03-20-2009, 15:31:29
Mazurek staropolski
Oceny: / 1
Skladniki:
40 dag mąki,
mleko,
25 dag tłuszczu,
2/3 proszku do pieczenia,
30 dag marmolady,
3 żółtka,
2 dag cukru z wanilią do posypania,
12 dag cukru pudru.
Sposób wykonania:
Masło z mąką posiekać, dodać proszek i cukier. Wymieszać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować na placek 1/2 palca grubości. Wyłożyć na blachę, posmarować marmoladą. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Przesuwając nad plackiem tak, aby kruszonka , równomiernie pokryła całą powierzchnię. Ciasto upiec na złoty kolor, oprószyć lekko cukrem.Gdy przestygnie, krajać prostokątne kawałki.
Mazurek z bakaliami
Oceny: / 1
Skladniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki,
40 dag masła,
¾ szkl cukru pudru,
3 jajka,
1 żółtko,
5 dag miodu.
Masa bakaliowa:
40 dag rodzynek,
40 dag orzechów włoskich,
15 dag masła,
15 dag miodu.
Polewa nugatowa:
½ szkl. mleka,
15 dag cukru,
15 dag masła.
Sposób wykonania:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wysmarowaną tłuszczem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie, miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut stale mieszając.
Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać.Mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć.
Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową. Polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić do wystygnięcia.
Mazurk migdałowy
Oceny: / 1
Składniki :
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 szklanka cukru
25 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag rodzynek
skórka otarta z cytryny.
Do dekoracji:
6 dag migdałów ,
1 żółtko .
Sposób wykonania:
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami.
Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.
Migdałowiec
Oceny: / 1
Składniki:
8 białek,
4 szklanki migdałów,
1 i 1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy.
Sposób wykonania:
Cztery szklanki migdałów zalać wrzątkiem i odstawić na pięć minut. Obrać ze skórki. Obrane migdały zmielić i utrzeć z jednym białkiem, 1 szklanką cukru i wanilią.Pozostałe trzy białka ubić na pianę i ucierać z już powstałą masą. Ubić następne białka i wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć ma blachę i piec 45 - 50 min. w piekarniku o temp. 180 stopni C.
Oceny: / 1
Skladniki:
40 dag mąki,
mleko,
25 dag tłuszczu,
2/3 proszku do pieczenia,
30 dag marmolady,
3 żółtka,
2 dag cukru z wanilią do posypania,
12 dag cukru pudru.
Sposób wykonania:
Masło z mąką posiekać, dodać proszek i cukier. Wymieszać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować na placek 1/2 palca grubości. Wyłożyć na blachę, posmarować marmoladą. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Przesuwając nad plackiem tak, aby kruszonka , równomiernie pokryła całą powierzchnię. Ciasto upiec na złoty kolor, oprószyć lekko cukrem.Gdy przestygnie, krajać prostokątne kawałki.
Mazurek z bakaliami
Oceny: / 1
Skladniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki,
40 dag masła,
¾ szkl cukru pudru,
3 jajka,
1 żółtko,
5 dag miodu.
Masa bakaliowa:
40 dag rodzynek,
40 dag orzechów włoskich,
15 dag masła,
15 dag miodu.
Polewa nugatowa:
½ szkl. mleka,
15 dag cukru,
15 dag masła.
Sposób wykonania:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wysmarowaną tłuszczem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie, miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut stale mieszając.
Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać.Mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć.
Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową. Polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić do wystygnięcia.
Mazurk migdałowy
Oceny: / 1
Składniki :
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 szklanka cukru
25 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag rodzynek
skórka otarta z cytryny.
Do dekoracji:
6 dag migdałów ,
1 żółtko .
Sposób wykonania:
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami.
Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.
Migdałowiec
Oceny: / 1
Składniki:
8 białek,
4 szklanki migdałów,
1 i 1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy.
Sposób wykonania:
Cztery szklanki migdałów zalać wrzątkiem i odstawić na pięć minut. Obrać ze skórki. Obrane migdały zmielić i utrzeć z jednym białkiem, 1 szklanką cukru i wanilią.Pozostałe trzy białka ubić na pianę i ucierać z już powstałą masą. Ubić następne białka i wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć ma blachę i piec 45 - 50 min. w piekarniku o temp. 180 stopni C.