag oleju , sól , szczypta gałki muszkatołowej , 3/4 szklanka mleka, Warstwa cebulowa: 25 dag cebuli, 2 dag margaryny , 10 dag sera tłustego , sól , pieprz , 1/2 szklanki śmietany . Sposób wykonania: Wysmarować blachę margaryną. Z mąki, jaja, drożdży, oleju i mleka przygotować ciasto drożdżowe . Rozciągnąć na całej blasze i odstawić. Cebulę obrać i pokrajać, następnie trochę podsmażyć, nie rumieniąc. Zalać śmietaną i pod przykryciem poddusić, aż odparuje się z nadmiaru sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, zieleniną. Wyłożyć cebulę równą warstwą na przygotowane ciasto, posypać startym serem i zapiekać ok.15 minut. Cukinia po węgiersku Oceny: / 0 Składniki: 4 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, sok z 1 małej cytryny, jedna ostra papryka, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz, natka pietruszki. Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę (1,5 cm), czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, uważając, aby nie przypalić (3 minuty). Następnie dodajemy cukinię i dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i znów dusimy 8 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Fasolka w ostrym sosie Oceny: / 0 Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej (może być mrożona), 1 papryka, 2 cebulki, keczup, cukier, pieprz i sól, 1 łyżka masła . Sposób wykonania: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć ok. 8 min, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażyć do miękkości,a na koniec dodać fasolkę, keczup do smaku (ok. 3 łyżek), sól, pieprz i cukier (ok. 1 łyżeczki), wszystko podgrzewać jeszcze z 5 min. Podawać z pieczywem. Flaczki wegetariańskie Oceny: / 0 Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 por, ½ kg kapusty, ½ szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka . Sposób wykonania: Wszystkie warzywa, umyte i oczyszczone pokroić w drobne słupki. Kapustę poszatkować. Rozdrobnione warzywa krótko podsmażyć na części tłuszczu, dodać ok. 1 szklankę wody i poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić ok. 30 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Z reszty tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, zagęścić danie i przyprawić.Podawać z pieczywem. Gołąbki Oceny: / 1 Składniki: 1 kg kapusty białej, 50 dag borowików, 1 duża cebula, 4 łyżki tłuszczu, 10 dag tartej bułki, 1/2 szklanki śmietany, przyprawa do zup, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, 1 jajo, szklanka wywaru z włoszczyzny. Sposób wykonania: Kapustę wydrążyć i wrzucić na kilka minut do wrzątku. Następnie ostudzić, oddzielić liście. Młotkiem od mięsa rozbić nerwy liściowe. Przygotować nadzienie z poszatkowanych grzybów, przesmażonych razem z 1/2 posiekanej cebuli. Do ostudzonego nadzienia dodać tartą bułkę, jajo i przyprawy, a następnie zawijać w liście, robiąc gołąbki. Ułożyć w brytfannie, dodać tłuszczu, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości. Usmażyć na tłuszczu resztę cebuli. Mąkę zarumienić, rozprowadzić wywarem, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub pieczywem. Grzybowe racuszki Oceny: / 0 Składniki: 15dag grzybów mieszanych, 1/2 l mleka, 2dag drożdży, 1 jajko, 20dag mąki, 10dag tłuszczu do smażenia, majeranek, pieprz, ziele angielskie, goździki, 1 ząbek czosnku, cukier i sól. Sposób wykonania: Do małej ilości mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, trochę cukru i odstawiamy. Następnie, kolejno dodajemy jajko, sól, mleko, mąkę i umyte oraz poszatkowane grzyby. Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy jasnobrązowe placki. Podajemy z sosem pomidorowym i surówką z kapusty włoskiej. Grzyby duszone z bazylią Oceny: / 0 Składniki: 80 dag kurek, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, 2 dag mąki, sól, bazylia, pieprz, 1/8 litra śmietany, 1 łyżka siekanej natki pietruszki i koperku. Sposób wykonania: Grzyby oczyścić, starannie opłukać, cienko poszatkować.Tłuszcz rozgrzać, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i zasmażyć.Włożyć grzyby, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem. Gdy są miękkie, oprószyć mąką i zagotować.Dodać sól , pieprz, bazylię i połączyć ze śmietaną.Na końcu dodać zieleninę i wymieszać. Podawać z kluskami śląskimi i surówką z selera. Potrawy wegetariańskie Gulasz sojowy Oceny: / 0 Składniki: 4 kotlety sojowe z paczki, szklanka czerwonej fasoli, pół puszki kukurydzy, cebula czerwona, 1 marchew, 1 papryka czerwona, przecier pomidorowy, sól, pieprz, papryka ostra, wegeta . Sposób wykonania: Kotlety gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, po ich ugotowaniu kroimy je w kostkę ok. 1 cm. Fasolę gotujemy na małym ogniu. Po 15 min. dodajemy do fasoli kolejno: marchew pokrojoną w ćwiartki, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz zeszkloną cebulkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną papryką ostrą oraz wegetą. Gotujemy, do miękkości warzyw,a na końcu dodajemy przecier pomidorowy. Kabaczki faszerowane Oceny: / 0 Składniki: 1,5 kg kabaczków, 200 g ryżu, 300 g grzybów świeżych, 2 cebule, 100 g tłuszczu, 2 jajka, 30 g mąki, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, zielenina . Sposób wykonania: Kabaczki obrać, pokroić w poprzek w krążki grubości ok. 3,5 cm. Wydrążyć nasiona, pozostawiając warstwę miękiszu. Oprószyć solą i pieprzem. Umyty ryż włożyć do 1 l wrzątku, gotować ok. 15 minut, odcedzić z wody. Grzyby oczyścić, pokroić drobno, włożyć na patelnię z podsmażoną na 70 g tłuszczu cebulą, smażyć mieszając ok. 15 minut. Ugotowany ryż wymieszać z usmażonymi grzybami i cebulą oraz z jajkiem, przyprawić. Do każdego krążka kabaczka włożyć nadzienie. Ułożyć je w rondlu lub w brytfannie, podlać małą ilością wody i dusić, aż kabaczki będą miękkie. Z 30 g tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę i rozprowadzić śmietaną. Pod koniec duszenia zalać kabaczki sosem . Podawać z pieczywem. Kalafior po grecku Oceny: / 0 Składniki : 1 mały kalafior , 3 łyżki oliwy z oliwek , 1 cebula, 6 łyżek wody , 2 łyżeczki soku z cytryny , 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól i pieprz , 5 dag czarnych oliwek , 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. Sposób wykonania: Kalafiora podzielonego na różyczki, smażyć na oleju przez 3 minuty. Przełożyć na talerz. Cebulę pokrojoną w krążki usmażyć na tym samym oleju. Dodać wodę i sok z cytryny, zagotować i włożyć kalafior.Wyjąć gdy zmięknie i ułożyć na półmisku. Do sosu dodać przecier pomidorowy i zagotować. Wrzucić pokrojone oliwki. Doprawić do smaku. Sosem polać kalafior, posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Kalafior zapiekany Oceny: / 0 Składniki: 1 kalafior, sól, cukier, 5 dag masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 1/2szklanki śmietany, 1 jajko, 1 łyżka startego sera, 1 plasterek cytryny. Sposób wykonania: Kalafior ugotować w wodzie z solą i cukrem, odcedzić. Półmisek do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ułożyć starannie kalafior. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, zagotować.Sos przyprawić do smaku, a następnie mieszając szybko połączyć z surowym jajkiem. Gęstym sosem obłożyć kalafior, posypać serem i zapiec. Można podawać z pieczywem jako danie na kolację. Kapusta z grochem Oceny: / 0 Składniki: 60 dag kiszonej kapusty, 10 dag łuskanego grochu, 2 cebule, sól, 3 łyżki oleju, łyżka mąki, cukier, pieprz. Sposób wykonania: Zalać groch letnią przegotowaną wodą i zostawić na noc. Drugiego dnia ugotować i miękki odcedzić. Kapustę posiekać, zalać 2 szkl. wody i ugotować.Następnie lekko odparować i dodać groch. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mąkę, wymieszać i przełożyć do kapusty.Doprawić wszystko cukrem, solą i pieprzem. Kilka minut dusić, mieszając. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Kluseczki ekspresowe Oceny: / 0 Składniki: 2 łyżki masła roślinnego, 1 jajko, 1 żółtko, 1 płaska łyżeczka cukru, sól, tarta bułka, 1 łyżka oliwy do wody. Sposób wykonania: Masło ucieramy na puch , łączymy z jajkiem, żółtkiem i solą. Mieszamy, dodajemy cukier i tyle bułki tartej, by ciasto było gęste. Całość lekko wyrabiamy, by składniki dokładnie się połączyły. Wrzucamy, nabierając małe porcje metalową łyżkę, na wrzącą wodę z dodatkiem soli i oliwy. Kluseczki są gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Są znakomite z dodatkiem jogurtu i cukru pudru. Kopytka inaczej Oceny: / 0 Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 szkl. mąki, 1 śmietana kremówka, 1/2 kostki masła, bułka tarta, cukier, cynamon. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Z mąki i ziemniaków zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek. Następnie kroimy lekko z ukosa w 3 cm kawałki tzw. kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jakieś 3 min. Kopytka podawać polane słodką gęstą śmietaną i posypane cukrem .Dobre też są z masłem przesmażonym z bułką tartą. Krokiety Oceny: / 0 Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 4 łyżki tłuszczu, 4 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mąki, 5 dag grzybów suszonych, sól, majeranek, pieprz, 3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać pokrajaną i zarumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, mąkę oraz ugotowane i posiekane grzyby. Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Formować podłużne wałeczki, maczać je w roztrzepanym jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na tłuszczu. Podawać z sosem bolońskim i surówką z marchewki. Leczo z tostami Oceny: / 0 Składniki: 3 pomidory, 30 dag pieczarek, 1 por, 3 cebule, 3 papryki (czerwona, żółta i zielona), sól, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek,oregano, pieczywo tostowe i czosnek świeży (2 główki) Sposób wykonania: Warzywa pokroić i przygotować na parze, dodać przyprawy. Z pieczywa przygotować tosty na ruszcie. Upiec w piekarniku czosnek .Do przygotowanego leczo podawać tosty czosnkowe. Makaron nadziewany Oceny: / 0 Składniki: Makaron canelloni, 2 opakowania mrożonego szpinaku, 2 jajka, kilka ząbków czosnku, przyprawy do smaku,( bazylia, oregano ew. inne) 10 dag żółtego sera, 2 opakowania sosu do spaghetti neapoli. Sposób wykonania: Zagotować szpinak, doprawić czosnkiem i jajkiem. Zostawić do wystygnięcia . Forum Potrawy wegetariańskie Bigos jarski Oceny: / 0 Składniki: 1 1/2 kg kiszonej kapusty, 12 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 3 łyżki oleju, sól, wegeta, pieprz. Sposób wykonania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wodzie. W tej samej wodzie ugotować je do miękkości, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki . Kapustę odcisnąć z soku i posiekać. Włożyć do wywaru z grzybów, dodać łyżkę oleju. Gotować aż stanie się miękka. Wymieszać z grzybami. Cebulę obrać, pokroić na cienkie piórka, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Wymieszać z kapustą i grzybami. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać do niej także odrobinę miodu i kilka śliwek suszonych. Kapustę potrzymać jeszcze kilka minut na ogniu. Podawać z pieczywem. Bób w sosie pomidorowym Oceny: / 0 Składniki : 1 kg bobu obranego , 1 cebula , 1 ząbek czosnku , ½ filiżanki oliwy z oliwek , 1 puszka obranych pomidorów , 1 łyżka przecieru pomidorowego , 1 filiżanka jogurtu naturalnego, sól , pieprz. Sposób wykonania: Posiekaną cebulę usmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek. Dodać bób i pomidory .Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wody. Kiedy bób jest już gotowy zdjąć z ognia i dodawać stopniowo jogurt, a na końcu przecier pomidorowy. Podgrzać na małym ogniu i doprawić do smaku.Podawać z pieczywem jako danie kolacyjne lub obiadowe np. z klopsikami duszonymi. Brokuły w sosie jogurtowym Oceny: / 0 Składniki: brokuły ok. 0,5 kg, pęczek koperku, jogurt naturalny, 1 łyżka majonezu , sól, pieprz, czosnek 2 ząbki. Sposób wykonania: Brokuły gotować ok. 10 min. Zrobić sos z jogurtu, majonezu, posiekanego koperku, dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Polać wystudzone brokuły. Cebulowy placek Oceny: / 1 Składniki : Ciasto: 30 dag mąki , 2 dag drożdży , 1 jajko , 3 dag oleju , sól , szczypta gałki muszkatołowej , 3/4 szklanka mleka, Warstwa cebulowa: 25 dag cebuli, 2 dag margaryny , 10 dag sera tłustego , sól , pieprz , 1/2 szklanki śmietany . Sposób wykonania: Wysmarować blachę margaryną. Z mąki, jaja, drożdży, oleju i mleka przygotować ciasto drożdżowe . Rozciągnąć na całej blasze i odstawić. Cebulę obrać i pokrajać, następnie trochę podsmażyć, nie rumieniąc. Zalać śmietaną i pod przykryciem poddusić, aż odparuje się z nadmiaru sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, zieleniną. Wyłożyć cebulę równą warstwą na przygotowane ciasto, posypać startym serem i zapiekać ok.15 minut. Cukinia po węgiersku Oceny: / 0 Składniki: 4 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, sok z 1 małej cytryny, jedna ostra papryka, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz, natka pietruszki. Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę (1,5 cm), czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, uważając, aby nie przypalić (3 minuty). Następnie dodajemy cukinię i dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i znów dusimy 8 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Fasolka w ostrym sosie Oceny: / 0 Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej (może być mrożona), 1 papryka, 2 cebulki, keczup, cukier, pieprz i sól, 1 łyżka masła . Sposób wykonania: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć ok. 8 min, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażyć do miękkości,a na koniec dodać fasolkę, keczup do smaku (ok. 3 łyżek), sól, pieprz i cukier (ok. 1 łyżeczki), wszystko podgrzewać jeszcze z 5 min. Podawać z pieczywem. Flaczki wegetariańskie Oceny: / 0 Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 por, ½ kg kapusty, ½ szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżka tłuszczu, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz, liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka . Sposób wykonania: Wszystkie warzywa, umyte i oczyszczone pokroić w drobne słupki. Kapustę poszatkować. Rozdrobnione warzywa krótko podsmażyć na części tłuszczu, dodać ok. 1 szklankę wody i poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić ok. 30 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Z reszty tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, zagęścić danie i przyprawić.Podawać z pieczywem. Gołąbki Oceny: / 1 Składniki: 1 kg kapusty białej, 50 dag borowików, 1 duża cebula, 4 łyżki tłuszczu, 10 dag tartej bułki, 1/2 szklanki śmietany, przyprawa do zup, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, 1 jajo, szklanka wywaru z włoszczyzny. Sposób wykonania: Kapustę wydrążyć i wrzucić na kilka minut do wrzątku. Następnie ostudzić, oddzielić liście. Młotkiem od mięsa rozbić nerwy liściowe. Przygotować nadzienie z poszatkowanych grzybów, przesmażonych razem z 1/2 posiekanej cebuli. Do ostudzonego nadzienia dodać tartą bułkę, jajo i przyprawy, a następnie zawijać w liście, robiąc gołąbki. Ułożyć w brytfannie, dodać tłuszczu, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości. Usmażyć na tłuszczu resztę cebuli. Mąkę zarumienić, rozprowadzić wywarem, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub pieczywem. Grzybowe racuszki Oceny: / 0 Składniki: 15dag grzybów mieszanych, 1/2 l mleka, 2dag drożdży, 1 jajko, 20dag mąki, 10dag tłuszczu do smażenia, majeranek, pieprz, ziele angielskie, goździki, 1 ząbek czosnku, cukier i sól. Sposób wykonania: Do małej ilości mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, trochę cukru i odstawiamy. Następnie, kolejno dodajemy jajko, sól, mleko, mąkę i umyte oraz poszatkowane grzyby. Ciasto wylewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy jasnobrązowe placki. Podajemy z sosem pomidorowym i surówką z kapusty włoskiej. Grzyby duszone z bazylią Oceny: / 0 Składniki: 80 dag kurek, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, 2 dag mąki, sól, bazylia, pieprz, 1/8 litra śmietany, 1 łyżka siekanej natki pietruszki i koperku. Sposób wykonania: Grzyby oczyścić, starannie opłukać, cienko poszatkować.Tłuszcz rozgrzać, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i zasmażyć.Włożyć grzyby, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem. Gdy są miękkie, oprószyć mąką i zagotować.Dodać sól , pieprz, bazylię i połączyć ze śmietaną.Na końcu dodać zieleninę i wymieszać. Podawać z kluskami śląskimi i surówką z selera. [/quote] |